Laat de beursstorm maar komen!

Wat als de beurswind plotseling hevig uit gure hoek begint te waaien? Speciaal voor al die beleggers die hun winsten willen veiligstellen, ging IEXProfs op zoek naar assets die weinig tot geen correlatie met traditionele beleggingen hebben.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Een paar maanden geleden wilde hij er nog niet aan. Mohamed El-Erian zag niks in Argentijnse staatsobligaties. Inmiddels heeft hij voor zijn privéportefeuille 100-jaars obligaties van dat land gekocht tegen een rente van 7,25%.

Waarom? Nou, momenteel zijn de marktomstandigheden extraordinair. De bullmarkt is inmiddels meer dan tien jaar oud. Normaal gesproken – dus zonder allerlei steun van centrale banken – zijn bullmarkets gemiddeld vijf jaar houdbaar. Dus ...

El-Erian: "What would you have thought if I told you four years ago that [...] Greece bonds will be negative, or that the free-market homeland - the US - will become one of the protectionist nations of the world."

Lees ook: El-Erian positioneert zijn eigen portefeuille meer defensief 

Meer liquide

De economisch adviseur bij Allianz zet zich schrap voor tegenwind op de beurs en maakt zijn portefeuille ook meer liquide. En dat hij dan geen geld verdient op korte termijn of zelfs verlies lijdt, neemt hij voor de lange termijn op de koop toe.

"Most people think that cash is not part of a strategic asset allocation. But if bonds are completely mispriced then cash must be part of the allocation. You have to gain access to the real economy, whether it's through medium-sized companies or direct lending."

Voor ons is het reden om een lijstje te maken met assets die weinig correlatie hebben met traditionele assets en die in veranderende marktomstandigheden hun waarde kunnen bewijzen.

  1. Cash: veilige haven zonder al te veel rendement
    Cash opkopen, dat is de consensus onder assetmanagers wereldwijd, zo bleek uit de assetallocatieconsensus – een maandelijks onderzoek naar waar zo’n 60 vermogensbeheerders hun geld instoppen – van Alpha Research. Het percentage positieve adviezen afgelopen maand steeg opvallend sterk van 44,74% naar 52,63%. El-Erian is bepaald dus niet de enige die voor defensief gaat.

    Op korte termijn leveren geldmarktfondsen door de lage rente amper wat op. Maar mochten markten een duik maken, dan hebben beleggers die in cash zitten wel direct vermogen om bij te kopen. Let wel op de value trap, zo waarschuwde onze columnist Jorik van den Bos onlangs nog. Maar ook aandelen met een flinke kaspositie zijn populair. Een financieel gezond bedrijf kan immers makkelijk door-opereren en investeren als omzetten en winsten door recessie in elkaar zakken. Lees ook: Pas op voor de valuetrap!

  2. Obligaties van notoire wanbetalers
    El-Erian kiest voor Argentijnse 100-jaars obligaties. Die leveren hem meer dan 7% per jaar op, maar tegen een hoog risico. Argentinië is sinds de onafhankelijkheid in 1816 namelijk al acht keer failliet gegaan. Argentinië is een bewezen wanbetaler als het om staatsschuld gaat en leunt zwaar op financiële hulp van het IMF. Na een crisis kan het volgens onderzoekers wel vijftien jaar duren voor beleggers weer quitte spelen met hun Argentijnse obligaties. Maar op 100 jaar is dat dus mogelijk.

    Brazilianen hebben ook geen goed track record als het gaat om hun staatsleningen. De 10-jaars doet 6,7%. Venezuela kon in 2017 niet voldoen aan de betalingen aan schuldeisers. Het land is nog steeds niet uit de problemen. Voor pensioenfondsen reden om er niet te beleggen, voor sommige vermogensbeheerders reden om wel obligaties van het land aan te houden en te hopen op een aantrekkelijke recovery rate. De 10-jaars staatsobligatie staat officieel op 10,4% rendement en er is handel in, maar beperkt.

    Andere notoire wanbetalers zijn de Grieken. Christopher Jeffery, Fixed Income-strateeg bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management schreef een jaar geleden al dat voor Griekenland het ergste achter de rug was, onder meer door stabiliserende huizenprijzen en financiële hervormingen. Het Griekse begrotingstekort ligt bovendien nagenoeg op nul, voegt Jeffery toe, hetgeen de financieringsbehoefte beperkt. Het grootste deel van de totale Griekse schuld van 358 miljard euro staat uit bij andere Europese landen, tegen lage rentes en lange looptijden. Jeffery verwacht dat de rentes op de uitstaande schuld in de toekomst verder dalen, wat een positief effect zal hebben op de Griekse begroting.

    Naarmate de kredietwaardigheid van Griekenland verbetert, is er volgens Jeffery een grotere kans dat de rating uiteindelijk zal worden opgewaardeerd naar BBB. Hiermee komen de obligaties van het land ook weer in aanmerking voor het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. In Griekenland daalt het risico, en dus ook het rendement.

  3. Hedgefondsen: uitstervende soort
    Er is geld te verdienen met hedgefondsen. Maar dan moet u wel de juiste hebben. Beleggers die hun vermogen hebben ondergebracht bij Jim Simons zullen zeer tevreden zijn. Met zijn Medaillon hedgefonds heeft hij sinds 1988 een gemiddeld jaarlijks rendement gerealiseerd van 66%. Ook bijvoorbeeld de fondsen van Ray Dalio (Bridgewater), die beleggers al tijden waarschuwt voor de gekte op de markt, doen het prima.

    Over het algemeen echter neemt het netto beheerd vermogen van hedgefondsen dit jaar hard af. Naar schatting verliezen hedgefondsen in 2019 25 tot 50 miljard dollar aan vermogen. Het derde kwartaal van 2019 was het zesde kwartaal achter elkaar dat er sprake was van outflow. En dat terwijl beleggers juist meer beleggen in de brede sector alternatives.

    Hedgefondsen hebben niet alleen last van hun negatieve imago (weinig rendement, hogere kosten), maar dus ook van concurrentie van andere alternatieve assetcategorieën. Hedgefondsen zouden wel kunnen verdienen aan een recessie. De afgelopen maanden zijn er bijvoorbeeld al fondsen rijk geworden door zich te verzekeren tegen de ondergang van Thomas Cook.  
    Lees ook: Zes lessen van de beste belegger ooit

  4. Cryptovaluta: geen hoeksteen van portefeuilles
    Deze assetcategorie heeft wel een lage correlatie met aandelen- en obligatiemarkten. Het is alleen een beetje welke munt in de mode is... Een mogelijke oplossing hiervoor is een mandje met cryptovaluta. VanEck verkoopt de VanEckSolidX Bitcoin Trust 144A Shares aan professionele beleggers. Dit is officieel geen ETF, maar het idee is hetzelfde. Beleggers voor wie dit te volatiel is, kunnen ook kijken naar een blockchain-ETF. Blockchain is de technologie achter cryptovaluta. Daar zijn er een klein dozijn van. 

    Intussen zijn toezichthouders druk met het opstellen van regels voor aanbieders van cryptodiensten. Naar verwachting vallen vanaf 10 januari 2020 bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen crypto’s en gewoon geld en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden onder toezicht van DNB.
    Lees ook: De beste alternatieve beleggingen, deel 1 en deel 2

Deel via: