Tot ziens dividend

Het rijtje bedrijven dat hun dividendbetaling op de lange baan heeft geschoven, wordt met de dag langer. Heeft dividend beleggen nog toekomst?

Goldman Sachs verwacht dat bedrijven in de S&P 500 dit jaar een kwart minder dividend betalen. Grote kans dat het hier in Europa dezelfde kant uitgaat. Zo heeft de ECB de Europese banken opgeroepen even geen dividend uit te keren. Aan die oproep wordt inmiddels massaal gehoor gegeven. Hier in Amsterdam slaan dividendbetalers als ING en ABN AMRO hun aankomende royale dividendbetaling over.

Ook in andere sectoren hebben tal van bedrijven in problemen, of die dreigen in de problemen te komen, inmiddels al aangegeven hun aandeelhouders dit jaar niet op dividend te trakteren. Denk aan Randstand, Arcadis, Brunel en Accell, die de presentatie van hun jaarcijfers aangrepen om het dividend over te slaan. Het begint een eentonig liedje te worden.

Beleggers die hun ontvangen dividenden gebruiken als een vorm van inkomen zijn niet blij met deze ontwikkeling. Moeten zij vrezen dit jaar op een houtje te bijten? Niet echt, vertelt dividendbelegger Jorik van den Bos (foto), die voor Kempen dividendfondsen beheert. “Wij streven er al 20 jaar naar dat we elk kwartaal minstens 1% dividend uitkeren. Ik heb geen twijfel dat dit ook in 2020 zal lukken."

Jorik van den Bos

Lange termijn first

Het is volgens Van den Bos zaak vooral niet te veel in te zetten op sectoren die door de huidige crisis zwaar in de problemen komen, zoals bijvoorbeeld de luchtvaartsector. “Wij hielden tot voor kort Easyjet in portefeuille. Daarvan hebben we afscheid genomen. In februari hebben ze nog hun dividend uitgekeerd, maar dat zal volgend jaar zeker niet lukken.”

Van den Bos begrijpt heel goed dat sommige bedrijven gedwongen zijn hun dividend op te schorten om zo de storm te kunnen doorstaan. Hij staat hierin niet alleen. “Het beschermen van de levensvatbaarheid van de onderneming op lange termijn is belangrijker dan het beschermen van het dividend op korte termijn,” zegt stelt Chief Global market Strategist David Lafferty van Natixis Investment Managers.

“Dividenden zijn geen beloften. Het zijn betalingen uit inkomsten en vertegenwoordigen de resterende winst van het bedrijf na alle andere contractuele verplichtingen, met name rentebetalingen aan obligatiehouders.”

"Dividenden zijn geen beloften"

Chief Investment Officer van Invesco, Stephanie Butcher, onderschrijft dat in buitengewone tijden als deze het behoud van de cashflow en de balans absoluut essentieel is voor het voortbestaan van het bedrijf. “De beslissing om geen dividend uit te keren is in een recessie een relatief eenvoudige beslissing.”

Staatsbemoeienis

Niet alle dividend schrappende bedrijven doen dit overigens vrijwillig. “Bepaalde bedrijven in Frankrijk worden mogelijk gedwongen om dividenden te schrappen of op te schorten, zelfs als er geen fundamentele of operationele behoefte aan is,” constateert Butcher.

De Duitse regering heeft recent verklaard geen financiële hulp te bieden aan bedrijven die doorgaan met het uitkeren van dividend. Ook de top van deze bedrijven zal genoegen moeten nemen met minder salaris.

Van den Bos: “Ik snap dat wel.” Hij begrijpt ook heel goed waarom aan de Europese banken is gevraagd om hun cash zo veel mogelijk binnenboord te houden. “Niemand weet immers hoe lang de crisis duurt en hoe diep die wordt.”

Kansen grijpen

Maar tegenover al die bedrijven, veelal sterk cyclisch van aard, die door Covid-19 in de problemen komen, zijn er genoeg die moeiteloos overeind blijven, of zelfs hun omzet en winsten zien stijgen.

Van den Bos: “Er is geen enkele reden te bedenken waarom Ahold dit jaar geen dividend zou uitkeren. Het bedrijf roept op om niet te hamsteren, dus waarom zou het dan zelf cash hamsteren?” Naast de supermarkten lijken ook telecombedrijven, nutsbedrijven en voedingsbedrijven weinig coronaschade te ondervinden, of er juist van te profiteren.

"Er is geen enkele reden te bedenken waarom Ahold dit jaar geen dividend zou uitkeren"

Voor Van den Bos is de coronacrisis in elk geval geen reden om flink te morrelen aan de beleggingsprincipes en de gevoerde beleggingsstrategie. “Hier en daar zullen we uitzonderingen maken voor prima opererende bedrijven die tijdelijk geen dividend uitkeren. In de laatste herbalancering van de portefeuille hebben we elke positie kritisch bekeken. Daarbij hebben we afscheid genomen van bedrijven waar we twijfels hadden over hun businessmodel en financiële weerbaarheid onder deze omstandigheden. Met de opbrengst hebben we aandelen gekocht, die we eerst te duur vonden, maar door de recente prijsdaling nu wel aantrekkelijk zijn gewaardeerd, zoals bijvoorbeeld Danone.”

Balans en cashflow zijn key

Ook een andere bekende dividendbelegger als Ben Lofthouse (foto) van Janus Henderson Investors blijft zich richten op bedrijven die een deel van de winst doorsluizen naar hun aandeelhouders. Net als Van den Bos heeft ook hij keuzes gemaakt die de portefeuille robuuster moeten maken.

“Sterke balans en cashflow zijn daarbij key. Aandelen in sectoren, die zwaar worden getroffen door het coronavirus hebben we sterk afgebouwd. Verder blijven we optimaal spreiden over sectoren en regio’s. Diversificatie is cruciaal in uitdagende economische tijden.”

Van den Bos heeft inmiddels de hoop dat we met corona nu het ergste achter de rug beginnen te krijgen. Als hij gelijk krijgt dan kunnen de dividenden in de twee helft van dit jaar weer vloeien. Van den Bos: “De positieve noot is dat overheden en centrale banken enorm ingrijpen. Dat moet positieve effecten hebben.”

Deel via: