Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
ETF-Profiel - SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF

Nieuw: Wereldwijd low vol-ETF-beleggen

De nieuwe low volatility ETF van SPDR ETF’s belegt wereldwijd. Het verschil met al bestaande minimum volatility-strategieën is onder meer het feit dat door de herwegingen per kwartaal beter wordt ingespeeld op de marktactualiteit, aldus Ryan Reardon van SPDR ETF’s. Wat maakt deze ETF nog meer uniek?

State Street Global Advisors heeft vorige week de SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF gelanceerd aan Euronext Amsterdam. Het fonds zal de STOXX® Global Low Risk Weighted Diversified 200 Index volgen, die de minst volatiele bedrijven uit de STOXX® Global 1800 Index vertegenwoordigt.

Deze benchmark biedt een brede maar liquide vertegenwoordiging van de wereldwijde ontwikkelde aandelenmarkten met een vast aantal van 1.800 componenten, afkomstig uit de STOXX Europe 600 Index, de STOXX North America 600 Index en de STOXX Asia/Pacific 600 Index.

Ryan Reardon, Strategist, SPDR ETF’s legt uit wat er nieuw is aan dit indexproduct. “Dat is niet het gebruik van de low volatility-factor in een ETF, maar het feit dat beleggers wereldwijd kunnen beleggen met dit product. Er waren wel minimum volatility indexproducten die wereldwijd beleggen, maar nog geen low vol.”

Wat is het verschil tussen low en minimum volatility?

“Voor een low vol-portefeuille worden de minst volatiele aandelen geselecteerd. Voor de STOXX® Global Low Risk Weighted 200 Index worden de 200 minst volatiele aandelen in de STOXX® Global 1800 Index gekozen, na rekening te hebben gehouden met voldoende diversificatie. De portefeuille is minder “constrained” en wordt elk kwartaal opnieuw gebalanceerd, zodat de ETF snel kan reageren op veranderende marktomstandigheden, waardoor beleggers continu aandelen met de laagste volatiliteit in portefeuille hebben.”

“Minimumvolatiliteitsstrategieën strategieën zijn complexer dan low volatility. Ze gebruiken vaak meer beperkingen bij de allocatie en portefeuillesamenstelling en ze worden dus niet zo vaak herwogen.”

Geef eens een voorbeeld van hoe de ETF inspeelt op veranderende markten

“In maart waren vooral nutsaandelen low vol. Inmiddels hebben door de coronacrisis gezondheidszorgaandelen bewezen stabiel te zijn. Daarom is er de afgelopen maanden veel nieuw beleggingsgeld in deze sector gegaan. We hebben onze portefeuille daarop aangepast en meer van dit soort aandelen opgenomen. Omdat we minder dicht bij de index hoeven te blijven dan bij een minimum vol-ETF, kunnen we wat meer flexibel zijn in onze keuzes voor bepaalde sectoren.”

Toch zitten er in de top 10-aandelen in de onderliggende index veel Amerikaanse aandelen. Zijn die minder volatiel?

“Als je wereldwijd belegt, ontkom je niet aan een flink aantal grote Amerikaanse bedrijven in portefeuille. Maar, we zorgen er wel voor dat er geen regionale of sectorbias in de ETF kruipt. De Low Risk index die wij gebruiken heeft een maximale aandelenweging op 2% of 25x zijn gewicht in de hoofdindex, en een maximale weging van 25% per sector. Landen met een gewicht van meer dan 2,5% in de hoofdindex kunnen met +/- 5% afwijken, terwijl landen met een gewicht van minder dan 2,5% worden gemaximeerd op drie keer hun gewicht in de hoofdindex."

"We gebruiken dus enkele technische beperkingen om ervoor te zorgen dat de ETF goed gespreid is en echt wereldwijd belegd. Er zullen dus nooit teveel Amerikaanse aandelen in de ETF zitten.”

Feiten SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF 

 • ISIN: IE00BKDVQ787
 • Startdatum: 24 augustus 2020
 • Basisvaluta: dollar
 • Benchmark: STOXX® Global Low Risk Weighted Diversified 200 Index
 • Notering: Euronext Amsterdam
 • Structuur: fysiek
 • Herbalancering: Elk kwartaal
 • Aandelen uitlenen: nee
 • TER: 0,30%

Top 10-aandelen in de onderliggende index (STOXX Global Low Risk Weighted Diversified 200 Index)

 1. Verizon Communications (1,37%)
 2. Church & Dwight Co. (1,36%)
 3. The Clorox Co. (1,36%)
 4. Amazon (1,33%)
 5. Costco (1,30%)
 6. Danaher Corp (1,29%)
 7. Walmart (1,26%)
 8. Pfizer (1,24%)
 9. Bristol-Myers Squibb (1,22%)
 10. Cerner Corp (1,21%)

*data per 31 juli 2020

De impact van het coronavirus