Nee, China is geen veilige haven

Chinese aandelen en obligaties zijn tijdens de coronacrisis opvallend goed overeind gebleven. Nu de Chinese economie als eerste herstelt, weten steeds meer buitenlandse beleggers China te vinden. Als dat maar goed gaat, want de Amerikaans-Chinese handelsspanningen zouden binnenkort wel eens een nieuwe, veel gevaarlijkere fase kunnen ingaan.

Het oogt onrechtvaardig. Het land waar het Covid-19-virus waarschijnlijk door menselijk toedoen ontstond, komt als de grote winnaar uit de coronastrijd tevoorschijn. Terwijl het economische leven in grote delen van de wereld nog altijd is platgelegd, komt China alweer op stoom.

Lockdowns worden er opgeheven, fabrieken draaien weer. Sterker, China biedt het buitenland de helpende hand bij de bestrijding van de pandemie. Volgens senior researcher Frans-Paul van der Putten van instituut Clingendael luidt deze facemask diplomacy een nieuwe fase van instabiliteit in op het wereldwijde geopolitieke toneel.

"Het past in de langetermijnambitie van China om internationaal een leidende rol te spelen om zo de eigen belangen zeker te stellen."

Kans op conflicten

Dat Chinese streven naar een leidende mondiale positie gaat botsen. Van der Putten constateert dat VS zijn eigen positie als enige wereldleider niet zo maar zal opgeven.

"De Amerikaanse regering beschouwt China als grootste gevaar voor de Amerikaanse veiligheid en Amerikaanse way of life." Volgens hem moeten beleggers daarom ernstig rekening houden met nieuwe en grotere handelsspanningen tussen de VS en China.

"Het gevaar is dat het handelsconflict tussen de VS en China, dat aanvankelijk vooral over technologie ging, overslaat naar de gezondheidszorg."

Het zou Van der Putten zelfs niet verbazen dat de spanningen tussen China en de VS zelfs leiden tot een militair conflict, als de VS niet langer gelooft dat diplomatieke en economische druk niet langer helpen om China te beteugelen. "Hoe meer stress, hoe groter de kans dat een militair conflict per ongeluk uitbreekt."

"Hoe meer stress, hoe groter de kans dat een militair conflict per ongeluk uitbreekt"

Internationale beleggers alloceren naar China

Terwijl Van der Putten waarschuwt voor nieuwe handelsconflicten en erger, alloceren internationale beleggers steeds meer kapitaal naar China. Volgens Aidan Yao, senior econoom China bij assetmanager AXA IM, is het enthousiasme van internationale beleggers voor Chinese aandelen en obligaties een van de redenen waarom de Chinese markten tijdens de sell-off zo goed overeind zijn gebleven.

Yao:"Chinese aandelen daalden met minder dan 10%. De spreads van Chinese obligaties liepen veel minder op dan in andere opkomende markten. Blijkbaar hebben internationale beleggers veel vertrouwen in de beslissingen die in Beijing worden genomen."

 

Yao zelf is minder optimistisch over de Chinese marktvooruitzichten. Volgens hem is China, zelfs na al die draconische maatregelen, nog niet van het coronavirus verlost.

Economische krimp

Bovendien komt de lichte daling van de aandelenmarkten op het Chinese continent niet overeen met de verzwakking van de meeste Chinese bedrijven. "De kleine Chinese bedrijven hebben de grootste coronaschade geleden, maar die hebben meestal geen notering op de Chinese beurzen. Die worden gedomineerd door grote bedrijven, die in sommige gevallen zelfs hebben geprofiteerd van de virusuitbraak."

Yao verwacht dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 7% krimpt. Voor het hele jaar rekent hij op een magere groei van iets meer dan 2%, waar hij voor de coronacrisis nog uitging van 6%.  "Het herstel is lang niet zo sterk als we graag zouden willen." 

Yao adviseert beleggers die (toch) een deel van hun geld in China willen investeren, te kiezen voor langlopende obligaties en aandelen van de grote sterke bedrijven.

Extra steun online-economie

Alibaba en Tencent en andere grote Chinese internetbedrijven lijken ook volgens Mark Hargraves van Framlington Equities de grote winnaars van de coronacrisis. De pandemie heeft volgens hem bestaande trends verder versterkt.

"De Chinese lockdown heeft de digitalisering van de economie een zetje gegeven. Burger werden gedwongen alles online te regelen." Dan te bedenken dat zo-iets als e-commerce in China al veel verder is ontwikkeld dan in andere landen.

"De Chinese lockdown heeft de digitalisering van de economie een zetje gegeven"

Ook Hargraves constateert dat Chinese aandelen het tijdens de sell-off relatief goed hebben gedaan.

Niet failliet

"Dankzij steunmaatregelen van de Chinese overheid, particulieren die tijdens quarantaine uit verveling aandelen kochten en het grote aantal semi-staatsbedrijven in de index. In het Westen worden bedrijven met veel schuld afgestraft. In China zijn ze eigendom van de staat en kunnen dus niet failliet gaan."

Volgens Hargraves zullen op korte termijn vastgoed, bouw en grondstoffenprijzen profiteren van de Chinese stimuleringsmaatregelen om de economie weer vlot te trekken. Op langere termijn kunnen beleggers beter niet in deze sectoren belegd zijn.

"Want de Chinese economie transformeert. Het zwaartepunt wordt verlegd van eenvoudige industriële producten tot hoogwaardige consumentendiensten." China is al lang niet meer het lagelonenland van weleer.

Een van de sectoren die volgens Hargraves heel hard in China gaat groeien, is de gezondheidssector. "Niet alleen farmaceuten en producenten van apparatuur, maar ook zorgverzekeraars, medische dienstverleners en educatieve instellingen."

Deel via: