Direct indexing is hot

Waar kunnen vermogensbeheerders zich anno 2021 mee onderscheiden? Met maatwerk tegen lagere prijzen dan actieve managers vragen. Het verklaart de populariteit van direct indexing.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Door de snelle opmars van ETF’s en robo-advies zijn de kosten van beleggen de afgelopen jaren fors omlaag gekomen. Die trend is niet omkeerbaar, tenzij speciale en superieure beleggingsproducten worden aangeboden.

Vooral aan maatwerk hangt een prijskaartje. Dat hoeft niet, want maatwerk kan ook met direct indexing. Dat is aanmerkelijk goedkoper. Direct indexing lijkt op beleggen in een indexfonds of een ETF, maar is op een belangrijk punt anders. Beleggers kunnen de index waarin ze willen beleggen namelijk zelf samenstellen. Vergelijk het met het maken van een filmlijst op Netflix, of een afspeellijst op Spotify. 

Direct indexing is niet nieuw. Het bestond al in de vorm van managed accounts voor vermogende particulieren. Direct indexing maakt hetzelfde beleggingsproduct toegankelijk voor zowel grote beleggers  - die voorheen alleen ETF's hadden als optie om groot in indices te beleggen - als kleine particuliere beleggers. 

Overnames

Dat grootbeleggers direct indexing interessant vinden, bewijzen de overnames van Eaton Vance - dochteronderneming Parametric is de grootste aanbieder van indices op maat - door Morgan Stanley, en de overname van Aperio – ook indexmaker-op-maat - door BlackRock.

Met deze nieuwe bedrijfsonderdelen kunnen deze vermogensbeheerders de concurrentie beter aan door zowel aanbieder van actieve beleggingsfondsen als van verschillende soorten ETF's te zijn.

Voordelen van direct indexing

  • Eigen keus - Een ETF volgt een index, ongeacht welke aandelen of obligaties daarin zitten. Een op maat gemaakte index kan bedrijven weglaten – niet duurzame ondernemingen bijvoorbeeld – of een populair bedrijf juist opnemen. Zoals Tesla, voordat het in de S&P 500 kwam.
  • Voorkomt dubbele exposure -  Stel dat een belegger werknemer is van Royal Dutch Shell. Dan is een deel van zijn pensioen waarschijnlijk ook in de energiesector belegd. Voor zijn privé-portefeuille is het dan een goed idee als energie-aandelen uit de indices gefilterd worden waarin hij via ETF’s belegd. Anders is zijn inkomen, nu en straks, veel teveel afhankelijk van wat er gebeurt in de energiesector.
  • Direct eigenaarschap - Eindbeleggers beziten de aandelen in de index direct, niet via een ETF. 
  • Lage kosten - Geavanceerde software zorgt voor het op maat maken van de index. De kosten voor een portefeuille op maat zijn hierdoor lager dan bij actief beheer.

Nadelen van direct indexing

  • Teveel keus - Er zijn al zoveel indexproducten, nu komen er nog meer bij. Aan Euronext zijn inmiddels 1280 ETF’s van meer dan 25 aanbieder genoteerd.
  • Ingewikkelder dan een gewone ETF - Een ETF of een indexfonds is een recht-toe-recht-aan-product, de omgekeerde, swap, leveraged ETF's even buiten geschouwing gelaten. Direct indexing maakt het basisidee achter deze producten juist weer ingewikkelder.  
  • Markt blijft lastig te verslaan - Ook met direct indexing is het lastig om de markt te verslaan. Nu zijn ETF’s of indexproducten daar ook niet voor gemaakt, maar direct indexing veronderstelt toch een actief component – selectie of uitsluiting van aandelen of obligaties – waardoor beleggers misschien denken dat het een actiever product is dan het lijkt. 

Deel via: