Fondsportret

Beter dan 60/40

Hoe zinvol is het nog om te beleggen in de traditionele 60%-aandelen/40%-obligatieportefeuille? Comgest ziet er weinig brood in. Het Frans aandelenhuis heeft een betere oplossing bedacht voor beleggers die wel willen meedelen in de aandelenwinsten zonder de bijbehorende risico's aan te willen gaan.

De redenen dat Comgest weinig ziet in de de 60-40-portefeuille liggen voor de hand. Nu rentes nog altijd rond bodemniveaus koersen, hebben obligaties hun beste tijd als bron van rendement wel gehad. Veel rentedaling zit er niet meer in. Mocht er een stevige beurscrash optreden, dan hebben obligaties weinig ruimte om veel verder in waarde te stijgen. Dat maakt ze als aandelenhedge weinig geschikt.

Mochten nare beursgebeurtenissen uitblijven, dan is het ook niet goed. Want als de rentes weer gaan stijgen, zoals de meeste professionele beleggers wel verwachten, dan zijn toekomstige obligatierendementen laag tot negatief. Stijgende rentes vertalen zich immers in dalende obligatiekoersen. Dat zou het rendement van een 60/40-portefeuille flink ondermijnen.

Ofwel, de 60/40-strategie is momenteel duidelijk geen win-win. Daarom hebben ze drie jaar geleden bij Comgest een alternatieve strategie bedacht, waarbij beleggers wel meedelen in aandelenwinsten, maar de neerwaartse risico’s danig zijn ingeperkt. Deze kwantitatieve aanpak heeft de naam Comgest Growth Global Flex. De doelstellingen van dit fonds zijn duidelijk gedefinieerd:

1. De jaarlijkse daling mag niet meer dan 15% bedragen.
2. De volatiliteit moet op de lange termijn lager dan 8% liggen.
3. Wat betreft rendement moet het fonds in positieve tijden 60% van het rendement van de S&P 500 opleveren, maar in mindere tijden 40% minder verlies opleveren.

Dat zijn ambitieuze doelen. Hoe denkt Comgest dat voor elkaar te krijgen? Schlomy Botbol, beheerder van het Comgest Growth Global Flex, weet er meer van.

Als obligaties niet langer worden gebruikt als aandelenhedge, wat dan wel?
Schlomy Botbol: “De neerwaartse risico’s en de volatiliteit worden teruggebracht door short te gaan op indices die representatief zijn voor samenstelling van de portefeuille. Deze portefeuille is gelijk aan die van het fonds Comgest Growth World. Doordat we denken dat we door stockpicking een beter rendement kunnen maken dan de markt, blijft de alpha gewoon in intact. De strategie is echt bedoeld om de spikes naar beneden eruit te halen. Daarbij kan bijvoorbeeld ook long VIX worden gegaan. Ook kunnen valuta’s gehedged worden tegen de euro, als dat nodig is om de volatiliteit te verlagen.”

"De strategie is echt bedoeld om de spikes naar beneden eruit te halen"Op de lange termijn zal het fonds minder presteren dan een 100% aandelenportefeuille?
"Dat is met een 60/40-portefeuille ook zo. Beurzen hebben immers de neiging op de lange termijn stijgen. Deze stijging volgt echter een hobbelig parcours, dat voor veel beleggers onaantrekkelijk is. Op tussentijdse grote dalingen zitten zij niet te wachten.”

De mate van afdekking staat vast?
“Nee, Comgest Flex is in tegenstelling tot 60/40 een dynamisch proces. Het fonds maakt gebruik van een kwantitatief model, waarbij stress-signalen, zoals de VIX, aangeven om de mate van afdekking te verhogen of te verminderen. Vorig jaar mei bijvoorbeeld was 60% van de portefeuille afgedekt, momenteel is dat 25%. Toen de aandelenmarkten begonnen te herstellen, is de aandelenexposure verhoogd."

"Dit systeem werkt goed als markten geleidelijk stijgen en dalen. De waarschuwingssignalen werken niet goed genoeg bij plotselinge schokken. Om tail risk in de portefeuille op te vangen is er daarom een extra hedge ingebouwd in de vorm van een derivaat die ver out of the money is, waardoor deze betaalbaar is. Het is een verzekering tegen extreme uitslagen. Zie het als een brandverzekering op je huis. Je hoopt dat het niet nodig is, maar bij een force majeur helpt het de pijn te verzachten.”

Resultaten sinds de lancering drie jaar geleden?
“Die waren beter dan verwacht. Op basis van eind maart jl. boekte het fonds een gemiddeld rendement van 8,8% rendement per jaar. Dat is opmerkelijk goed, gelet op de rare periode die we achter de rug hebben. Ten opzichte van de MSCI World boekte het een upside van 58% in goede tijden en een downside van 38% in slechte tijden.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat zijn de belangrijkste risico’s die een goed rendement in de weg kunnen staan?
“Dat de signalen te laat doorkomen. Mocht bijvoorbeeld China plotseling Taiwan aanvallen, dan zullen de technische signalen te laat reageren. Dan is er alleen de tail riskverzekering, die de onvermijdelijke beursschok kan opvangen. Daarnaast is de strategie zo ingericht, dat de long only-portefeuille het beter doet dan de markt. Blijven de top picks van Comgest een tijd achter, dan genereert het fonds een negatieve alpha. Dat zou ten koste gaan van het rendement van het fonds Comgest Growth Global Flex.
Ofwel, wie voor het fonds kiest, moet vertrouwen hebben in de skills van de beleggers van Comgest. Op basis van resultaten in het verleden is dat vertrouwen overigens terecht. Over de afgelopen 30 jaar wist Comgest het gemiddeld 3% beter te doen dan de markt.”

'Wie voor het fonds kiest, moet vertrouwen hebben in de skills van de beleggers van Comgest"

Voor wie is Comgest Flex een uitkomst?
“Voor beleggers die op dit moment een gebalanceerde portefeuille aanhouden, in mixfondsen zitten, of absolute returnproducten hebben gekocht."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De inflow is enorm?
“Nee, die valt nog reuze mee. Het fonds heeft na drie jaar een bescheiden omvang van 73 miljoen euro. Dat vinden we zelf ook wel logisch, want veel beleggers willen eerst een trackrecord zien alvorens in te stappen. Eerst zien dan geloven. Nu we drie jaar verder zijn en de resultaten meer dan behoorlijk zijn, gaan we er meer aandacht voor vragen en verwacht ik dat de inflow zal komen.”

Hoe zit het met de Nederlandse animo?
“In Nederland wordt relatief weinig in gemengde producten belegd. Deze strategie zou een goede toevoeging kunnen zijn aan bestaande portefeuilles. Het is heel geschikt voor beleggers die een gezond nachtrust zoeken, maar tegelijkertijd een aantrekkelijker rendement willen dan gemengde portefeuilles bij de huidige rentestanden kunnen bereiken.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

De impact van het coronavirus