Olieprijs kan verder omlaag

De olieprijs dook begin deze maand naar beneden. Daarna kwam de coronacrisis pas goed op gang. Wat zijn de gevolgen van een lage olieprijs?

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Beleggers hebben het bijna niet meer over het event dat de markten twee weken geleden definitief over het randje duwde: de crash van de olieprijs.

Half maart daalde de olieprijs tot het laagste niveau sinds het begin van deze eeuw; net boven de 20 dollar per vat. De reden van de scherpe daling was een ruzie tussen Rusland en Saudi-Arabië over een noodzakelijke productiebeperking van Opec+. De coronacrisis was toen nog vooral een Chinees-Koreaanse aangelegenheid.

Inmiddels is dat beeld flink veranderd en heeft de coronacrisis de hele wereld in zijn greep. Vliegtuigen vliegen amper nog, auto’s rijden weinig, de vraag naar olie is sterk afgenomen. Het IEA schrijft in het marktrapport maart dat de vraag naar olie voor het eerst sinds 2009 jaar op jaar zal dalen. De olieprijs (WTI) noteert nu rond 22 dollar. 

Scenario achterhaald

Als de economie in de tweede helft van 2020 weer aantrekt, zullen er dagelijks 90.000 vaten minder gebruikt worden, in het zwartste scenario zullen dat er 730.000 zijn, zo berekent de IEA. In het meest positieve geval is er meer olie nodig, maar dat scenario – geen corona meer in Europa en de VS – is inmiddels ingehaald door de realiteit.

ABN Amro verwacht dat de vraag naar olie met 10-15% zou kunnen dalen in het tweede kwartaal. In hun Energiemotor schrijven ze verder dat een OPEC+-akkoord minder relevant is geworden voor de korte termijn.

“Er zijn inmiddels signalen dat de Russische delegatie heeft aangegeven dat ook voor hen de olieprijs inmiddels te ver is gedaald. Dit houdt in dat een nieuw productieverlagingsakkoord nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Het huidige akkoord loopt aan het eind van deze maand af. Indien er toch geen nieuw akkoord komt, zal de aandacht verschuiven naar de volgende officiële OPEC-vergadering die vooralsnog gepland staat voor juni.”

Reserves aanvullen

Ondertussen is Donald Trump in actie gekomen en gaat de VS oliehamsteren. DWS schrijft daarover: “Aanhoudende perikelen dwingen Donald Trump om zich in de oliestrijd te mengen. Hij heeft het ministerie van Energie inmiddels opdracht gegeven om de strategische Amerikaanse oliereserves tot de nok toe te vullen. Ook heeft Trump al laten weten zich op het juiste moment in de strijd te werpen. Deze opmerking heeft inmiddels een bodem onder de olieprijs gelegd, maar vooralsnog is het onwaarschijnlijk dat de drie partijen gezamenlijk rond de tafel gaan zitten.”

Wat zijn (enkele) economische en financiële gevolgen van de lage olieprijs?

  • De financiële gezondheid van olieproducerende landen daalt. Dat zorgt voor lagere kredietscores voor die landen, aldus kredietbeoordelaar Moody’s.
  • Sancties in combinatie met de lagere olieprijs tast de financiële weerbaarheid van Iran, waardoor het land een noodzakelijke lock down niet kan betalen. En ze hebben al zoveel doden. 
  • Oliebedrijven, zoals RDS, gaan bezuinigen om hun bedrijfsmodel aan te passen op een olieprijs onder de 30 dollar per vat. Dat betekent onder andere minder investeringen en een voorlopig einde aan het aandeleninkoopprogramma van RDS.
  • De groei van de Amerikaanse schalie-olieproductie zal stilvallen tot het einde van 2021, verwacht ABN Amro. “Het aantal boorinstallaties zal vanaf mei-juni een daling laten zien. De productie zal in de loop van de tweede helft van het jaar gaan dalen tot 11 mv/d (-2 mv/d ten opzichte van nu).”
  • Olievoorraden zullen stijgen naar het hoogste niveau in vijf jaar, en op sommige plaatsten zelfs tot recordhoogtes, schat ABN Amro in. Dit zal het opwaarts potentieel voor de olieprijs beperken tot een prijs van 50 dollar per vat in 2020 en 2021.
  • De olieprijs kan ondertussen nog wel verder omlaag. 

Deel via: