Goud van oud

Goud eist weer de plek van veilige haven in de portefeuille op. Gek genoeg zonder dat aandelenkoersen flink dalen of inflatie stijgt. Maar zit er na de rally nog meer in het vat?

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Maandag bereikte de goudprijs een nieuwe all time high; 1970 dollar voor een ounce. En beleggers gaan gezien de futures uit van een nog hogere prijs in de komende maanden. 

Goldman Sachs verhoogde de verwachting voor de goudprijs in de komende twaalf maanden van 2000 dollar naar 2300 dollar. 

En dat terwijl goud doorgaans vooral een veilige haven is als flink aandelen dalen of als de inflatie aan het oplopen is. Dat gebeurt geen van beiden op dit momenteel.

Beleggers zijn gek op het edelmetaal door angst voor een meer economische groeivertraging door het coronavirus (al dan niet een eerste of tweede golf), een dollar op het laagste niveau in twee jaar en oplopende spanningen tussen China en de VS, in willekeurige volgorde. 

Beter dan aandelen

Beleggers in goud hebben het dit jaar beter geboerd dan de S&P 500. Goud heeft de index 28% outperformed. Normaal doet goud het beter als aandelen crashen, nu doen beide assetklasses het goed sinds de coronadip in maart, aldus Mobeen Tahir, Associate Director, Research, bij WisdomTree.

 Grafiek goud

Bron: WisdomTree

Schroders noemt ook de honger naar goud-ETF's. James Luke, Fund Manager, Metals, en Mark Lacey, Head of Commodities, bij Schroders schrijven: "Bij ETF's in fysiek goud is er een enorme kooplust. Dat is een van de drijfveren achter de huidige prijsstijging. Dit jaar is er 643 ton goud toegevoegd aan fysieke goud-ETF's, tegen 372 ton in 2019."

"Als referentie, 656 ton goud is zo’n 40% van de jaarlijkse goudproductie." Wijst die enorme hoeveel goud in trackers dan op een bubbel? Schroders denkt van niet, omdat we leven in een tijdperk van gigantische wereldwijde liquiditeitscreatie en zeer hoge waarderingen van financiële activa. "Dan is het belangrijk te kijken naar de relatieve verhoudingen."

"Zo bezien zijn de goudvoorraden helemaal niet bijzonder hoog. In 2011 vertegenwoordigden de goud-ETF’s circa 10% van alle ETF-holdings wereldwijd. Tegenwoordig ligt dat percentage dichtbij 2,5."

Hoe nu verder? 

Goud wordt internationaal voornamelijk verhandeld in dollars, hetgeen impliceert dat een daling van de Amerikaanse valuta - zoals nu - vaak leidt tot een prijsdaling in lokale valuta bij grote consumptiemarkten, wat leidt tot een stijging van de vraag die terugvloeit in edelmetaalprijzen. 

Willem Klijnstra, valutastrateeg bij Legal & General Investment Management (LGIM), schrijft in zijn blog dat de hoge goudprijs een risico kan vormen voor beleggers, aangezien de rally te ver is gegaan:

“Goud lijkt momenteel redelijk geprijsd. Om vanaf hier hoger te komen, denken we dat we een van de volgende zaken zouden moeten zien: bubbeldynamiek in het metaal, lagere reële rendementen of een zwakkere dollar. De reële rendementen zijn al getemperd door de liquiditeitsovervloed en we denken dat dollarzwakte minder snel zal aanhouden, aangezien de overwaardering van de munt begint te verdwijnen en het negatieve sentiment over de greenback zich steeds uitbreidt,” concludeert Klijnstra.

Sommige beleggers balen dat zij de rally gemist hebben en denken dat het edelmetaal nu te duur is om nog te kunnen profiteren van een prijsstijging. Maar met een langetermijnvisie van jaren in plaats van weken of maanden, meent Schroders dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Deze cyclus kan nog wel even voortduren.

Tahir van WisdomTree verwacht dat de tandem aandelen-goud ook verder omhoog kan, vooral gesteund door het ruime monetaire beleid.

Beleggers blijven volgens hem aandelen kopen, maar gebruiken goud als een putoptie voor het geval economische data lager uitkomt dan verwacht, het coronavirus voor een nieuwe ronde besmettingen zorgt, geopolitieke onrust verder oplaait of als bedrijfswinsten erg tegenvallen. En die vier risico's zijn best groot. 

Vergeet zilver niet

Het iets minder populaire metaal zilver doet het ondertussen ook prima. Zilver kon aanvankelijk niet of nauwelijks profiteren van de coronacrisis en the flight to safety. In maart noteerde een ounce zilver nog rond de twaalf dollar, wat ver verwijderd is van de recordprijs uit 2008 toen een geïndexeerde 46 dollar werd aangetikt.

De laatste weken is het tijd voor zilverbeleggers echter gekeerd. Zo werd vorige week met bijna 23 dollar alweer het hoogste niveau sinds 2013 bereikt.

Maandag kwam daar nog eens bijna 7% bij en koerste het edelmetaal rond de 24,45 dollar per ounce. En analisten en beleggers verwachten dat de zilverprijs ook nog verder kan klimmen. 

 

Deel via: