Fondsportret
Winnaar Refinitiv Lipper Group Award Mixed Assets Small 2021

Cut the losers

Vermogensbeheerder Auréus groeit flink en meldt zich nu ook aan het front als succesvolle aanbieder van beleggingsfondsen. In eerste instantie binnen de eigen klantenkring, maar inmiddels ook daarbuiten.

Het is een opvallende naam tussen de grote, veelal buitenlandse asset managers die de Refinitiv Lipper Fund Awards doorgaans onder elkaar verdelen. Auréus nestelt zich als snelgroeiend Nederlands vermogensbeheerbedrijf tussen de winnaars van de prestigieuze Group Awards in de categorie Mixed Assets.

Auréus is een vermogensbeheerder die ook zelf fondsen aanbiedt. We treffen portfoliomanager Dirk ten Velde (zie foto) en Chief Commercial Officer Han Dieperink van Auréus op een goed moment: voorheen werden de fondsen onder de vlag van de door Auréus overgenomen vermogensbeheerders Slim Vermogensbeheer en Blauwtulp uitgegeven, maar sinds kort brengt Auréus ze onder de eigen Sicav met de naam Auréus Investments op de markt. Bovendien is de range uitgebreid van drie tot zes ucits-fondsen.

Financiële Diensten Amsterdam

Belangrijk onderdeel van het fondsaanbod - en het succes - is de samenwerking met Financiële Diensten Amsterdam (FDA) dat met een team van 20 analisten de aandelenselectie verzorgt voor het Auréus Equities Blue Chips Fonds. “In mixportefeuilles wordt het overgrote deel van het onderscheid bepaald door de aandelenselectie,” zegt Dieperink.

Ook de obligatieportefeuille wordt actief ingevuld bij Auréus, maar gevraagd naar de actieve keuzes achter de goede fondsprestaties wijst het duo als eerste naar de aandelenkeuzes. Ten Velde: “We hadden de laatste jaren geen energie- en geen hardcore bankaandelen in portefeuille. Die bewuste keuze levert vanzelf een portefeuille op die richting quality/growth leunt. Daar hebben we veel profijt van gehad.”

Een uitgesproken groeiportfeuille is het daarentegen niet, stelt Dieperink: “Dit jaar doet value het juist goed en laten we ook een outperformance zien. Het belangrijkste wat we doen zou je cut the losers kunnen noemen: we proberen vooral geen blokken aan het been in portefeuille te hebben, bedrijven die op basis van structurele ontwikkelingen tot de aanwijsbare verliezers gaan behoren.”

Bijtijds trends ontdekken

“Je hoeft niet per se veel technologie te hebben om het goed te doen in de aandelenmarkt, want dat brengt ook risico mee. Het gaat erom dat je - bijvoorbeeld - niet in traditionele banken zit, maar wel in nieuwe financials zoals Adyen en Paypal.”

Dat de waarderingen voor dat soort aandelen hoog zijn ontkent Dieperink niet, maar hij nuanceert het wel: “Met deze lage rente zijn toekomstige kasstromen alleen maar belangrijker in de waardering van bedrijven. Daarom moet je soms ook door een ogenschijnlijk hoge waardering heen kunnen kijken. Amazon had in 2012 een koerswinstverhouding van 120. Dat lijkt hoog, maar als je naar de groei kijkt, was dat achteraf helemaal niet duur.”

“In tijden van disruptie is de uitdaging om bijtijds trends te ontdekken en erop in te spelen. Het lastige is dat die trends vaak klein beginnen. Wij proberen die trends vroeg te signaleren en dan met name vast te stellen welke grote bedrijven ervan kunnen profiteren.”

“In de keuze van aandelen is herkenbaarheid belangrijk, zodat de klant begrijpt waar hij of zij in belegt”

Dat er voornamelijk naar grote bedrijven wordt gekeken is een gevolg van de opzet van de portefeuille, zegt Ten Velde: “De exposure naar smallcaps houden we beperkt. In de keuze van aandelen is herkenbaarheid belangrijk, zodat de klant begrijpt waar hij of zij in belegt. De omloopsnelheid van de portefeuille is ook laag.”

Dirk ten Velde van Auréus

Streven naar verdubbeling in vijf jaar

De door FDA geadviseerde Blue Chips portefeuille, dat ten grondslag ligt aan de aandelenselectie, wordt ook gebruikt voor de invulling van individuele beheerportefeuilles bij Auréus. Dieperink en Ten Velde merken ook interesse van professionele partijen voor de FDA-portefeuille, daarom wordt het fonds nu ook aangeboden aan derden, onder andere via het Binck Professional-platform.

“Het is voor zelfstandige vermogensbeheerders doorgaans niet te doen om met 20 analisten de markt te coveren,” zegt Dieperink daarover. Ondertussen blijft Auréus zijn zinnen zetten op verdere groei. De komende vijf jaar mikt Dieperink op een autonome verdubbeling van de assets under management. “Dit is een sterk groeiende markt: de ondernemers uit de babyboom-generatie hebben economisch gezien de wind flink in de zeilen gehad en veel vermogen opgebouwd. Het gaat niet zo slecht in de BV Nederland.”

“In het middensegment van de vermogensbeheermarkt nemen we een redelijk unieke positie in, te vergelijken met een delicatessenshop: persoonlijke aandacht en maatwerk.” En hoe zit het met groei door nieuwe overnames in de consoliderende Nederlandse vermogensmarkt? “We zijn altijd bereid om een kopje koffie te drinken.”

Han Dieperink, Chief Commercial Officer: "In het middensegment van de vermogensbeheermarkt nemen we een redelijk unieke positie in, te vergelijken met een delicatessenshop."

Meer weten over alle prijswinnaars van de Refinitiv Lipper Fund Awards 2021? Lees het online magazine.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie