Fondsportret
Robeco lanceert het Robeco Global FinTech Equities Fund

FinTech verovert de financiële wereld

Robeco lanceerde afgelopen maandag het Robeco Global FinTech Equities Fund. Het fonds moet profiteren van de toenemende digitalisering van de financiële sector. Kopen?

Het Robeco Global FinTech Equities Fund belegt exclusief in aandelen die profijt hebben van de toenemende digitalisering van de financiële sector. Het fonds is een co-productie. Het wordt geleid door Patrick Lemmens en Jeroen van Oerle.

Patrick Lemmens en Jeroen van Oerle
naam voor SEO

Wat maakt Robeco Global FinTech Equities Fund uniek?
Patrick Lemmens: "Er bestaat al een aantal ETF’s dat zich op FinTech richt. Die fondsen zijn echter sterk Amerikaans georiënteerd. Ons universum van ca. 190 bedrijven, dat we in de afgelopen zes jaar hebben samengesteld, is breder. Om tot dat universum te worden toegelaten, moet de omzet van een bedrijf voor minimaal 25% uit FinTech-activiteiten bestaan. Apple maakt dus geen kans."

Jeroen van Oerle: "Het fonds bestaat dus niet alleen uit financials. Het is een combinatie van tech en financials. In de huidige portefeuille is 60% tech.

"In de huidige portefeuille is 60% tech"

Wanneer is een bedrijf een FinTechbedrijf?
Patrick Lemmens: "Het bedrijf moet bijdragen aan de digitalisering van de financiële sector. Denk aan bedrijven die zich bezighouden met digitale betalingen, want cash verdwijnt. Denk aan bedrijven die de software voor financials ontwikkelen. Volgens ons moet de financiële sector enorm veel investeren in IT om met name de IT-systemen aan de achterkant te moderniseren. Die wordt nu door plakband bij elkaar gehouden." 

Robo-advisors?
Jeroen van Oerle: "Daar zien we nu niet zo veel in. Aantrekkelijk zijn techbedrijven in India en China. De betalingstrends daar komen ook onze kant op."

"De betalingstrends uit Azië komen ook onze kant op"

Blochchain?
Patrick Lemmens: "Dat gaat heel belangrijk worden. Wij beleggen niet in cryptocurrencies, maar als er bedrijven zijn die blockchaintechnologie op de markt brengen, dan willen wij daar graag in beleggen." 

Willen de bedrijven in jullie fonds de bestaande bankenorde ontwrichten, of zijn het bedrijven die tegen een flinke overnamepremie worden opgekocht door de huidige financiële partijen?
Jeroen van Oerle: "Wij beleggen in drie categorieën. De eerste bestaat uit de winnaars, bedrijven die nu al een sterke status hebben in FinTechland. Dan heb je de uitdagers, bedrijven die in onderdelen van de financiële dienstverleing groot kunnen worden. Dan zijn er nog de leveranciers, die het mogelijk maken dat de benodigde technologie bij financials wordt geïmplementeerd."

Zijn de traditionele banken de klos?
Patrick Lemmens: “Wij denk dat banken eerder zullen samenwerken met FinTechbedrijven dan dat deze FinTechbedrijven de banken kapot maken. Risico voor banken en verzekeraars vormen vooral de grote techplatformen, zoals Amazon, Google, Facebook, Alibaba etc. Als deze besluiten ook financiële dienstverlening aan te bieden, dan hebben de banken wel een probleem."

Jeroen van Oerle: "Maar de ontwikkelingen in de financiële sector gaan minder snel dan mensen denken. Al is het maar omdat de sector strenge regelgeving kent. Ook consumenten zijn vrij defensief als het om geldzaken gaat. Hier dan. In Azië is dat anders. Daar stappen ze gemakkelijk over op nieuwe techplatformen. Dat is voor hen vrij gemakkelijk, want de financiële sector is daar nieuw. Er is geen legacy."

Beleggen jullie ook in banken of verzekeraars?
Patrick Lemmens: "Alleen wanneer het FinTech-deel bij afsplitsing meer waard zou zijn dan het moederbedrijf. Op dit moment hebben we slechts één verzekeraar gevonden waarbij dat het geval is."

Hoeveel belegd vermogen kan het fonds aan?
Patrick Lemmens: "Wij mikken op een capaciteit van 2 miljard euro."

Jeroen van Oerle: "Maar die 2 miljard is op basis van de huidige situatie. Als FinTechbedrijven groter worden, en er komen er ook meer op de markt, dan neemt de capaciteit van het fonds automatisch toe."

"Cash wordt een uitzondering"

Kansen?
Patrick Lemmens: "Ik geloof stellig dat digital finance aan meer dan 2 miljard mensen financiële toegang gaat bieden, dat online betaaldiensten mainstream zullen worden, terwijl cash steeds meer een uitzondering wordt. Met de lancering van dit fonds willen we beleggers meer exposure en toegang bieden tot de voordelen van de toenemende digitalisering.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

De impact van het coronavirus