Fondsportret

De ontembare kracht van disruptie

PGIM is een van de grootste asset managers in de wereld, met meer dan $1 biljoen onder beheer, maar hier nog relatief onbekend. Daar komt verandering in, doordat PGIM doet wat beleggers het meeste aanspreekt: uitstekende rendementen boeken.

In de categorie Equity Small neemt Jennison Associates, PGIM’s specialist in fundamentele groeiaandelen, dit jaar de Group Award van Refinitiv Lipper mee naar huis. Small klinkt wat vreemd voor een huis van deze omvang, maar bij Refinitiv Lipper hangt de omvang van de categorie af van het aantal fondsen dat een partij aanbiedt, en bij PGIM is dat aantal nog relatief beperkt.

Op dit moment zijn PGIM Jennison Global Equity Opportunities en het PGIM Jennison Emerging Markets Equity fonds de twee meest in het oog springende namen, met allebei sterke resultaten over een langere periode. Jennison’s portfolio specialist Raj Shant weet precies waar dat succes vandaan komt: “Het heeft allemaal te maken met onze focus op geweldige, innovatieve bedrijven.”

Raj Shant van PGIM Investments

Dat is niet iets van de laatste 12 maanden, waarin bijna alles wat met technologie en disruptie te maken heeft flink in koers is gestegen. “De manier waarop mensen leven, werken en shoppen is veranderd en verandert ook sneller dan in het verleden. Wij waren in onze strategie al gericht op best-in-class disruptieve bedrijven, dus we hadden de winnaars van deze ontwikkeling al geruime tijd in portefeuille. De pandemie heeft die trend nog eens een turbo-charged boost gegeven.”

Waarbij direct de vraag op tafel komt te liggen wat er gaat gebeuren als die turbo-boost wegvalt en de economie weer enigszinsnormaliseert. Shant: “Wij denken dat de seculiere verandering ook na de pandemie gewoon verder gaat, zoals het ook daarvoor al gaande was, zelfs als de groei misschien een tijdje vertraagt. Het gaat om een verandering in het langetermijngedrag van mensen en dat zal zich voortzetten in de jaren na de coronapandemie.”

Betekent dit dat jullie in de aandelenselectie vooral kijken naar grote, langjarige trends?

“Nee, dat doen we juist niet. Wat je vooral niet moet doen is een thema uitzoeken en dan aandelen gaan zoeken binnen dat thema. Wij beginnen aan de onderkant: we gaan op zoek naar de beste groeiaandelen die we kunnen vinden. Als je puur top-down te werk gaat, kun je eindigen met de verkeerde aandelen in portefeuille en hele goede aandelen juist over het hoofd zien."

"Wat je vooral niet moet doen is een thema uitzoeken en dan aandelen gaan zoeken binnen dat thema"

"Groeipotentie is belangrijk voor ons, en dat een bedrijf iets doet dat niet makkelijk kan worden gekopieerd door anderen. Die groei moet in de huidige waardering ook nog eens worden onderschat. Pas later gaan we kijken of de beste opportunities die we op die manier vinden passen binnen een big picture thema. Vaak is dat zo. Maar dat is het gevolg van het selectieproces en niet het begin ervan.”

“Wat we ook vermijden is teveel exposure naar één trend of ontwikkeling. We beheren het risico en de correlatie binnen de portefeuille actief. Dat levert in praktijk een high conviction-portfolio met een zo laag mogelijke correlatie op.”

Naast het Global Equity Opportunities Fund heeft ook het Emerging Markets Equity Fund het goed gedaan. Gaan jullie daarin op dezelfde manier te werk?

“Ja, want in emerging markets is er ook wijd verspreide disruptie gaande. Toch hebben we onze weging in technologie in emerging markets de laatste tijd verlaagd. Die sector wordt uiteraard gedomineerd door Chinese techbedrijven. In de laatste tien jaar is de Chinese overheid vrij relaxed geweest tegenover deze bedrijven en heeft hun groei ondersteund. Maar die houding lijkt te zijn veranderd, onder andere na de internationale sancties tegen Huawei en TikTok. Mondiale dominantie is niet langer de ambitie, wat ook te zien is aan de mededingingsfacies tegen bedrijven als Alibaba. De Chinese markt is op zichzelf ook al groot genoeg.”

Worden die bedrijven te machtig in de ogen van de Chinese regering?

“Dat speelt zeker mee. Iedereen kan over data beschikken, maar als je over meer consumentendata beschikt dan de Chinese Communistische Partij kan dat wel een probleem worden. In ieder geval lijkt de houding ten opzichte van techbedrijven duidelijk veranderd.”

“De gezondheidszorg is interessanter, want daar gebeurt het omgekeerde. De Chinese bevolking wordt rijker, maar wordt door de vergrijzing ook vaker ziek. Een paar jaar geleden is besloten om meer te gaan investeren in medicijn-ontwikkeling. Het probleem was dat veel behandelingen, zelfs als mensen het wel konden betalen, binnen China gewoonweg niet voorhanden waren. De regering doet nu precies dat waar ze zo goed in is: het systematisch wegnemen van obstakels. De R&D-standaarden zijn geharmonieerd met de rest van de wereld en buitenlandse producenten kunnen makkelijker de Chinese markt op. De gezondheidszorg in China staat op het punt waar de techsectoir 10 jaar geleden was. Daarom zijn we nu overwogen in gezondheidszorg in emerging markets - ook buiten China trouwens.”

"De gezondheidszorg in China staat op het punt waar de techsectoir 10 jaar geleden was"

“Wat we niet hebben zijn producenten van generieke medicijnen. Als beleggers denken over healthcare-bedrijven in emerging markets, dan gaat het vaak over goedkope producenten van pillen. Maar dat is de oude manier van denken. In deze sectoren vindt nu de grootste innovatie en waardecratie plaats.”

In innovatieve en disruptieve sectoren zie je ook vaak de hoogste waarderingen langskomen. Maakt dat het moeilijker om nog kansrijke beleggingen te vinden?

“Ongemak over waarderingen is er gedurende de hele rally geweest. Het is makkelijk om redenen te bedenken om voorzichtig te zijn. Maar als je dat vorig jaar al was geweest had je veel mooie kansen gemist. Daarom richten wij ons niet op tijdelijke zaken, maar op structurele verandering. Bedrijven die daar een belangrijke rol in spelen creëren hun eigen groei."

“Neem Mercado Libre, het grootste e-commerce bedrijf in Latijns-Amerika. Latijns-Amerikaanse markten zijn berucht om hun cyclisch karakter, maar dit bedrijf is een heel steady groeier. Het komt uit Argentinië, is marktleider in Brazilië en het snelst groeiende e-commercebedrijf van Mexico. De regio mag dan minder goed ontwikkeld zijn dan Noord-Amerika en Europa, maar ieder jaar ontdekken ook mensen daar het gemak en de voordelen van online shoppen. Als je 2 of 3 jaar verder kijkt, voorbij de reopening trade, dan is dit een bedrijf dat zal blijven groeien.”

“Gezien de schaal waarop er disruptie plaatsvindt verwacht ik geen tekort aan kansen de komende tijd. Kijk eens naar cloud computing. De wereldwijde capex van bedrijven is $1,5 biljoen. De investeringen in cloud-technologie liggen nog maar op een paar honderd miljard. Daar zit nog zo veel groei in! Naarmate 5G verder wordt uitgerold zal het gebruik van clouddiensten steeds gemakkelijker en universeler worden. Alleen in dat deel van de markt liggen al enorme langetermijnkansen.”

“Gezien de schaal waarop er disruptie plaatsvindt verwacht ik geen tekort aan kansen de komende tijd"

De lage rente is ook een flinke aanjager geweest van het huidige beurssentiment. Zijn oplopende rente en inflatie risico’s waar u rekening mee houdt in het portefeuillebeheer?

“De rentes staan op een generation low. Op basis daarvan kun je zeggen dat groeiaandelen nog steeds goedkoop zijn, want toekomstige cash flows wegen steeds zwaarder mee. Het is belangrijk om na te denken over de rente en wat daarmee gaat gebeuren. Er is significante inflatoire druk nu de economie weer open gaat. Maar dat zou hooguit tijdelijk moeten zijn. Technologie en disruptie zijn een drijvende deflatoire kracht en die gaan gewoon door."

"We gingen de pandemie in met schulden op recordniveau en tijdens de pandemie is dat ook nog eens gigantisch toegenomen. Laat ik het zo zeggen: het zou interessant zijn als je een centrale bankier kon vinden, die zou toelaten dat de rente vanaf dit punt substantieel oploopt.”

Meer weten over alle prijswinnaars van de Refinitiv Lipper Fund Awards 2021? Lees het online magazine.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus