Fondsportret
Wat is dit?
IEXConnect is het contentplatform om direct in contact te komen met beleggers. IEXConnect content wordt u aangeboden door onze partners. Ook partner worden? Sluit
Fondsportret: Parvest Equity USA Small Cap-fonds

"Amerikaanse smallcaps kunnen het beter doen dan largecaps"

Het nieuwe belastingplan van de regering Trump zou er mede voor kunnen zorgen dat smallcaps het dit jaar beter doen dan de grote aandelen, aldus Eric McLaughlin, senior investment specialist van het Parvest Equity USA Small Cap-fonds.

Sinds de verkiezing van Donald Trump doen de Amerikaanse aandelenmarkten het goed, maar blijven smallcaps wat achter bij largecaps. Het nieuwe belastingplan van de regering Trump zou er mede voor kunnen zorgen dat smallcaps het dit jaar beter doen dan de grote aandelen, aldus Eric McLaughlin, senior investment specialist van het Parvest Equity USA Small Cap-fonds.

Het fonds belegt bottum-up in bedrijven uit de Russel 2000-index. “Daarin zitten Amerikaanse bedrijven met een marktkapitalisatie van 200 miljoen tot ongeveer vijf miljard dollar. Uit dat universum van 2000 kleinere ondernemingen hebben wij er ongeveer 100 in portefeuille. Alleen de microcaps hebben we vanwege de lage liquiditeit liever niet in portefeuille.”

Het fonds belegt sectorneutraal. ”Dat betekent dat we geen sectorallocatie-calls maken, maar steeds de beste aandelen zoeken.” Het team van sectoranalisten zoekt naar winstdrivers binnen sectoren, naar die bedrijven die het naar hun verwachting net iets beter zullen gaan doen dan hun sectorgenoten.

Kleine bedrijven profiteren meer dan grote bedrijven

Als de sectoranalisten upside zien voor een bepaald aandeel, dan zullen ze daar een beleggingscase van maken en dat presenteren aan het portfoliomanagement. Samen beslissen zij dan of dat aandeel in portefeuille komt. Echter, dan moet er ook een ander aandeel uit portefeuille. We willen niet meer dan 100 posities aanhouden en steeds vol belegd zijn.“

Amerikaanse indices drijven op de koersstijgingen van vooral techbedrijven. “Tech maakt ongeveer 20% uit van de index, dus dat is ook een grote positie in onze portefeuille”, vertelt McLaughlin. “De S&P heeft nog meer tech dan wij, is anders gewogen.” Zijn technologie-aandelen niet te duur geworden, ook in het smallcapsegment?

“Smallcaps zijn vergeleken met largecaps historisch gezien altijd duurder. Op lange termijn is het rendement op kleinere bedrijven beter, daar willen beleggers best voor betalen. Nu zijn smallcaps echter relatief goedkoop en hebben ze de wind ook nog eens mee.” Kleinere Amerikaanse bedrijven profiteren namelijk meer van de aangekondigde belastinghervormingen.

Verschil kleiner

“Bedrijven uit de S&P 500 maken gemiddeld 40% van hun winsten buiten de VS, smallcaps maar 20%. Ik verwacht dat lagere belastingen in 2018 zullen zorgen voor 10 tot 15% betere earnings.” Aan de andere kant, een lagere dollar zoals in 2017 helpt vooral de largecaps, gaat Mclaughlin verder.

“Maar wij verwachten niet dat de dollar in een omgeving van oplopende rente en aantrekkende inflatie, zo laag blijft. Dus het verschil tussen largecaps en smallcaps op dat gebied zal kleiner worden.”

Binnen de Russel 2000 zullen ook de bedrijven die het meest lokaal opereren profiteren van de belastingplannen van Trump en consorten. “Denk aan de industrie, gezondheidszorg, producenten van consumentengoederen en financials. Technologiebedrijven zijn vaak vooral exporteurs, dus die hebben er in mindere mate iets aan.”

Financials bij de favorieten

Sowieso staan financials hoog op het lijstje met favorieten van het beleggingsteam van McLaughlin. “We beleggen natuurlijk sectorneutraal, maar zien wel de meeste upside bij financials. In 2018 is er minder regeldruk, gaat de rente omhoog en dan zijn er ook de belastinghervormingen. En een kleine beetje inflatiedruk is ook niet slecht voor (bank)aandelen.”

Binnen bijvoorbeeld de technologiesector vindt McLaughlin lokaal genoteerde softwarebedrijven interessanter dan hardware-makers. “Bedrijven die zich bezig houden met de buzzwoorden in de industrie; disruptie, trends van morgen, cybersecurity en de cloud, zijn interessant.” Aan de andere kant, energie vinden beleggers niet erg interessant, vooral door de lagere olieprijs.

Eric McLaughlin BNP Paribas AM

“In de eerste drie kwartalen van 2017 heeft deze sector het slecht gedaan, nu gaat het wat beter, maar beleggers zijn lang niet zo bullish als wij. Reden voor ons om te kijken of er in deze sector, waarin moeilijk geld te verdienen is, bijvoorbeeld interessante, winstgevende schaliegasbedrijven zitten.” Op het lijstje van minst interessante sectoren staan volgens McLauglin vastgoed, nutsbedrijven en telecom. “Die werden door de lage rente als een soort obligaties beschouwd. De rente gaat omhoog en er is te weinig upside in deze sectoren.”

McLaughlin maakt zich geen zorgen om de mid-term election in de VS in november. Dan kunnen de verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten flink door elkaar geschud worden. “Politiek is belangrijk, maar wat ons betreft draait het vooral om in hoeverre ondernemingen winst maken.”

Fondsfeiten PARVEST EQUITY USA SMALL CAP – USD

 • ISIN: LU0823411458
 • Fondsbeheerder: Pamela Woo
 • Lancering fonds: 17-05-2013
 • Beheerd vermogen: 868,376 miljoen euro per 23-01-2018
 • Valuta: Amerikaanse dollar
 • Benchmark: Russell 2000 (dollar) RI
 • Categorie: Amerikaanse aandelen
 • Volatility (gemeten over drie jaar): 14,62
 • Sharp ratio (gemeten over drie jaar): 0,73
 • Tracking error (gemeten over drie jaar) 4,15
 • Bèta (gemeten over drie jaar): 1,01
 • Alpha (gemeten over drie jaar): 1,37
 • Lopende kosten: 1,37% (vastgesteld 30-11-2016)
 • Geannualiseerd rendement drie jaar: 11,43%, benchmark 9,97% (per 29-12-2017)
 • Geannualiseerd rendement vijf jaar: 16,24%, benchmark 14,14% (per 29-12-2017)

 


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het rendement kan door valutaschommelingen hoger of lager uitvallen. Bron voor rendement calculatie: BNP Paribas Securities Services per 29 december 2017.
Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt u aangeboden door onze partner.

Dutch Investment Influential 2018