Fondsportret
Fondsportret Fidelity Global Dividend Fund

Beter af met een lager dividend

Fondsmanager Dan Roberts van het Fidelity Global Dividend Fund kiest voor een even consequente als behoedzame beleggingsaanpak om de markt te verslaan. Dat gaat hem tot nu zo goed af, dat het fonds dit jaar is opgenomen in de actieve modelportefeuille IEXFonds 40.

Er zijn niet veel fondsmanagers die structureel hun benchmark verslaan, maar Dan Roberts krijgt het voor elkaar. Het Fidelity Global Dividend Fund, dat dit jaar is opgenomen in de IEXFonds 40, heeft sinds de lancering in januari 2012 een ijzersterke performance neergezet.

In het afgelopen jaar bedroeg het jaarlijkse rendement 7,7%, 1,5% beter dan de index. Daarbij zijn de bèta (0,8) en standaarddeviatie (8,1), die beiden de beweeglijkheid van het fonds aangeven, aan de lage kant. Hoe krijgen Roberts en zijn team dat voor elkaar?

"We beginnen met een blanco vel papier. Er is geen benchmark. Vervolgens zoeken we naar circa 50 aandelen om tot een goede balans tussen spreiding en high conviction te komen. Zo onstaat een bottom-up best ideas-portfolio, met een active share van 92%. Daarbij worden aandelen lang aangehouden, gemiddeld vier jaar."

Dan Roberts van Fidelity

Hoe belangrijk is de hoogte van het dividend?

"Dividend is natuurlijk belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van het uieindelijke rendement. De meest gemaakte fout door dividendbeleggers is die aandelen te kopen die het meeste dividend uitkeren. Wij zoeken naar dividenden die houdbaar zijn en het liefst elk jaar met inflatie stijgen. Het dividend van de portefeuille bedraagt tegenwoordig iets meer dan 3%. Dat was in het begin 4%, maar koersstijgingen hebben de yield omlaag gebracht."

"De meest gemaakte fout door dividendbeleggers is die aandelen te kopen die het meeste dividend uitkeren"

raex

 

U houdt niet van risico nemen?

"Dat klopt, we willen dat de portefeuille zo min mogelijk last heeft van beursstress. Als de markt daalt, dan daalt de portefeuille minder hard mee. Dat is een belangrijke reden van de outperformance."

Het fonds is niet belegd in energie, vastgoed en cyclische consumentenbedrijven. Dat moet een reden hebben.

"Meerdere. Vastgoed is duur en heeft last van hoge schulden. Meestal wordt meer dan 90% van de winst als dividend uitgekeerd en dat maakt deze sector weinig robuust. Energiebedrijven laten we links liggen, want wij zoeken naar bedrijven met voorspelbare winsten. De winsten van energiebedrijven zijn allerminst voorspelbaar, want die hangen samen met de ontwikkeling van de olie- en gasprijs. Dat deze sector bovengemiddeld kapitaalintensief is, voedt de risico's.
Cyclische consumentenbedrijven komen er om twee redenen niet in. De snel groeiende, goed gepositioneerde bedrijven, zoals Amazon, hebben hoge waarderingen en betalen geen dividend. Maar subsetoren met aantrekkelijke waarderingen, zoals bijvoorbeeld de autobouwers, hebben structurele uitdagingen en voldoen niet aan onze kwaliteitsdrempel."

Opvallend is dat meer dan de helft van de portefeuille uit Europese aandelen bestaat.

"Dat zijn bedrijven die hun hoofdkantoor in Europa hebben, vaak multinationals. De bedrijven in de fondsportefeuile behalen niet meer dan 30% van hun omzet in Europa. Wolters Kluwers is bijvoorbeeld een grote positie in het fonds. Dat haalt 70% van de omzet uit de VS. Maar in het algemeen kent Europa een sterke dividendcultuur, waardoor dividendbeleggers al snel in Europese aandelen zitten."

Is dit een goed moment om dividendaandelen te kopen?

"Tja, niets is zo moeilijk als timing. Zeker is dat er geen sprake is van een bubbel in dividendaandelen. De laatste jaren hebben ze het slechter gedaan dan de markt. Na tien jaar bullmarkt is er wel wat voor te zeggen om voor defensieve dividendaandelen te gaan. Met een dividendrendement van drie procent ondersteund door een jaarlijkse dividendgroei van vijf procent ligt er al een aardige basis voor een aantrekkelijk toekomstrendement."

Welke risico vreest u het meest?

"Dat is toch de hoge waardering van de aandelenmarkten. Waarderingen liggen in lijn van toen tijdens de internetbubbel en iedereen weet hoe dat geëindigd is. Het lijkt mij sterk dat de hoge rendementen van de laatste tien jaar ook de komende tien jaar zullen worden geboekt. Ook omdat veel bedrijven last hebben van hoge schulden. Dat is iets wat beleggers goed in de gaten moeten houden. There is a lot of debt out there."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

De impact van het coronavirus