"Geen rechte weg naar gendergelijkheid op de werkvloer"

Vrouwen en mannen in de beleggingsindustrie worden verschillend beoordeeld en beloond. ECB-voorzitter Christine Lagarde noemt de weg naar gendergelijkheid een langdurig proces. Klopt, volgens onderzoek van Citywire duurt het nog 200 jaar.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

"De weg naar gendergelijkheid op de werkvloer is allesbehalve recht. Het is een langdurig proces dat te allen tijde waakzaamheid vereist van elk segment van de samenleving." Dit zei ECB-voorzitter Christine Lagarde vrijdag in een interview op de website van de ECB. Lagarde zet zich al langer in voor de rol van de vrouwen op de werkplek. 

Lagarde: "Genderongelijkheid bestaat nog steeds in termen van toegang tot de arbeidsmarkt en de loonkloof. In OESO-landen bedraagt de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds 13%. Vrouwen werken steeds meer, maar zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in managementfuncties in zowel de private als de publieke sector."

Veel wisselingen

Om dicht bij huis te blijven: uit het Alpha Female Report 2020 van Citywire blijkt dat vrouwen in de assetmanagementsector op basis van de huidige ontwikkelingen pas over 200 jaar op gelijke voet staan met mannen. 

Momenteel is slechts 11% van de fondsmanagers een vrouw, op meer dan 25.000 beleggingsfondsen en veertien biljoen euro aan beheerd vermogen. 

Wat niet bijdraagt aan de carrièrekansen van vrouwen in de sector is het frequent veranderen van baan. De zogenaamde turnover rate van vrouwelijke managers in 2020 bedraagt 42%, vergeleken met 27% voor de mannen. In 2019 was dit percentage 40%, vergeleken met 28% voor de heren. 

Loonkloof neemt toe

Dat meer vrouwelijke fondsmanagers van functie wisselen, betekent niet dat ze het veld verlaten. Ze kunnen volgens de onderzoekers van Citywire ook gewoon een nieuwe functie binnen het bedrijf hebben geaccepteerd.

Voor de betaling van vrouwen heeft het vinden van ander werk wel een negatief effect. Fondsmanagers zitten in de sector doorgaans in de hoogste salarisschalen. Ofwel, minder vrouwelijke fondsmanagers betekent dat de loonkloof verder toeneemt. 

Overigens is het voor assetmanagers ook niet gunstig als het merendeel van fondsmanagers man is. Met meer vrouwen in een fondsteam neemt de besluitdiversiteit toe en dat werkt positief door in de resultaten.

Assetmanagers met minste wisselingen in fondsmanagement 

  1. Nordea 27% (vrouwen)  43% (mannen) 
  2. J.P. Morgan Asset Management 30% (vrouwen)  42% (mannen)
  3. Fidelity Investments 30% (vrouwen) 37% (mannen)
  4. Schroders 39% (vrouwen) 43% (mannen)
  5. Pictet 39% (vrouwen) 43% (mannen) 

Niet beter geworden

Helaas heeft de coronacrisis niet bijgedragen aan meer gelijkheid. Integendeel. Lagarde: "De coronacrisis heeft de situatie voor vrouwen juist erger gemaakt. Vrouwen vormen bijna 70% van de beroepsbevolking in de gezondheidszorg. Zij lopen een groter risico vanuit gezondheidsoogpunt."

"Tijdens de lockdown zijn ze op alle fronten actief geweest, gedwongen om te werken terwijl ze voor hun kinderen zorgden, om nog maar te zwijgen van het omgaan met de dreiging van huiselijk geweld. Zoals in elke economische crisis lopen ze een groter risico hun baan te verliezen of hun tegen een lager loon te moeten werken."

Meer dan gemiddeld

Maar er zijn ook cijfers die positief stemmen. Deze assetmanagers hebben bovengemiddeld veel vrouwelijke fondsmanagers in dienst.

Meer dan 100 fondsmanagers in dienst

  1. HSBC Global Asset Management 21%
  2. J.P. Morgan Asset Management 20%
  3. Aberdeen Standard Investments 20%

Met 50-100 fondsmanagers

  1. Eurizon Capital 33%
  2. Barings 24%
  3. Baillie Gifford 24%

Met 20-50 fondsmanagers

  1. CaixaBank Asset Management 38%
  2. OFI Asset Management 35%
  3. New Capital 33%

Niet zoals het zou moeten zijn

Lagarde tot slot nog over haar eigen werkveld. "Wereldwijd zijn er nog steeds te weinig vrouwen in managementposities, met name op economisch en financieel gebied, inclusief centrale banken. De negentien centrale banken van het eurogebied worden uitsluitend door mannen bestuurd. Van de 25 leden die de Raad van Bestuur van de ECB vormen, zijn Isabel Schnabel -  lid van de directie - en ik de enige twee vrouwen op de familiefoto. Dat is niet hoe het zou moeten zijn!"

Deel via: