Fondsportret

Opkomende markten: Meer keuze biedt meer kansen

Columbia Threadneedle Investments won dit jaar de prestigieuze Refinitiv Lipper Group Award Equities Large. Het beleggingshuis heeft deze prijs mede te danken aan de sterke prestaties van zijn opkomende marktenfondsen. Het beste moet volgens fondsmanager Krishan Selva nog komen.

Wat heeft de doorslag gegeven bij het winnen van de award?

Krishan Selva: "Ons uitgangspunt is dat we altijd op zoek zijn naar kwaliteitsbedrijven met goede groeivooruitzichten op de lange termijn. We gebruiken daarvoor een breed palet aan criteria. Zo kijken we naar de kwaliteit van het managementteam, en welk concurrentievoordeel een bedrijf heeft ten opzichte van concurrenten. Een andere factor is het rendement op eigen vermogen. Uit onze analyses moet blijken dat die nog jaren hoog zal blijven om een aandeel voor ons belegbaar te maken. Heel belangrijk is uiteraard ook de schuldpositie. Deze is vaak doorslaggevend voor succes of falen op de lange termijn.”

Krishan Selva van Colombia Threadneedle

De belangrijkste focus is kwaliteitsgroei. Sluit dat beleggingen in waarde-aandelen uit?

Krishan Selva: “Dan moet eerst duidelijk zijn wat waarde is. Neem het voorbeeld van de Taiwanese chipproducent TSMC of het Chinese Alibaba1. Dat zijn bedrijven die al jaren groeien zonder dat dit geleid heeft tot extreem hoge waarderingen. Hebben we hier dan te maken met waarde-aandelen of met quality growth? Voor ons telt het tweede.”

De EM-fondsen van Columbia Threadneedle beleggen veel in Azië. Zijn andere markten oninteressant?

Krishan Selva: “Nee, dat is niet zo. China en India zijn voor ons inderdaad belangrijk. Maar er zijn in Latijns-Amerika, Afrika en Europa ook veel, met name jonge bedrijven waar we enthousiast over zijn. Wat bovendien niet vergeten mag worden, zijn de in positieve zin veranderende macro-economische omstandigheden. Neem bijvoorbeeld Brazilië, dat lang te kampen heeft gehad met een extreem hoge rente van boven de 10%. Dat maakte beleggingen in obligaties relatief aantrekkelijk ten opzichte van aandelen. Maar nu is de kapitaalmarktrente er gezakt tot rond de 2%. Dat maakt aandelen voor veel Brazilianen, dus ook voor ons, opeens veel aantrekkelijker.”

De samenstelling van de portefeuille is in de laatste 10-15 jaar sterk veranderd. Het aandeel cyclische bedrijven is gedaald, terwijl er nu meer bedrijven inzitten uit de sectoren IT, E-commerce en gezondheid. Wat is daarvoor de verklaring?

Krishan Selva: “15 jaar geleden was er gewoon nog niet zoveel te kiezen in de opkomende markten. Een fondsmanager ontkwam er niet aan te beleggen in bedrijven als Petrobras (olie), Vale (mijnbouw) of China Mobile (telecom). Dat is nu heel anders. Tussen 2008 en 2020 is het aantal MSCI-bedrijven uit opkomende markten gestegen van 746 bedrijven naar 1397. Dat gaf ons veel meer keuzevrijheid, en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt.”

Is dat ook een belangrijke reden waarom u zo enthousiast bent over aandelen EM?

“Absoluut, neem bijvoorbeeld de gezondheidssector. Daarin worden een heleboel jonge, kwalitatief hoogstaande, bedrijven opgezet. Die hebben naar onze mening mooie vooruitzichten. Een land als China, dat steeds rijker en ouder wordt, geeft nu nog maar 5% van het bruto nationaal inkomen uit aan gezondheidszorg, terwijl dat voor de VS op 15% ligt (Worldbank, 2021). Dat laat in een oogopslag zien hoe groot de kansen in health care zijn.”

“Ondanks de risico’s van beleggen in opkomende markten, zijn er redenen om optimistisch te zijn. Zoals dat China en andere Aziatische landen steeds minder afhankelijk zijn van de wereldeconomie. Het is niet langer zo dat de opkomende markten verkouden worden als de VS niest. Afgelopen jaar was daar een goed voorbeeld van. De Chinese economie bleef groeien, ondanks de crisis in de VS en Europa.”

China heeft aangekondigd dat het in 2060 CO2-neutraal wil zijn. Wat zijn daarvan de gevolgen?

“Wij gaan ervan uit dat deze ambitie vooral heel veel kansen oplevert. Denk alleen maar aan de razendsnelle ontwikkeling van de elektrische auto. Aziatische landen spelen een hoofdrol in zowel de accuproductie als de elektrische auto zelf. Een andere industrie waarvan wij denken dat die zal profiteren van de energietransitie is de chipindustrie, en die is enorm sterk in Azië.”

Een van de fondsen die inspeelt op de kansen in de opkomende markten is het Threadneedle (Lux) Emerging Market ESG Equities. Dit fonds belegt in aandelen van bedrijven in opkomende markten die voldoen aan de ESG criteria van Columbia Threadneedle Investments.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen