Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Lipper Fund Awards: Fondspaspoort InsingerGilissen European Mid Cap Fund

Het European Mid Cap Fund van InsingerGilissen kenmerkt zich door een sterke focus op fundamentele analyse en bottom-up aandelenselectie. Het doel van het fonds is om met beperkt risico een goed rendement te behalen.

paspoort met lipper logo
NL0010986428

InsingerGilissen European Mid Cap Fund

Fondsmanager: Steven Boumans en Stefano Toffano Startdatum: 1 april 2010 Fondsomvang: 66 miljoen euro Fondsvaluta: euro TER: 0,70% 1-jaars performance - fonds: -3,4% 1-jaars performance - benchmark: -2,2% 3-jaars performance - fonds: 29,2% 3-jaars performance - benchmark: 23,5% per jaar


Group Award
Equity Small

InsingerGilissen
European Mid Cap
Fund

 

Fondsbeheerders Steven Boumans en Stefano Toffano bespreken de onderscheidende karakteristieken van het fonds waarmee de Lipper Fund Award is behaald en gaan dieper in op het beheer van de risico’s.

Op zoek naar inefficiëntie

Boumans zegt dat de focus van het fonds op de middelgrote Europese bedrijven én al hun drivers ligt: “Normaliter selecteren we voor de portefeuille tussen de 20 en 25 aandelen die we door en door kennen. Dit behelst niet alleen het begrijpen van de onderneming zelf, maar ook van wat er in de wereld omheen gebeurt.”

Daarbij laat het fonds investeringsgebieden die efficiënt door de markt worden gewaardeerd of te complex zijn om redelijkerwijs een goede inschatting van te maken links liggen, vult Toffano aan.

“We richten ons juist op aandelen waarvan we zien dat de markt deze níet efficiënt waardeert. Hierbij kun je denken aan gebieden waar de korte termijn weinig zegt over de lange termijn, of waar lineair denken tot onderwaarderingen leidt. Bedrijven die het komende jaar flink investeren voor lange termijn groei zijn typische voorbeelden waar de markt een onterechte lage waardering op zet. Ook worden duidelijke lange termijn trends vaak maar voor enkele jaren doorgetrokken, wat tot een onderwaardering kan leiden.”

Over het hoofd zien

“Het mooie aan het midcap segment is dat trends met een kleinere economische impact voor ons een groot verschil kunnen maken, terwijl grote beleggers die over het hoofd zien. Denk hierbij aan de groei van litigation finance, consumenten die vaker eten thuis laten bezorgen of marktniches waar de groei in e-commerce nu pas begint.”

Boumans ziet nog een ander voordeel aan het midcap segment:

“Veel ondernemingen worden doorgaans weinig of niet door analisten gevolgd, wat een voordeel kan zijn door deze in een vroeg stadium te vinden en daarin te investeren. Verder kunnen wij als gevolg van de concentratie en onze focus snel reageren op ontwikkelingen, bijvoorbeeld als een aandeel te hard wordt afgestraft bij de presentatie van cijfers.”

Risicomitigatie door spreiding

Beide fondsbeheerders constateren daarnaast dat er zoveel verschillende groeigebieden of aandelenspecifieke investeringskansen in Europese midcaps zijn dat zij het als onnodig risicovol zien om volledig in te zetten op bepaalde macro-risico’s.

Boumans: “Hoewel een harde Brexit, vallende grondstofprijzen, afzwakkende groei in China, een Zuid-Europese crisis of correcties in bepaalde sectoren allemaal een impact op het fonds zullen hebben, minimaliseren wij dit zoveel mogelijk door niet alle eieren in hetzelfde mandje te leggen en de risico’s te mitigeren door goed te spreiden.”

Daarbij kunnen evenwel nooit álle risico’s worden ontlopen, zegt Toffano tot slot. “Grotere risico’s voor ons zijn aandelen die door korte termijn problemen worden afgestraft op de beurs en dan goedkoop worden overgenomen, waardoor ze nooit hun potentie op de beurs weten te bereiken.”

Online magazine duurzaam beleggen