Groene obligaties zijn blijvertjes

Centrale banken geven ze uit en kopen ze ook weer op. Bedrijven worden druk hun grijze groen te maken. Green bonds are here to stay.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Groene obligaties worden sinds eind jaren 2000 uitgegeven. Sindsdien is de markt voor groene obligaties gegroeid van ongeveer 2,5 miljard in 2012 tot 387 miljard euro per eind juni.

In het tweede kwartaal groeide het aantal issues in de euro green bonds index per saldo met 58. Dit is wederom bijna een verdubbeling ten aanzien van het vorige kwartaal.

Ook de groei in nominale waarde zette fors door, met 62 miljard euro, ten opzichte van 25 miljard in het eerste kwartaal, zo schrijft Achmea IM in de kwartaalupdate Green Bonds. 

Wat volgens hen opviel in het tweede kwartaal was dat de Franse vastgoedonderneming Gecina alle reguliere obligaties omgezet heeft naar volledig groene obligaties. "Niet door een herfinanciering, maar door het simpelweg omkatten van de bestaande grijze bonds naar green bonds."

Sprake van green washing? 

Achmea vraagt zich in het rapport af of hier sprake is van green washing. Dat is groene obligaties uitbrengen die gebruikt worden voor projecten die niet helemaal of helemaal niet duurzaam zijn. Gewoon beleggers verkeerd voorlichten. Fraude dus. 

Want hoe kan een onderneming in een keer alle obligaties vergroenen zonder de bedrijfsoperaties aan te passen? 

Maar Achmea concludeert dat Gecina deze stap van "omkatting" kon zetten, aangezien alle onderliggende assets, de gehele vastgoedportefeuille van de onderneming, voldoen aan de groen-obligatie criteria voor duurzaam vastgoed.

Voor altijd groen

Geen fraude dus, maar een voorloper in de markt. Want er zijn weinig bedrijven die geheel groen gefinancieerd zijn. In de toekomst zal de vastgoedbelegger alleen maar groene obligaties uitgeven, dus terug naar grijs gaat het nooit meer. 

Heeft dat nu effect op het rendement, vraagt Achmea zich af? "Heeft het re-labellen van grijs naar groen een effect op return gehad? Nee, de obligaties van Gecina zijn sinds deze aankondiging krapper gegaan in spread, maar er was geen sprake van een betere performance versus vergelijkbare issuers."

"Risico-opslagen van de gehele euro-credit markt zijn gedurende deze periode teruggelopen. Voor Gecina was dat in dezelfde mate het geval."

Oog op de toekomst? 

En wat is het toekomstige effect van het re-labellen van grijs naar groen? Achmea: "Ten aanzien van groene obligaties is er vraag vanuit de bestaande grijze obligatiebeleggers en aanvullend ook van groene beleggers. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot betere financieringsvoorwaarden voor Gecina."

"Alhoewel wij in eerste instantie geen verkrapping hebben gezien in risico-opslagen van Gecina vergeleken met vergelijkbare issuers zou dit in de toekomst wel kunnen ontstaan."

Net als gewone obligaties hebben groene obligaties ook te maken met een verkrappende markt door opkopen van allerlei soorten obligaties door bijvoorbeeld de ECB. 

Groei gaat door

Maar die gaan ook veel uitgeven. Een groot deel van het Europese herstelfonds zal bij elkaar gebracht moeten worden door de uitgifte van groene obligaties. 

Zelfs China en India gaan vol in de booming markt van green bonds. 

Maar vraag is er ook volop. Europa wil zelf ook groene obligaties kopen om de energietransitie te bespoedigen. Onder andere de Bank of Japan heeft aangegeven groene obligaties van buitenlandse aanbieders te willen kopen.

Maar wellicht dat ze binnenlands ook niet genoeg producten kunnen vinden. Ze hebben al grote delen van de obligatie- en aandelenmarkten in portefeuille. 

Deel via: