Emerging markets: Is de bodem al in zicht?

Aandelen en obligaties uit de opkomende marken ogen spotgoedkoop. Nu oppakken of toch nog even wachten tot de coronapandemie verder in kracht afzwakt?

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Het coronavirus in combinatie met een lage olieprijs betekent dubbele pech voor beleggers in emerging markets. Emerging markets zijn bovengemiddeld afhankelijk van prijzen voor hun grondstoffen of van internationale handel. Het verklaart de enorme sell-off in de opkomende markten.

Het IMF verwacht dat door de coronacrisis de wereldeconomie 3% zal krimpen in 2020. Dan moeten de negatieve gevolgen van de pandemie in de tweede helft van het jaar wel flink afnemen. Mogelijk is er een herstel volgend jaar. Het fonds noemt de groeidip de ergste sinds de Grote Depressie in de jaren 30 en niet te vergelijken met de dwergcrisis twaalf jaar terug. Ai!

NN IP verwacht dat de opkomende markten dit jaar met 1,5% groeien. Dat lijkt heel wat, maar sinds de opening van China in 1978 presteerden de opkomende markten niet zo slecht.

Economische krimp

Maar niet alle opkomende markten zijn even hard geraakt. De economie van China zal dit jaar nog kunnen groeien - daar lijkt de piek van het virus achter de rug - en ook India lijkt af te kunnen stevenen op positieve groei.

Maar in Latijns-Amerika, waar het virus nog moet pieken, zal sprake zijn van een krimp van meer dan 5%, aldus het IMF

Na-apen werkt niet

Opkomende markten worden niet alleen sociaal harder getroffen door minder goede gezondheidszorgvoorzieningen, minder mogelijkheden tot afstand houden van elkaar, minder thuiswerkopties, maar ook omdat overheden minder ruimte in hun begrotingen hebben om eenzelfde stimulerend economisch beleid als bijvoorbeeld de VS te voeren. Daarvoor ontbreken de middelen en reserves.

Christopher Teschmacher, fondsmanager bij LGIM zegt hierover: “Pogingen het Amerikaanse beleid te kopiëren, zouden leiden tot een verlies van geloofwaardigheid en afwaardering van schulden."

Niet doen dus. Ondertussen helpen lokale centrale banken en het IMF om de economieën draaiende te houden. 

Goedkoop zakendoen 

De draai van beleggers naar de veilige (dure) dollar leidde tot het dumpen van valuta's van opkomende markten. Door de zoektocht naar monetaire veilige havens bereikten de waarden van onder meer de Zuid-Afrikaanse rand, de Mexicaanse peso en de Braziliaanse real laagterecords ten opzichte van de Amerikaanse dollar

Deze valutadalingen hebben ook een positieve kant. De schuld in lokale valuta is voor beleggers uit het buitenland heel wat goedkoper geworden, dus aantrekkelijker. Mits het waarderingsgat met de dollar niet te groot wordt en landen niet dreigen om te vallen.

Valutaslagveld

Hoe nu verder?

Afgelopen weekend heeft de OPEC++ nieuwe afspraken gemaakt over de olieprijs. De productie gaat met tien miljoen vaten per dag omlaag. Dat lijkt niet genoeg, want de olieprijs is sindsdien niet opgeveerd.

Ondertussen lijkt het virus in het belangrijkste EM-land onder controle. Beleggers hebben ook weer volop interesse in China, maar mogelijk ontstaan binnenkort nieuwe problemen, zoals een nieuwe ronde vijandigheden met de VS. 

Lees ook: Nee, China is geen veilige haven

UBS Asset Management is in ieder geval positief over Azië, zo blijkt uit de laatste Macro Monthly – The policy response and its implications:

“Gezien het feit dat de ontwikkelingen nog hoogst onzeker zijn, houden we onze blootstelling betreft risicovolle beleggingen op het niveau van de benchmark. Onze focus ligt op relatieve waarde, met een overweging van Azië, omdat de ergste gevolgen van het virus hier al achter de rug zijn, zeker in vergelijking met Europa en de VS.”

Koopjesjagers?

Maar in opkomende landen buiten Azië lijkt de grote dreun van het coronavirus nog te moeten komen.  

Aandelen en obligaties EM zijn goedkoop om een goede reden. Polina Kurdyavko, Head of Emerging Markets bij BlueBay Asset Management schrijft het treffend op: 

"Apart from China and South Korea, very few EM countries can be cited as an example of an effective response to the coronavirus epidemics. Most were reactive and unprepared for the challenge. Hearing the Mexican President Lopez Obrador say that COVID19 is a “disease for the rich...” and “God is all we need” hardly instils investor confidence in the country’s ability and willingness to provide an appropriate policy response to the crisis."

Dit soort uitspraken geeft beleggers inderdaad weinig vertrouwen. De prijzen van de onderliggende waarden in zwaar getroffen emerging markets kan beleggers soms wel verleiden tot aankoop. Neem als voorbeeld de tweet hieronder van de chief economist van Renaissance Capital. Die vindt het zo langzamerhand tijd om zwaar afgestrafte valuta zoals de Mexicaanse peso op te rapen. 

Koopjesjagers

Samengevat zijn er twee tegengestelde beleggingsvisies voor opkomende markten, afhankelijk van het gewenste risicoprofiel: 

  1. Emerging markets zijn nu goedkoper, profiteer ervan, met name in Azië. EM-beleggingen kunnen namelijk op korte termijn meer opleveren dan beleggingen in volwassen markten. Dat laatste is overigens al langer het (niet altijd succesvolle) mantra van beleggers in de search naar yield. 

  2. Emerging markets zijn goedkoper en dat heeft een reden. Pas op, het kan nog lager, mede doordat het virus in Latijns-Amerika nog lang niet is uitgeraasd.

Deze grafiek geeft goed weer waar de voorkeur van beleggers momenteel ligt: 

Deel via: