Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
CapitalatWork valt dit jaar flink in de prijzen van Refinitiv Lipper

Consistentie en eigen koers betalen zich uit

Maar liefst drie Fund Awards en een Group Award werden dit jaar door Lipper Refinitiv aan CapitalatWork toegekend. De vermogensbeheerder is even consistent als eigenwijs in zijn beleggingskeuzes. “Achter ons succes zit geen geheim. Het is een combinatie van goede voorbereiding, toewijding en veel werk."

CapitalatWork won dit jaar maar liefst drie Fund Awards en één Group Award. Wat maakt deze gespecialiseerde vermogensbeheerder, actief in in de Benelux, zo succesvol? Wat is het geheim?

Erwin Deseyn, Chief Investment Officer: “Een geheim is er niet. Ik kan wel een aantal redenen bedenken waarom onze beleggingen zo sterk hebben gepresteerd. Consistentie is daarbij de rode draad. De beleggingsstrategie die wij uitvoeren is in de 35 jaar van ons bestaan dezelfde gebleven. Aan het beleggingsbeleid wordt niet getornd. Het is eigenlijk niet anders dan hoe bijvoorbeeld Warren Buffett belegt. Hij doet ook al 60 jaar hetzelfde."

"Onze beleggingsstrategie rust op drie pijlers: assetallocatie, beleggingsselectie en actief management om binnen de assetallocatie en beleggingsselectie snel en flexibel aanpassingen te kunnen doorvoeren. De strategie is allesbehalve statisch. Het is kansen grijpen en risico’s vermijden. Wij beleggen alleen in zaken die wij goed begrijpen en kunnen doorgronden. Dat verklaart waarom CapitalatWork enkel belegt in beursgenoteerde bedrijfsobligaties, beursgenoteerde staatsobligaties en beursgenoteerde aandelen."

"Daarbij maken wij gebruik van een eigen team van analisten, die in hun selectie van kansrijke aandelen en bedrijfsobligaties vooral aandacht hebben voor de ontwikkeling van de vrije cashflow en de ondernemingswaarde. Dus nee, achter ons succes zit geen geheim. Het is vooral heel veel werk.”

Erwin Deseyn
Erwin Deseyn van CapitalatWork

Welke keuzes hebben vooral bijgedragen aan de performance van jullie fondsen?

Pierre-Henry Oger, hoofd portefeuillemanagement in Luxemburg: “Kort na het begin van de pandemie hebben we sterk ingezet op inflation linked bonds en op kortlopende obligaties. De enorme monetaire en fiscale stimuleringen die tijdens de coronapandemie werden uitgerold, moesten volgens ons op termijn leiden tot een sterke stijging van de inflatie met de daarbij behorende hogere rentes."

"In eerste instantie leidde deze beslissing niet tot de gewenste resultaten, maar ons geduld werd beloond. Toen de inflatie en rentes omhoog schoten, bleek onze positionering goud waard. Tevreden stelden we ook vast dat de bedrijfsobligaties, die we eerder hadden verkocht, sterk in waarde daalden."

"Wat ook positief uitpakte, is onze sterke aandacht voor bedrijven met een hoge vrije cashflowgeneratie en een lage waardering. Hierdoor waren we niet belegd in al die hypebedrijven zonder enige vrije cashflow waarvan de koersen tijdens de pandemie door het dak gingen. Denk aan tal van techbedrijven of bedrijven die door duurzame beleggers werden omarmd. Met de stijging van de rente gingen met name deze aandelen onderuit. Bedrijven die wel veel vrije cashflow genereren en tijdens de hype overdreven laag werden gewaardeerd, deden het juist goed. Gedisciplineerd vasthouden aan onze beleggingsstrategie betaalde zich uit."

Pierre-Henry Oger: “Gedisciplineerd vasthouden aan onze beleggingsstrategie betaalde zich uit”

"Ook werden de fondsresultaten positief beïnvloed door het werk van onze analisten. Zodra een crisis zich aandient, zoals de coronapandemie of de Russische inval in Oekraïne, kunnen zij razendsnel bepalen wat de effecten van deze gebeurtenissen zijn op de verschillende bedrijven, zodat noodzakelijke beleggingsaanpassingen meteen kunnen worden doorgevoerd.”

