label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Duurzame transitie dwingt beleggers tot herijking portefeuille

Een groeiend aantal bedrijven en overheden zet zich in voor verduurzaming van economie en samenleving. De coronapandemie heeft deze trend zelfs versterkt, schrijft Caspar Snijders, Portefeuillemanager aandelen bij ACTIAM.

Zo wil de Europese Commissie met het herstelplan Next Generation EU niet alleen de economie na Covid-19 opstarten, maar met het budget van 750 miljard euro de ‘duurzame en digitale transitie van economie en samenleving’ ondersteunen.

In het Global Risk Report 2020 van het World Economic Forum (WEF) zijn de vijf belangrijkste, meest realistische risico’s voor het eerst allemaal verbonden met klimaat en milieu.

Belangrijkste risico’s verbonden met klimaat en milieu

Belangrijkste risico’s verbonden met klimaat en milieu

bron: WEF

In Nederland werken banken, verzekeraars en pensioenfondsen samen in het Platform voor Duurzame Financiering, in 2016 opgericht door De Nederlandsche Bank (DNB). De ambitie is om middels nieuwe indicatoren de impact van investeringen op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (ook wel SDG's genoemd) beter te meten en deze investeringen aan te jagen.

Het is duidelijk dat de duurzame trein uit het station is vertrokken en de snelheid opvoert. Bedrijven en sectoren die niet aan boord zijn, lopen het risico dat ze deze transitie niet overleven.

Drastische verandering in benchmarksamenstelling

Over twintig jaar zal de gemiddelde beleggingsportefeuille er dan ook heel anders uitzien. Op sectorniveau zullen duurzame energie, e-commerce, IT en gezondheidszorg veel zwaarder wegen; traditionele energiebedrijven en retailbedrijven zijn de zogeheten stranded assets waar nog weinig beleggers animo voor zullen hebben. IT en gezondheidszorg zullen de grootste sectoren zijn, samen goed voor ongeveer 60% van een wereldwijde benchmark, zoals de MSCI World All Countries.

In deze index drukken nu IT-bedrijven al de zwaarste stempel, gevolgd door financials en gezondheidszorg. Apple alleen, heeft een weging van 3%, net iets minder dan de 4% van de gehele energiesector. Een andere ontwikkeling is dat emerging markets een grotere rol zullen krijgen in aandelenportefeuilles.

Eind vorig jaar wogen deze opkomende landen voor zo’n 11% mee in de MSCI World All Countries, waarbij China goed is voor ruim 4%. Aangezien de zeven grootste emerging markets (China, India, Brazilië, Mexico, Indonesië en Turkije) samen hard op weg zijn om 50% van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product (BBP) te bereiken, zal het belang in de index in 2050 op zijn minst zijn verdubbeld.

Een nieuwe meetlat voor bedrijven

De trendmatige verschuivingen hebben gevolgen hoe beleggers en analisten naar bedrijven moeten kijken. Het is zaak om ESG-gerelateerde risico’s te beperken en daarbij het financieel rendement niet uit het oog te verliezen.

ACTIAM beoordeelt die risico’s aan de hand van zeven materiële duurzaamheidsdrijfveren; onder meer het gebruik van fossiele brandstoffen, watergebruik, landgebruik en het beheer van chemisch afval. Niet al deze factoren zijn even belangrijk voor alle bedrijven. Bedrijven of sectoren die niet of slecht inspelen op de toekomst, zullen echter een te groot risico in beleggingsportefeuilles zijn.

Herijking beleggingsportefeuilles

DNB wijst de financiële sector uitdrukkelijk op de risico’s van niet-duurzame investeringen, zoals waardeverlies als bijvoorbeeld activa meer CO2 produceren dan de regels toestaan of gestrande activa (stranded assets) die nog niet in de aandelenkoersen zijn verwerkt. De transitie naar een duurzame economie biedt echter ook opwaarts potentieel, aldus DNB.

Het WEF adviseert actieve beleggers hun strategie zo in te richten dat ze het risico van een trend beperken. Langetermijnbeleggers zouden hierop kunnen inspelen: systematische disruptie kan immers ook alpha genereren door in die bedrijven te beleggen die bijvoorbeeld van nieuwe milieuregelgeving profiteren. Dit kan door dit thema in het hele beleggingsproces mee te nemen of door een bepaald deel van de portefeuille te reserveren voor thema- of impactbeleggen.

Ook indexbeleggers kunnen anticiperen op de duurzame transitie. Onlangs heeft ACTIAM haar indexfondsen verder verduurzaamd door strenger te screenen op financieel-materiële principes. Bedrijven die onvoldoende voorbereid zijn op de transitie naar een duurzame samenleving worden zo uit de portefeuille geweerd.

Conclusie

Beleggingsportefeuilles zullen de komende jaren drastisch (moeten) veranderen. Alleen al de verduurzaming van economie en samenleving leidt tot grote risico’s voor bedrijven en sectoren die zich niet aanpassen én tot verschuivingen in de sectoropbouw van de economie.

Het is noodzakelijk om bedrijven langs een financieel-materiële meetlat te leggen en hierbij de vinger aan de pols te houden door middel van actief aandeelhouderschap. Beleggers moeten dan ook zelf een transitie doormaken, om hun financieel en maatschappelijk rendement veilig te stellen!

ACTIAM Duurzaamheidsraamwerk

ACTIAM Duurzaamheidsraamwerk


Voorbeelden

ORSTED - Eén van de eerste energiebedrijven die tien jaar geleden de bui van klimaatverandering zag hangen en daar ook naar handelde was het Deense Oil and Natural Gas (DONG). Het deed afstand van de steenkoolactiviteiten en ook de upstream olie-en gasactiviteiten werden afgebouwd.

Tijdens dat proces gebruikte het bedrijf de ervaring om olieplatformen te bouwen voor de overstap naar de productie van offshore windparken. In 2017 veranderde het bedrijf zijn naam naar Ørsted. Het is inmiddels wereldwijd marktleider in de ontwikkeling van offshore windparken.

HUMMER - Hummer, dat startte als een militair voertuig, is een voorbeeld van een automerk dat de nieuwe wind duidelijk niet aanvoelde. Arnold Schwarzenegger kocht het eerste exemplaar.. Maar waar de Oostenrijks-Californische filmster en politicus een duurzamere koers ging varen, liet de autofabrikant dat achterwege.

Te laat zag de producent de veranderingen bij consumenten, die duurzaamheid steeds vaker een rol lieten spelen bij hun aankopen. Eigenaren van een Hummer kregen bijkans een stigma opgeplakt. In 2009 trok moederbedrijf General Motors de stekker uit de productie, nadat een laatste poging het bedrijf te redden door het te verkopen aan een Chinese partij, mislukte. De ironie is dat nu – ruim 10 jaar later - Hummer (voorheen de ergste benzineslurper op de Amerikaanse markt) terugkomt als elektrisch sublabel van GMC.


Lees hier het uitgebreide artikel

Over de auteur

Caspar Snijders – Portefeuillemanager Aandelen

Caspar kwam in maart 2017 bij ACTIAM als stagiair Sustainability & Strategy en werd in augustus 2017 portefeuillemanager aandelen, waar hij verantwoordelijk is voor het beheer en de ontwikkeling van de indexfondsen. Caspar behaalde een Master of Science in Master Management & Economics met een specialisatie in bedrijfseconomie aan de Universiteit van Wageningen en is een Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA).

Caspar Snijders


 

IEXProfs online magazine over duurzaam beleggen

Lees meer over duurzaam beleggen in ons nieuwe online magazine "Een nieuw tijdperk voor duurzaam beleggen".

Deel via: