Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Lipper Fund Awards: Fondspaspoort Kempen Global High Dividend Fund

Kempen Global High Dividend Fund N.V. belegt wereldwijd in dividendaandelen. De primaire doelstelling van het fonds is om middels koerswinsten en nettodividenden structureel een beter rendement te realiseren dan de MSCI World Total Return Index.

paspoort met lipper logo
NL0006089229

Kempen Global High Dividend Fund

Fondsmanager: Jorik van den Bos Startdatum: 24 oktober 2007 Fondsomvang: 1.0740,79 miljoen euro Fondsvaluta: euro TER: 0,73% 1-jaars performance - fonds: 6,30% 1-jaars performance - benchmark: 7,60% 3-jaars performance - fonds: 11,20% 3-jaars performance - benchmark: 10,90%


Fund Award
Equity Global
(income)

Kempen Global High Dividend Fund

Vorig jaar kwam Kempen bij de Lipper Awards al als grote winnaar uit de bus met twee groepsprijzen en drie fondsprijzen. Dit jaar wordt met het Kempen Global High Dividend Fund weer een fondsprijs in de categorie Equity Global Income in de wacht gesleept.

Onder de intrinsieke waarde

Het fonds biedt een gespreide portefeuille van wereldwijd beursgenoteerde ondernemingen met een verwacht dividendrendement van minimaal 3% voor de wereldwijde strategie (2,5% voor de Europese strategie) op het moment dat een onderneming voor het eerst in portefeuille wordt opgenomen.

De strategie kenmerkt zich door ondernemingen te vinden met een houdbaar dividend tegen een koers die onder de door Kempen geschatte intrinsieke waarde ligt.

Daarbij zijn schattingen gebaseerd op het zogheten Earnings Power Value (EPV)-raamwerk van de Columbia Business School, waarmee drie waarderingscomponenten kunnen worden onderscheiden: de waarde van de activa, het winstgenererend vermogen en de waarde van het groeipotentieel.

Meer inzicht

Daarnaast worden ook ESG-factoren, op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur, volledig in het beleggingsproces geïntegreerd.

Hoewel een onderneming op het eerste gezicht aantrekkelijk gewaardeerd kan lijken op basis van de koers-winstverhouding of een andere multiple, biedt dit vaak – wanneer er bijvoorbeeld tevens sprake is van hoge marges en/of omzet – slechts beperkte informatie over de toekomstige rendementsverwachting van een belegging.

Daarom wordt in het beleggingsproces veel tijd gestoken in het verkrijgen van nader inzicht in de winstgevendheid gedurende een gehele cyclus. Dit winstpotentieel bepaalt namelijk de kasstromen die het fonds als langetermijnaandeelhouder zal ontvangen.

Defensief

Waar 2019 voor aandelen wereldwijd zeer sterk van start is gegaan en na de januarirally de opwaartse trend ook in februari werd voortgezet, is het fonds tot nu toe wat achtergebleven op de benchmark.

Dat is voor een meer defensieve waardegerichte strategie niet ongebruikelijk, aldus fondsbeheerder Jorik van den Bos, die tevens Hoofd van het Dividend Team is bij Kempen. “Dat komt vaak vooral doordat rallies in een deel van de markt plaatsvinden waar bedrijven weinig of geen dividend betalen.”

Claim to fame en risicobeheer

Op de vraag wat de claim to fame is van het Kempen Global High Dividend Fund antwoordt van den Bos:

”Een van de onderscheidende karakteristieken van ons fonds is dat wij continu en nauwlettend de dividendaandelen in de gaten houden die meer waard zijn geworden. Dat hebben we de afgelopen drie jaar heel goed gedaan."

Daarbij hebben markten dikwijls de neiging om sterk te reageren op negatief nieuws, terwijl de onderliggende winsten en dividendstromen vaak stabieler zijn. Door de focus te houden op de duurzame lange termijn van het dividend denken we te kunnen profiteren van dit emotionele vooroordeel.”

Tot slot, met in het achterhoofd riskmanagement als thema voor dit jaar: hoe is de fondsportefeuille ingericht op risico?

Van den Bos: Wij doen dit door continu de eventuele risico’s te monitoren en dan eventueel te vermijden, bijvoorbeeld met de Brexit momenteel. Doordat dit veel onzekerheid heeft veroorzaakt op de markt zijn wij veel voorzichtiger geweest."

Jorik van den Bos

Online magazine duurzaam beleggen