Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Op weg naar een nieuwe en duurzame voedingssector

Het Triodos Food Transition Europe Fund belegt succesvol in Europese bedrijven die bijdragen aan de cruciale transitie naar een veerkrachtig, duurzaam en eerlijk voedselsysteem. “De urgentie is in 2020 sterk toegenomen. De pandemie heeft consumenten, bedrijven maar ook beleggers wakker geschud”, stelt fondsmanager Isabelle Laurencin.

In lijn met die urgentie heeft het Triodos Food Transition Europe Fund, voorheen bekend als Triodos Organic Growth Fund, de focus geheel op die voedseltransitie gelegd. “Vorig jaar werd zichtbaar hoe kwetsbaar aanvoer- en distributielijnen in de voedingssector zijn en hoe belangrijk gezondheid is. Consumenten willen in toenemende mate weten wat er in hun voeding zit en wat de herkomst ervan is”, aldus Laurencin (zie foto).

Het private equity fonds van Triodos IM heeft sinds de oprichting zeven jaar geleden voornamelijk in volwassen bedrijven belegd, maar sinds vorig jaar ook in jongere snelgroeiende bedrijven die voor disruptie in de sector zorgen en daarmee noodzakelijke veranderingen sneller kunnen aanjagen.

Laurencin erkent dat het beleggingsrisico van deze jongere snelgroeiende bedrijven doorgaans hoger is. “We hebben echter een 50/50 verdeling van jonge en meer volwassen ondernemingen. Het risicorendementsprofiel van het fonds is niet noemenswaardig veranderd. Onze beleggers hebben bovendien aangegeven dat een hoger risico aanvaardbaar is als er een hogere, positieve impact tegenover staat. Dat is precies wat deze bedrijven bieden.’’

Isabelle Laurencin van Triodos IM

Een onderscheidend private equity fonds

Het Triodos Food Transition Europe Fund onderscheidt zich niet alleen met het concrete beleggingsthema van voedseltransitie, maar ook met de aard van de kapitaalverstrekking.

Laurencin: “Het fonds is evergreen, dat wil zeggen dat we voor de lange termijn beleggen. Dat maakt ons anders dan andere private equity fondsen die na een afronding van een bepaalde groeifase op een exit mikken, doorgaans ongeveer vijf jaar. Wij leggen ons niet vast op een vooraf bepaalde exit-strategie. We investeren in een bedrijf zolang het rendement, waarde en positieve impact op de lange termijn blijft leveren. In die gevallen waarbij we wel uit een bedrijf stappen, dan doen we dat op een verantwoorde manier.”

Laurencin: “Een ander element dat ons onderscheidt van traditionele private equity fondsen is dat we beleggers meer liquiditeit bieden. Zet je bij de meeste van deze fondsen je geld voor jaren vast, bij Triodos Food Transition Europe Fund is het mogelijk om elk kwartaal in- en uit te stappen.”

Strenge selectie

Een belangrijke ontwikkeling in de voedingssector is de sterke groei van het plantaardige dieet. In de Verenigde Staten stroomt er veel beleggingsgeld naar ‘plant based’ vleesvervangers, in 2020 zwol die stroom met 90 procent aan. Ook het Triodos-fonds belegt in alternatieven voor vlees en gezonde snacks, maar legt daarbij de nadruk op vleesvervangers die een voedzaam alternatief voor vlees in het menu bieden, niet zozeer op plantaardige producten die er uit zien als vlees.

Niet alles wat plant based is, is namelijk duurzaam, stelt Laurencin. “Beleggen in plant based biedt in het huidige momentum weliswaar goede rendementen, maar leidt niet automatisch tot de impact die je als belegger wilt. Er is ook hier een strenge selectie nodig. Bestanddelen zoals palmolie blijven omstreden, vanwege gezondheidsaspecten en de schade aan de biodiversiteit.”

Niet alles wat plant based is, is ook duurzaam

Het is volgens de Triodos-beheerder zaak om agrarische grondstoffen te gebruiken die gezond zijn en die duurzaam geproduceerd kunnen worden. Lokale, biologische productie zou daarbij uiteindelijk het streven moeten zijn. ”We beleggen bijvoorbeeld in het Zwitserse Farmy, een platform waar consumenten online biologische en duurzame producten direct van boerderijen en andere producenten kunnen kopen.”

Omdat de transitie op meerdere niveaus plaatsvindt richt het fonds zich op bedrijven in de gehele waardeketen. Van de poort tot het bord, dus met uitzondering van de daadwerkelijke productie door de boer. Daarbij heeft het fonds ook oog voor een rechtvaardige prijsstelling. Laurencin: “Te vaak zie je nu nog dat boeren in bijvoorbeeld opkomende markten geen eerlijke prijs voor hun producten ontvangen.”

Omslagpunt in 2020

Ondanks het coronajaar was 2020 een goed jaar voor het fonds. De bedrijven in portefeuille konden profiteren van een toegenomen bewustzijn dat het anders moet: duurzamer. Laurencin: “Voor ons zijn er voldoende interessante beleggingsmogelijkheden, onze pijplijn is goedgevuld. We waren even bang dat we in 2020 vooral aanvragen zouden krijgen van bedrijven met financiële problemen, maar we beleggen nog steeds in groei.”

De vooruitzichten blijven goed. “We zitten nog in de vroege fase van de voedseltransitie. Wat je ziet is dat bedrijven die eerder nog enkel voor nichebeleggers interessant waren, inmiddels mainstream zijn. Er is duidelijk momentum. Steeds meer beleggers ontdekken dit segment en de waarderingen lopen op. Onze reactie is dat we ons richten op de mate van impact die we bereiken. We zoeken impact in plaats van mainstream.”

Het eerste kwartaal van 2021 was uitzonderlijk goed

Laurencin wijst ook op het belang om helder en concreet te rapporteren over de impact waar het fonds voor staat. Laurencin: “In onze impactrapportage geven wij weer hoe de totale portefeuille maar ook ieder onderliggend bedrijf bijdraagt aan de positieve impact die we willen genereren. In 2020 hebben we ons impact-framework verder aangescherpt, een ‘Theory of Change’ in kaart gebracht, en het aantal indicatoren waarop wij rapporteren uitgebreid.”

Maar, zo benadrukt zij, impactbeleggen gaat verder dan alleen meten en rapporteren. "We zijn ook in gesprek met de bedrijven in onze portefeuille om concrete doelen voor de toekomst te stellen."

  • Ontdek meer over de dynamiek van de snelgroeiende duurzame voedingssector en hoe Triodos Food Transition Europe Fund inzet op echte verandering.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Online magazine ETF's