Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Fondsportret Parvest Disruptive Technology fonds

De zoektocht naar techwinnaars

Innovatieve technologieën maken dingen mogelijk die we tot voor kort onmogelijk achtten en dit gebeurt in een razend tempo. Het Parvest Disruptive Technology fonds zoekt langetermijnwinnaars die innoveren, of profiteren van innovatieve technologieën.

Fondsmanager Pamela Hegarty en haar team focussen hierbij op trends met een langetermijnimpact. Dit kan artificial intelligence (AI) of machine learning zijn, maar ook dataprotectie en e-commerce. In de detailhandel is e-commerce één van de grootste en meest succesvolle innovaties.

Terwijl de totale Amerikaanse detailhandelsverkopen gestaag met 3 à 4% per jaar groeien, draagt e-commerce in 2016 40% van deze totale groei. Toch is er ook een belangrijke tak van sport in de detailhandel die achterblijft. Van iedere biljoen Amerikaanse dollars die mensen uitgeven aan boodschappen en consumptiegoederen wordt minder dan 3% online besteed. Dit maakt het één van de minst ontwikkelde online retailcategorieën.

Pamela Woo, Head of US Equities bij BNP Paribas Asset Management (BNPP AM), gelooft dat de online uitgaven voor levensmiddelen in de Verenigde Staten (VS) nog zeker met 10% kunnen stijgen.

Sectoroverstijgende samenwerking

Vooral de combinatie van de expertise in logistiek en same-day-delivery van online retailers en de winkels van traditionele retailers kan sterk positief bijdragen aan de verdere ontwikkeling van online retail. Woo is een van de leden van het aandelenteam van BNP AM. Dit wereldwijde team bestaat uit negentien teamleden die grotendeels in de VS, Londen en Parijs zitten.

Eén van de fondsen die onder het management van het aandelenteam valt, is het Parvest Disruptive Technology fonds. Als manager van dit fonds focust Pamela Hegarty zich op bedrijven die innoveren of profiteren van innovatieve technologieën. Het mooie van deze disruptieve technologieën volgens Hegarty is dat ze door alle sectorindelingen heen breken.

Ze werkt daarom juist ook zo nauw samen met de verschillende sectorspecialisten in het team. En volgens haar is het die sectoroverstijgende samenwerking die het fonds ook zo sterk maakt.

Identificeren langetermijntrends

Toch is het een uitdaging om alle innovaties bij te houden. “Er wordt zo enorm veel geïnnoveerd in een tempo dat eigenlijk alleen maar versnelt. In eerste instantie identificeren we interessante langetermijntrends. We bedoelen hiermee trends die naar verwachting blijvende langetermijnimpact hebben”, aldus de fondsmanager.

Het maken van de juiste inschatting begint volgens Hegarty met twee vragen. Gaan er door deze nieuwe technologie volledig nieuwe businessmodellen of producten ontstaan? En maakt de technologie mensen, bedrijven en/of processen efficiënter?

AI als neural network

Een voorbeeld van een technologie die dit doet is artificial intelligence (AI). Hegarty noemt AI één van de meest interessante ontwikkelingen van het moment. Maar tegelijkertijd zien consumenten bij sommige grote innovaties vaak niet eens dat AI de basis vormt. Het fenomeen bestaat bovendien al heel lang, al was het in de beginfase erg rule-based.

Doordat er nu meer computerkracht beschikbaar is, deze kracht goedkoper is geworden en er allerlei nieuwe datasets zijn ontstaan, is het mogelijk om AI als een neural network laten functioneren. Het uitgangspunt hierbij is de werking van het menselijk brein te imiteren, waarbij de computer learns by doing (machine learning).

Dit is mogelijk doordat de computer onderweg veel kennis en data verkrijgt. Google maps is een goed voorbeeld hiervan. Dit systeem bestaat bij de gratie van alle telefoons die de app gedownload hebben en toestemming hebben gegeven om hun data te delen. Op deze manier zijn gebruikers dus onderdeel van de oplossing.

Data: veiligheid en governance

Om die data is nogal wat te doen momenteel. Met Facebook in opspraak en de General Data Protection Regulation (GDPR) die eraan komt, kunnen we zeggen dat data en dataprotectie in de belangstelling staan. Hoewel de GDPR in Europa eind mei in werking treedt, zijn er nog best wat bedrijven die hier nog helemaal niet klaar voor zijn.

Dit verschilt overigens wel per sector. De financiële dienstverlening zit volgens Hegarty bijvoorbeeld in de voorhoede omdat zij altijd al strikte regels hadden op het gebied van de bescherming van consumentengegevens. Veel andere bedrijven worstelen daarentegen met het inschatten van de impact van die nieuwe regelgeving op hun bedrijfsvoering.

Dit zorgt niet alleen nu voor veel business opportunities voor bijvoorbeeld cybersecurity bedrijven, ook op de lange termijn zal dit een relevant onderwerp blijven, aldus de fondsmanager. 


  • ISIN: LU0823422497
  • Structuur: Sicav Parvest
  • Domicilie: Luxemburg
  • Fondsmanager: Pamela Hegarty
  • Oprichtingsdatum: 30-11-2012
  • Fondsomvang: 269 miljoen euro per 20-04-2018
  • Valuta: euro
  • Benchmark: MSCI World (USD) NR
  • Jaarlijkse kosten: 1,08% vastgesteld op 15 maart 2018
  • Categorie: Aandelen wereldwijd

Geschreven op 20 april 2018

Risicostatistieken¹ Parvest Disruptive Technology  Benchmark
Volatiliteit 14,41 14,41
Trackingerror 4,97 -
Sharperatio 0,93 0,89
Informatieratio 0,11 -

Bron: BNP Paribas Securities Services;  ¹ Per 29 maart 2018, periode 3 jaar: frequentie: maandelijks
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

  Nettorendement fonds (geannualiseerd) in (%) Benchmark
Twaalf maanden 16,20% 9,29%
Drie jaar 13,15% 12,62%
Vijf jaar - -
Sinds oprichting 21,22% 20,51%

Bron: BNP Paribas Securities Services, 29 maart 2018. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Top 5 landen Weging fonds
VS 76,77%
Japan 6,50%
China 4,24%
Zweden 4,09%
Taiwan 2,88%

Totale belegging: 98,05%. Bron: BNP Paribas Securities Services, 29 maart 2018. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Top 5 sectoren Fonds Benchmark
Software & diensten internet 15,20% 12,27%
Systeemsoftware 13,39% 10,95%
Halfgeleiders 8,51% 6,01%
Halfgeleiders & halfgeleide materialen 7,14% 6,56%
Computerapparatuur 5,27% 2,99%

Totale belegging: 98,05%. Bron: BNP Paribas Securities Services, 29 maart 2018. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Top 10 posities Fonds
Apple 5,27%
Alphabet 4,69%
Amazon.com 4,25%
Microsoft 4,11%
Visa 3,55%
Vertex Pharmaceuticals 3,06%
Keyence 2,95%
Taiwan Semiconductor 2,82%
Facebook 2,77%
Alibaba Group Holding 2,73%

Aantal posities in portefeuille: 43. Bron: BNP Paribas Securities Services, 29 maart 2018. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Duurzaam beleggen