Brexit: Week van de waarheid

Deze week moet er wat de Britten betreft zicht op een deal zijn, anders wordt het toch echt een harde Brexit. Ondertussen ligt de Britse economie in puin door de coronacrisis en zijn de middelen van de centrale bank beperkt.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Premier Boris Johnson wil dat er voor 15 oktober zicht is op een akkoord over de details van de exitovereenkomst. De Britse regering treft intussen voorbereidingen op een scenario waarbij geen overeenstemming wordt bereikt.

Minister voor Brexitzaken Michael Gove liet weten dat die voorbereidingen geïntensiveerd worden. Volgens hem wil het VK niet tegen iedere prijs een handelsakkoord en zal het zich niet laten gijzelen door de EU, schrijft Nu.nl

"Zowel de uitkomst van de onderhandelingen als de uiteindelijke formulering van de exitovereenkomst zijn niet te voorspellen en er kan alleen maar over gespeculeerd worden," aldus Dr. Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager bij ETHENEA Independent Investors. 

Economie in de problemen

Ondertussen gaat het niet zo lekker in Groot-Brittanië. Afgelopen vrijdag werden nieuwe bbp-cijfers gepubliceerd. Die waren met een goei van slechts 2,1% teleurstellend. Analisten gingen namelijk uit van 4,6%.

"Het resultaat zal de wenkbrauwen optrekken bij de Bank of England, die eerder optimistisch was over de kracht van de economische opleving in Q3 en Q4," aldus Ranko Berich, Head of Research bij Monex Europe. 

"De publicatie van vrijdag druist in tegen die verwachtingen - meer dan de helft van de gerapporteerde productiegroei in augustus was te danken aan een toename van 69,7% maand-op-maand in food services. Dit was een direct gevolg van de inmiddels stopgezette Eat Out to Help Out-subsidies. De meest recente voorspelling van het Monetary Policy Committee van de Bank of England was dat Q3-bbp slechts 7% onder het niveau van Q3 2019 zou liggen. Deze verwachting ziet er nu enorm optimistisch uit: een sprong van 10% in september zou nodig zijn."

Onstabiele combinatie

De eindonderhandelingen komen voor de Britten dus wel op een slecht moment. Aan het begin van de coronacrisis had het land een beter dan gemiddelde positie om de pandemie aan te pakken.

"Deze troeven zijn roekeloos verkwanseld. In eerste instantie weigerde de regering de noodzakelijke lockdown op te leggen, om uiteindelijk een nog verdergaande en langduriger lockdown te bevelen dan in veel buurlanden. Veel indicatoren wijzen erop dat de economische situatie zeer ernstig is. De centrale bank heeft al een deel van haar middelen opgebruikt," aldus Schmidt. 

"Als daar nu een harde (of hardere) Brexit aan wordt toegevoegd, kan het resultaat een zeer onstabiele combinatie worden." Schmidt verwacht dat Brexit op politiek vlak waarschijnlijk ook na 15 oktober veel problemen zal blijven veroorzaken.

Britse aandelen kopen

Feit is dat Britse aandelen relatief goedkoop zijn door de dreiging van een harde Brexit en de coronacrisis. De FTSE-index staat zo'n 20% in de min voor dit jaar. Dat lokt koopjesjagers naar de markt. 

Koopjesjagers die wel een sterke maag moeten hebben voor de korte termijn. Er wordt nog voldoende volatiliteit verwacht. Maar op lange termijn zijn Britse aandelen met waarderingen op het niveau van 2008-2009 aantrekkelijk geprijsd, vinden beleggers van onder andere J.P. Morgan AM en Hargreaves Lansdown. 

Maar even afwachten dus wat er van de week uit de onderhandelingen komt. 

Hoe nu verder?

BlueBay heeft er tot slot wel vertrouwen in dat de onderhandelaars er uitkomen. Mark Dowding, CIO bij de assetmanager schrijft:  

"De Brexit-onderhandelingen blijven een voortdurende focus in het VK. Terwijl de krantenkoppen heen en weer slingeren, is onze beoordeling dat er een wens is om zeer binnenkort een principeakkoord te sluiten en we hopen dat er een compromis wordt bereikt tegen het eind van de week."

Dit is nu de planning voor de rest van het jaar, met donderdag en vrijdag als belangrijkste data:  

Deel via: