Nog 71 dagen te gaan tot Brexit

Nog twee maanden en dan is het zover. De EU en het Verenigd Koninkrijk gaan uit elkaar. Dat is wat de nieuwe Britse regering wil. Helaas is er nog geen deal. Wat zijn de opties? Wat staat er de komende weken op het politieke programma? Wat als het een no-deal Brexit wordt?

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Deze zomer ging het in het Britse nieuws vooral over wie May zou gaan opvolgen en hoe blij May zou zijn als ze van het hoofdpijndossier Brexit af zou zijn. 

Inmiddels nadert de nieuwe deadline van 31 oktober snel. Boris Johnson is de nieuwe eerste man en hij maakt haast met de voorbereidingen van de scheiding. De koers is duidelijk: De Britten verlaten de EU aan het eind van oktober, met of zonder afspraken met Brussel. 

Eén van de problemen is dat de meeste Britten behoorlijk Brexitmoe aan het worden zijn. Londen is dan ook bang dat bedrijven en burgers onvoldoende zijn voorbereid op een vertrek uit de EU. 

Wat zijn de opties voor de Britten?

Jordy Hermanns van Aegon AM schetst vier mogelijke scenario's. 

  1. Een (normale) Brexit op 31 oktober mét een deal
    Hiervoor moeten het VK en de EU op korte termijn afspraken maken. De deal die Theresa May heeft gemaakt met de EU ligt nog op tafel, maar Hermanns denkt niet dat deze alsnog door het Britse parlement wordt goedgekeurd. Een mogelijkheid is dat er een paar veranderingen worden aangebracht en dat de deal dan alsnog doorgaat. Een andere optie is volgens Hermanns dat de deal helemaal wordt aangepast, met name op het gebied van de backstop. De EU heeft echter duidelijk aangegeven niet te willen heronderhandelen. Ook is de tijd voor verdragsaanpassingen steeds kleiner. 

  2. Een verlenging van de deadline van 31 oktober
    Boris Johnson wil het niet, maar de EU staat er wel open voor. De verlenging zou gebruikt kunnen worden om de bestaande deal te heronderhandelen of om nieuwe verkiezingen in het VK te organiseren. Nadeel van dit scenario is dat de onzekerheid blijft aanhouden en de Brexitmoeheid verder toeneemt.

  3. Brexit gaat helemaal niet door
    De Britten mogen hun hele vertrek cancellen. Wat er dan gebeurt is onduidelijk, want dit is nog nooit eerder voorgekomen. 

  4. Een no-deal Brexit
    Een meerderheid van het parlement is hiertegen, maar zonder overeenstemming komt dit scenario wel steeds dichterbij. Naar verwachting zal een no-deal Brexit zorgen voor chaos en disruptie in de Britse samenleving.

Boris Johnson zet Duitsland onder druk

Wat staat de Britten te wachten bij een no-deal Brexit?

  • Grote problemen met de aanvoer van voedsel en brandstof, aldus een uitgelekt worst-case-scenario-document van de overheid
  • Medicijnen worden mogelijk duurder, net als de zorg. 
  • Er komen lange files bij de havens.
  • Strenge controles (vrachtwagens en de trein) bij de Franse grens. 
  • Er komt weer een echte grens tussen Noord-Ierland en Ierland, die mogelijk zorgt voor protesten, inwoners die hun baan verliezen en groei van de illigale economie. 
  • Britten op het Europese vaste land zijn opeens geen Europees burger meer. Dit levert de nodige problemen op met vergunningen en rechten in andere landen.  

Hoe ziet de tijdlijn eruit? 

Maar het is nog geen 31 oktober. Nomura schets in hun rapport Trading the next 76 days of Brexit een tijdlijn van mogelijke gebeurtenissen tot 31 oktober.

  • Deze week: In aanloop naar de G7-meeting aanstaand weekend heeft Boris Johnson (waarschijnlijk) nog meetings in Berlijn en Parijs.
  • 3 september: Britse parlementariërs komen terug van zomerreces. Met welke van de vier bovenstaande scenario's kunnen zij leven? Komt er een motie van wantrouwen tegen de regering? Willen ze nieuwe verkiezingen? Het is allemaal nog onduidelijk.
  • 12 september: Een kort reces in verband met bijeenkomsten van de politieke partijen. Er bestaat de kans dat het reces ditmaal een keertje wordt overgeslagen omdat de Brexitdeadline te dichtbij is.
  • 1-3 oktober: Wat is het effect van een mogelijke Brexit op 31 oktober op het feestdagenseizoen? Zullen inkoopmanagers de oktobermaand aangrijpen om te gaan hamsteren? Die kans is groot, aangezien het risico op een no-deal Brexit levensgroot aan het worden is.
  • 7 oktober: Het Britse parlement is met reces gegaan en gaat vandaag weer aan de slag. Er moet een nieuwe begroting worden gemaakt voor 2020. Op basis van welk Brexitscenario wordt deze samengesteld? Daarnaast moet worden beslist over de opvolging van Mark Carney, de voorzitter van de Bank of England. Zijn termijn loopt in 2020 immers af.
  • 17-18 oktober: Europees beraad. Hier zouden de Britten uitstel kunnen vragen, of kunnen de EU en het VK de laatste voorbereidingen treffen voor een definitief afscheid.
  • 31 oktober: Brexitdag. Brexit is niet voorbij, eigenlijk begint het pas. De eerste twee maanden zijn cruciaal. Hoe reageren beleggers? Wat gebeurt er met de waarde van het pond? Wat kan de Bank of England doen om de schade te beperken? Hoe reageren consumenten? Krijgen we een economische crisis? Hoe gaat het verder daar in Ierland?

Wat kunnen beleggers verwachten?

Voor beleggers is het onderwerp Brexit niet te negeren. De komende twee maanden neemt de onzekerheid verder toe. Dat leidt onder meer tot druk op het pond. 

Te midden van alle onzekerheden verliezen Britse aandelen en vastgoed aan waarde. Het Britse vastgoedfonds van BMO, BMO UK Property, is recent 6,4% in waarde gedaald omdat klanten vanwege alle Brexitonzekerheden uit het fonds stapten

Lees ook: "Het risico van Brexit is te groot om op de koopknop te drukken"

Een zekerheid is er wel: de Britten blijven wel Britten

Deel via: