Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Feature

Vietnam uitzondering frontier markets

Vietnam is de coronacrisis tot nu toe door snel optreden zonder al teveel kleerscheuren doorgekomen. Het profiteert bovendien van productieverplaatsingen vanuit China. Dat maakt deze frontier market populair onder beleggers.

meer

Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Van alle frontier markets staat Vietnam bij veel fondsmanagers op de favorietenlijst. Dit jaar hebben frontier market-fondsen het veel gedaan dan andere beleggingsfondsen.

In onze IEXFonds 40 staan de twee frontier market-fondsen op -27% (Magna New Frontiers) en -20% (Schroders Frontier Markets Equity) voor 2020. Beleggers hadden de afgelopen maanden geen zin in deze relatief risicovolle beleggingsstrategieën.

Waarom vormt Vietnam een uitzondering?

Serieus nemen

Vietnam is de coronacrisis tot nu toe in verhouding tot buurlanden goed doorgekomen. Het relatief arme land met veel minder medische voorzieningen dan het westen had tot half juli geen doden en een kleine 400 zieken.

Dat is opvallend voor een land dat een grens deelt met China en waar de Chinezen goed zijn voor een derde van alle vakantiegangers, aldus analist Sanat Sachar van East Capital. Vietnam heeft het aantal besmettingen zo strak onder controle door het virus begin 2020 reeds heel serieus te nemen.

Geld en middelen om een grootschalige uitbraak het hoofd te bieden is er niet, dus heeft de regering reeds vanaf februari lockdowns opgelegd en intensief getest onder de bevolking. Informatie over afstand houden en handen wassen werd veelvuldig verspreid via de televisie. Zo is een grote virusuitbraak voorkomen, schrijft Sachar.

Voorop met gezondheidszorg

Oliver Bell, portfoliomanager Frontier Markets Equity Strategy bij T. Rowe Price, schrijft de effectiviteit van de Vietnamese corona-reactie ook toe aan de beweging van het land naar beter bestuur. “Vietnam heeft opmerkelijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van het bestuur en de reactiesnelheid op lokaal niveau, evenals in het professionaliseren van de administratieve staat.” 

Ook de gezondheidszorg is beter. “Er is een forse stap gezet in de richting van een universele gezondheidszorgdekking, een van de doelstellingen van de VN op het gebied van duurzame ontwikkeling. Nu heeft 82% van de Vietnamese bevolking een sociale ziektekostenverzekering. In vergelijking met andere landen in de regio heeft Vietnam relatief veel vooruitgang geboekt op dit terrein.”

Een groot voordeel van het snelle optreden door de regering is dat de lockdowns vanaf eind april alweer voorzichtig werden opgeheven. “Daarmee was Vietnam een van de eerste economieën die weer open ging en inmiddels wordt er weer volop gewerkt,” aldus Sachar. 

Ook rente omlaag

De overheid heeft ook de nodige steun gegeven aan bevolking en bedrijfsleven. Bell:””De Vietnamese regering heeft een steunpakket ingevoerd om de economie te stimuleren. Dit pakket wordt geschat op ongeveer 271 biljoen VND, oftewel 3,6% van het bbp, wat significant is in vergelijking met maatregelen in andere frontier- en opkomende markten.”

“Er zijn ook maatregelen genomen om het bedrijfsleven te ondersteunen en er is financiële steun voor de meest kwetsbare huishoudens. Intussen heeft de staatsbank van Vietnam de rentetarieven met 50 basispunten verlaagd tot 4,5% en richtlijnen voor commerciële banken ingevoerd om leningen te herschikken, de rente te verlagen of te schrappen en aflossingen op leningen uit te stellen.”

Handelsoorlog

Daarnaast profiteert Vietnam van de handelsoorlog tussen de VS en China. Daardoor is er steeds vaker sprake van verplaatsing van productielocaties vanuit China naar Vietnam. Google en Microsoft willen een deel van de productie van hun smart phones verplaatsen en Apple heeft al fabrieken geopend in Vietnam.

De VS is in de maanden januari-mei de nummer 1-exportmarkt geworden met een exportomzet van 24,6 miljard dollar, een groei van 8,2%, zo rekende Sachar uit. Lokale IT-bedrijven profiteren onder andere van de digitalisering in post-corona-tijden.

T. Rowe Price vindt zorgvuldig stockpicken wel raadzaam. De assetmanager zet binnen de Vietnam-strategie in op de volgende sectoren:

  • Banken: Ondanks uitdagende tijd lijken kwalitatief hoogwaardige Vietnamese banken goed gepositioneerd om de storm te doorstaan. De ondernemingen waarin T. Rowe Price is belegd, hebben in het eerste kwartaal gedegen resultaten geboekt en tot nu toe hebben ze goed gepresteerd. T. Rowe Price let vooral op de sterkte van de balansen en de kapitaalbuffers.
  • Niet-essentiële consumentengoederen: De onzekerheid blijft op zijn minst op de korte termijn bestaan; de relatief vroege versoepeling van de lockdown-maatregelen in Vietnam zou het herstel voor bedrijven in consumentengoederen moeten ondersteunen. T. Rowe Price blijft de veranderingen in het consumentengedrag volgen, met name de veranderingen die door de pandemie kunnen worden versneld, zoals een verschuiving naar de formele sector en een toename van de online verkoop en blijft een voorkeur houden voor bedrijven die hun groei structureel kunnen handhaven.
  • IT: Een verhoogde behoefte aan digitalisering in een post-coronavirus wereld kan IT-bedrijven ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het grootste IT-bedrijf van Vietnam, FPT.

Risico’s en groei

Wereldwijd is Vietnam een van de landen die het meest afhankelijk is van handel. Im- en export zijn goed voor 100% van het bbp, schrijft Sachar. Dat zorgt ervoor dat het land uitermate gevoelig is voor de gezondheid van de wereldeconomie. En die is natuurlijk niet best.

Ook toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en die sector staat ook in Vietnam onder druk door het coronavirus.

Over het algemeen denken analisten en beleggers dat Vietnam een recessie zal kunnen ontlopen, dat de economie veerkrachtig genoeg is en dus door kan groeien. Niet met hoge percentages, maar 3 tot 5% groei zijn getallen waar andere landen alleen maar van kunnen dromen.

Assetallocatie