Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Lipper Fund Awards: Fondspaspoort SKAGEN m2 B

Met vastgoedfonds SKAGEN m2 B kunnen beleggers blootstelling krijgen aan de gewoonlijk veel minder toegankelijke wereldwijde onroerend goedmarkt. Het fonds selecteert laag geprijsde vastgoedbedrijven van hoge kwaliteit uit de hele wereld om tot de best mogelijke, voor risico gecorrigeerde, rendementen te komen

paspoort met lipper logo
NO0010708712

SKAGEN m2 B

Fondsmanager: Michael Gobitschek Startdatum: 31 oktober 2012 Fondsomvang: 130 miljoen euro Fondsvaluta: NOK TER: 1,78% 1-jaars performance - fonds: -2,1% 1-jaars performance - benchmark: -7,5% 3-jaars performance - fonds: 7,3% 3-jaars performance - benchmark: 2,1%Fund Award
Equity Sector
Real Estate Global

SKAGEN m2 B

Het Noorse SKAGEN is onderdeel van Storebrand Asset Management, maar biedt als onafhankelijke boetiek een beperkt aantal gespecialiseerde fondsen aan. De fondsaanbieder werd opgericht in 1993 en houdt zijn hoofdkantoor in Stavanger, Noorwegen.

Naar eigen zegen wordt er hiermee bewust voor gekozen om weg te blijven van de grote financiële centra in de wereld om zo een geheel eigen pad te kunnen bewandelen.

Spreiding en diversificatie

Met vastgoedfonds SKAGEN m2 B sleepte de Noorse onafhankelijke fondsaanbieder dit jaar een Lipper Fund Award in de wacht. Het fonds, dat wordt beheerd door Michael Gobitschek, belegt wereldwijd in 30 tot 40 beursgenoteerde vastgoedondernemingen in zowel ontwikkelde als opkomende landen en is geschikt voor beleggers met een minimale tijdshorizon van vijf jaar.

De portefeuille wordt actief beheerd en heeft spreiding als belangrijk uitgangspunt, aldus Michiel Krauss, managing director SKAGEN Funds Nederland.

“Dat doen we door wereldwijd in verschillende type vastgoedbedrijven te investeren die zich kenmerken door een sterke balans en gezonde kasstromen, waardoor veranderingen in de markt geen al te grote invloed hebben op de prestaties van deze ondernemingen.”

Mondiale trends worden vertaald

“Door heldere keuzes en een scherpe selectie te maken van structurele winnaars in de vastgoedsector, die profiteren van het onderliggende vastgoedrisico en rendement in de relevante markten, heeft het fonds een uitstekend driejaars trackrecord opgebouwd.”

Bij de strategie gaat SKAGEN m2 B uit van vier grote trends: urbanisatie, duurzaamheid, vergrijzing/groei van de bevolking en disruptieve technologieën.

Deze mondiale trends vertaalt het fonds in thema’s als logistiek vastgoed, e-commerce en opslag, hotels & resorts en appartementen en woningen voor ouderen.

Krauss: “Dat leidt tot een universum van vastgoedbedrijven die strategisch, financieel en operationeel worden doorgelicht en waaruit een selectie komt voor een portfolio van circa 30 tot 40 vastgoedondernemingen.”

Vooruitzichten en risico’s

Voor de korte termijn zien de vooruitzichten er over het algemeen goed uit met een hoger dan trendmatig wereldwijd bbp, hogere bezettingsgraad en dalende leegstand. Hoewel de huurgroei nog steeds positief is, is er sprake van vertraging wat vooral een gevolg is van de historisch lage rentetarieven en hoge bezettingsgraden.

Toch liggen er risico’s op de loer, aldus Krauss. “Het grootste risico is de afnemende groei van de wereldwijde economie. Dat raakt uiteindelijk in meer of mindere mate alle soorten vastgoedbedrijven. SKAGEN m2 probeert dit risico te minimaliseren door de beleggingen van het fonds te spreiden naar geografie en naar verschillende sectoren en subsectoren in het vastgoed."

"Hierbij wordt uitsluitend geïnvesteerd in financieel gezonde bedrijven met een sterk management binnen de gelederen. Daarnaast is het belangrijk worden om bedrijven te selecteren die door middel van sterke interne kasstroomgeneratie autonoom kunnen groeien.”

Zie hier de fondsmanager van SKAGEN m2 in een one minute-video.

China; opnieuw lieveling van beleggers?