Fondsportret
Wat is dit?
IEXConnect is het contentplatform om direct in contact te komen met beleggers. IEXConnect content wordt u aangeboden door onze partners. Ook partner worden? Sluit
Fondsportret: BNP Paribas Flexi I US Mortgage (dollar)

Mortgage-backed securities terug van weggeweest

Mortgage-backed securities renderen momenteel beter dan staatsobligaties. En door de strengere hypotheekregels bij banken, lijkt het gevaar van een tweede Lehmancrisis beperkt. Kathryn Herr van BNP Paribas Asset Management legt uit waarom de Amerikaanse hypotheekmarkt interessant is en hoe Fannie en Freddie ervoor staan.

Door het Lehmandebacle kregen Mortgage-backed securities een slechte naam. Maar dat verdienen deze hypotheekobligaties niet, zegt Kathryn Herr, investment specialist inflation linked bond & structured securities teams bij BNP Paribas Asset Management. Zeker niet de agency-MBS.

“Bij agency-MBS, die gegarandeerd worden door de Amerikaanse overheid, is nog nooit een default opgetreden. Zelfs in een risk-off-situatie doen de MBS-spreads het historisch gezien beter dan investment grade-obligaties.”

Bron: BNP Paribas Asset Management, February 2018, de waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De markt voor agency-MBS is zo’n 5,5 biljoen dollar groot en na staatsobligaties de grootste obligatiemarkt. De belangrijkste uitgevers van deze speciale obligaties zijn Government National Mortgage Association (Ginnie Mae), Federal Home Loan Mortgage Association (Freddie Mac) en Federal National Mortgage Association (Fannie Mae).

Beleggers gebruiken MBS voor diversificatie in de obligatieportefeuille. Het BNP Paribas Flexi I US Mortgage, dat beheerd wordt door John Carey heeft een correlatie van 0,22 met de Bloomberg Barclays European Aggregate Index over de afgelopen tien jaar.

“MBS doen het goed in een omgeving waar de lange rente langzaam oploopt. Er zijn echter twee belangrijke risico’s. Het eerste is het durationrisico. In een omgeving met een oplopende rente, is het zaak die relatief kort te houden. Duration op onze benchmark in nu ongeveer 4,35 jaar. Historisch gezien ligt de duration tussen de twee en zes jaar.”

Meer yield dan staatsobligaties

“Ander risico is het voortijdig afbetalen van de lening. Dit kan doordat een huiseigenaar gaat verhuizen, zijn familieomstandigheden veranderen, hij de lening niet meer kan betalen of wil herfinancieren. In het geval van een default van een hypotheek, wordt de lening uit de pool gehaald en betaalt de agency de beleggers in de pool het hele bedrag terug. Dat is het garantiedeel van de overheid.”

De Fed bouwt momenteel ook zijn portefeuille met onder andere MBS af, maar dat doen ze niet door te verkopen, maar door de obligaties af te laten lopen. Herr verwacht niet dat er opeens meer aanbod is van MBS omdat banken, in plaats van de Fed, ze vaker zullen kopen. De yield op MBS ligt immers hoger dan op die van staatsobligaties.

Banken kopen steeds meer MBS

Bron: BNP Paribas Asset Management, February 2018, de waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Niet bang voor nieuwe Lehman

De belangrijkste motoren op de hypotheekmarkt zijn nieuwe toetreders en die herfinancieringen. “Huiseigenaren in de VS kunnen zonder boete hun hypotheek herfinancieren. Die herfinanciering hebben ze als het goed is de afgelopen jaren al gedaan, want als de rente stijgt, zal dat minder vaak gebeuren omdat hun maandlasten omhoog zullen gaan bij een hogere rente.

“Maar hoe zit het dan met de nieuwe toetreders op de huizenmarkt? Hebben starters het net als op de Nederlandse markt moeilijker om een huis te kopen? Hoe zit het met de vraag naar nieuwe hypotheken? “Dat hangt een beetje af per staat. In New York en San Francisco is het heel lastig om ertussen te komen op de huizenmarkt. Het aanbod is lager dan de vraag daar. Maar Amerikanen verhuizen elke vijf tot tien jaar, vaak ook nog naar een andere stad of staat. Dan hebben ze weer een nieuwe hypotheek nodig.”

Kan een Lehmanachtig deblacle  nog een keer gebeuren? “De regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn veel strenger geworden. Kopers moeten om voor een agency-hypotheek in aanmerking te komen 20% eigen geld meenemen, hun inkomensgegevens en soms zelfs een huwelijkscertificaat overleggen. Banken willen alles van je weten nu. Dus nee, het zal niet meer zo snel gebeuren dat er zoveel slechte leningen worden uitgegeven.”

New York aantrekkelijk

“En non-agency-hypotheken - zonder overheidsgarantie - worden steeds minder uitgegeven. Banken moeten volgens de nieuwe regels dan de hypotheek op hun balans houden. Dat willen ze liever niet. Dus geven ze minder snel een hypotheek. Eigenlijk doen ze dat alleen aan rijke klanten. Bijvoorbeeld als je een eigen vermogen hebt van vijf miljoen en je wilt een miljoen lenen voor een nieuw huis. Dan weten de banken zeker dat je in staat zult zijn om aan je verplichtingen te voldoen.”

Zo’n 97% van het fonds is belegd in obligaties met een AAA-rating. “De obligaties waarin we beleggen moeten voldoende kwaliteit en liquiditeit hebben. Als we kunnen kiezen uit pools waarin we willen beleggen, zullen we altijd kiezen voor pools met veel leningen, met hypotheken uit aantrekkelijke staten.”

“Zo vinden wij de staat New York momenteel erg interessant. Daar is een belasting op het herfinancieren van een hypotheek, dus huiseigenaren zullen dat niet zo snel doen. Daarnaast lossen ze langzamer af en hebben ze vaak maar een huis per gezin. In Californië is de markt heel anders. Daar zijn veel meer hypotheekadviseurs die flink concurreren met elkaar, zijn er meer huizen per gezin en worden hypotheken sneller afbetaald.” Veel is dus menselijk gedrag, maar door goed naar de lokale markten te kijken, regelgeving en belasting in de gaten te houden en risico’s te spreiden door te beleggen in grote pools, is dat geen minpunt bij beleggen in MBS, aldus Herr. 

Nieuws in 2018

Herr verwacht dat Fannie en Freddie dit jaar mogelijk nog wel negatief in het nieuws komen. Niks ernstigs, alleen beleggers die niet zo goed ingevoerd zijn, kunnen schrikken van de krantenkoppen.

Ze legt het uit: “Na de financiële injectie van de overheid, mochten Fannie en Freddie hun balansen niet opbouwen. De winsten die ze maakten, moesten ze maandelijks afdragen aan de staat. Sinds kort mogen ze een buffer aanhouden van drie miljard dollar. Nu er belastinghervormingen komen, moeten ze misschien extra geld afdragen aan de staat. Maar dat heeft verder geen invloed op de markt of de prijzen van MBS.”

In 2018 staat wel een wisseling van de wacht in het House Financial Services Committee op de rol. “Zij adviseren bij het hervormen van Ginnie, Fannie en Freddie. Senator Bob Corker en Jeb Hensarling (afgevaardigde in het Congres) stellen zich niet verkiesbaar. Het lijkt erop dat deze twee mannen voor het eind van het jaar de voorgestelde hervormingen erdoor willen hebben. Daar zal dus ook nieuws over komen,” besluit Herr.


Fondsfeiten BNP Paribas Flexi I US Mortgage (dollar)

 • ISIN: LU1080341578
 • Fondsmanager: John Carey
 • Introductiedatum: 25 september 2015
 • Beheerd vermogen: 1,659 miljard per 20-02-2018
 • Strategie: het fonds belegt voornamelijk in een gediversifieerde waaier van door hypotheek gedekte effecten van overheidsinstellingen die worden verhandeld in de VS en over de hele wereld.
 • Basisvaluta: Amerikaanse dollar
 • Benchmark: Bloomberg Barclays US Aggregate MBS (USD) RI
 • Sharpe ratio (gemeten over drie jaar): 0,29
 • Informatieratio (gemeten over drie jaar): 0,22
 • Volatiliteit (gemeten over drie jaar): 2,02%
 • Alpha (gemeten over drie jaar): 0,17
 • Bèta (gemeten over drie jaar): 1,00
 • Lopende kosten: 0.81% (raming per 30 juni 2017)
 • Rendement 3 jaar (geannualiseerd): 1,37%, benchmark: 1,20% (31-01-2018)

Bron: BNP Paribas Asset Management, 20 februari 2018

 

Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt u aangeboden door onze partner.

Brexit