Pierre-Henry Oger
Pierre-Henry Oger

Een van de fondsen van CapitalatWork die een Lipper Refinitiv Fund Award heeft gewonnen is het Capital at Work ESG Bond Fund. Blijkbaar heeft ESG de volle aandacht.

Vanessa Kellens, fondsmanager ESG Bond Fund: “Voor dit duurzame obligatiefonds is ESG heel belangrijk. Anders zou de afkorting natuurlijk niet in de fondsnaam staan. Maar meer in het algemeen zijn wij hier bij CapitalatWork behoorlijk kritisch over duurzame beleggingsstrategieën. Wij staan niet op pole position. Zo zijn wij bijvoorbeeld geen fan om bedrijven uit te sluiten die op basis van de duurzaamheidsrapporten het laagst scoren. Juist deze bedrijven zijn namelijk in staat om zich te verbeteren. Bovendien lopen de scoren van de verschillende duurzaamheidsbeoordelaars flink uiteen."

"Er moet nog heel veel gebeuren om duurzaam beleggen volwassen te krijgen. Het staat nog in de kinderschoenen. Het belangrijkste is dat bedrijven zelf beter rapporteren. Dat is een hele klus, ook omdat er nog geen uitgewerkte taxonomie bestaat. De sociale component bijvoorbeeld verkeert hier in Europa nog in de consultatiefase."

Vanessa Kellens: “Voor ons als gespecialiseerd beleggingshuis is het van levensbelang dat wij onze eigen koers kunnen varen”

"Belangrijk is bovendien dat wij actief en contrair moeten kunnen beleggen. Als wij gedwongen zijn om alleen de bedrijven te kopen met de hoogste duurzaamheidsratings, dan valt er nog maar weinig te kiezen en is het nog lastiger om nog waarde te kunnen vinden. Neem de obligatiemarkt. Slechts vijf procent van de emissies bestond vorig jaar uit duurzame obligaties. Een keuze voor duurzaamheid kan volgens mij ook een risicovolle benadering zijn. Het draait meer om exclusie dan om inclusie."

"Voor ons als gespecialiseerd beleggingshuis is het van levensbelang dat wij onze eigen koers kunnen varen. Alleen zo kunnen wij superieure rendementen behalen en blijven bestaan. Dat wil niet zeggen dat de vraag naar duurzame beleggingen een hype is. We hebben hier te maken met een belangrijke en noodzakelijke trend.”

Vanessa Kellens
Vanessa Kellens van CapitalatWork

Hoe kijkt CapitalatWork momenteel naar de beleggingsmarkt? Waar liggen de kansen? Wat zijn de grootste risico’s?

Erwin Deseyn: “Het is allemaal bijzonder onzeker. Geopolitiek, inflatie, monetair beleid, fiscaal beleid, verkiezingen. In deze mist is het lastig om goede voorspellingen te doen. Daar wagen wij ons dan ook niet aan. Belangrijker dan het maken van voorspellingen is om maximaal voorbereid te zijn. Dat betekent goed spreiden, beleggen in bedrijven met een sterke vrije cashflow, een sterke balans en een aantrekkelijke waardering, maar ook door contrair durven te zijn en te kopen als iedereen verkoopt. De geschiedenis leert dat er elk jaar weer van alles kan gebeuren wat de markt verrast en een hevige impact heeft."

Erwin Deseyn: “Belangrijker dan het maken van voorspellingen is om maximaal voorbereid te zijn”

"Op dit moment beschermen wij onze klanten tegen inflatie. Die zou wel eens hardnekkiger kunnen zijn dan de markt nu denkt. Wij houden rekening met een inflatie tussen 3% en 4% voor lange tijd. Daarom denken wij vooralsnog niet aan verkoop van onze inflation linked bonds.”

Capital at Work valt dit jaar flink in de fondsprijzen

  • Group Award: beste obligatiebelegger van de kleine beleggingshuizen
  • Fund Award: Capital at Work Foyer Umbrella ESG Bonds
  • Fund Award: Capital at Work Foyer Umbrella Defensive
  • Fund Award: Capital at Work Foyer Umbrella Balanced

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie