Professionele beleggers geloven in China

Is het glas voor beleggers in China half vol of half leeg? Nou, gezien de monetaire versoepeling, de prima economische groei en alle nieuwe mogelijkheden voor beleggers eerder half vol dan half leeg.

meer
Bio

Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Recente columns
  1. Beursjaar 2020 wordt pas echt een feest
  2. Japan is géén exporteconomie
  3. De toekomst van de ETF-markt
  4. Goedkoper beleggen in emerging markets
  5. Spelen met risicopremies
Populaire columns

    Bovenaan de januari-nieuwsbrief van SKAGEN Kon-Tiki prijkt een foto van twee lachende Denen, klaar om aan te vallen op een verrukkelijke Sichuan hotpot. Locatie: een filiaal van Haidilao, een Chinese keten van hotpot-restaurants, in Shenzhen, een stad met dertien miljoen inwoners, op een kwartier van Hongkong.

    “Op een woensdagavond moesten we veertig minuten wachten op een tafel,” schrijft portefeuillemanager Fredrik Bjelland (op de foto rechts). “En in de wijde omtrek was er niet één Westerse fastfood-keten te bekennen.”

    Het punt dat Bjelland wil maken: Ja, de Chinese overheid draait de kredietkraan een paar slagen dicht. En ja, daardoor kunnen de Chinezen minder auto’s en iPhones kopen. Dat is zuur voor Apple en Mercedes-Benz, maar de consumptie van vriendelijker geprijsde waren groeit nog altijd relatief sterk, met name in kleinere steden.

    Chinese kater

    Dat is fijn voor lokale spelers zoals Haidilao. “Overal zie je lokale bedrijven marktaandeel afsnoepen van buitenlandse concurrenten omdat ze innovatieve concepten combineren met een beter begrip van plaatselijke voorkeuren.”

    Amerikanen en Europeanen kampen met een Chinakater, na decennialang volop te hebben geprofiteerd van de onstuimige groei in dat land. Zij maken zich zorgen over afkoeling van die groei, de enorme schulden van de Chinezen en over Donald Trump, die China met een handelsoorlog dreigt.

    Op de beurs mogen Apple en Mercedesmoeder Daimler daardoor hevig verkouden raken, feit is dat China nog niet eens niest. De Chinese economie groeide vorig jaar met 6,6%, tegen 6,8% in 2017. Kom daar eens om in de VS of Europa.

    “Chinese staatsobligaties behoorden vorig jaar tot de beste presteerders in hun categorie”

    Half vol of half leeg?

    Hoe zien professionele beleggers China in 2019? Is het glas half vol of half leeg? Door de bank genomen lijken zij meer kansen te zien dan bedreigingen. “De Federal Reserve heeft de rente een paar keer verhoogd,” observeert Vanessa Chan, Investment Director Asian Fixed Income bij Fidelity International (FIL), dat wereldwijd 265 miljard dollar beheert. “De Chinezen versoepelen hun monetaire beleid juist.”

    Chan (foto) is goedgemutst over Chinese staatsleningen. “Die behoorden vorig jaar tot de beste presteerders in hun categorie.”

    Vanessa Chan van Fidelity International
    Eric Stein is Co-Director of Global Income bij Eaton Vance, een van de oudste assetmanagers in de VS, die wereldwijd 423 miljard dollar beheert. “De Chinese monetaire versoepeling is nog maar net begonnen,” zegt hij. “Een bond swap, de zoveelste belastingverlaging: iedere dag zie je in China iets nieuws gebeuren.”

    Stimulering uitgewerkt

    De economische groei mag dan wat teruglopen, de rendementen voor buitenlandse beleggers zouden volgens Stein juist kunnen stijgen. “De Chinezen hebben cash en kapitaal nodig.”

    Overwegend negatief is alleen Jason Pidcock, Head of Strategy Asian Income van Jupiter Asset Management, een Britse firma die wereldwijd 43 miljard pond beheert. China: A Health Warning luidt de veelzeggende titel van Pidcock’s nieuwste nieuwsbrief over de tweede economie op aarde.

    In de uiterst bescheiden groeivertraging van 6,8 naar 6,6% op jaarbasis leest Pidcock iets heel anders: de maatregelen die de Chinese overheid vorig jaar nam om de economie weer wat aan te jagen, hebben geen enkel effect.

    “Het percentage onshore Chinese staatsobligaties in buitenlandse handen kan alleen maar verder omhoog"

    Drie bazen wereldeconomie

    Jawel hoor, gelooft Stein (foto). Wat helpt is dat de Fed onlangs besloot even te wachten met verdere renteverhogingen. Stein ontwaart een triumviraat aan het roer van de wereldeconomie. “De Fed, president Trump en zijn Chinese tegenvoeter Xi Jinping. Alle drie hebben belang bij een niet al te zwakke dollar, een niet al te sterke renminbi en een deal om de handelsoorlog tussen China en de VS te deëscaleren.”

    Eric Stein Eaton Vance

    Stein’s Global Income-team beheert zo’n twintig miljard dollar. “Dat zit voor 95% in vastrentende producten en in valuta.” Vanessa Chan van FIL wijst erop dat Westerse beleggers steeds betere toegang krijgen tot de onshore markt voor Chinese effecten.

    “Het percentage onshore Chinese staatsobligaties in buitenlandse handen is vorig jaar toegenomen van 3 à 4 tot 7%. Dat aandeel kan alleen maar verder omhoog. Van de staatsleningen van buurland Zuid-Korea is bijvoorbeeld al 20% in handen van buitenlandse beleggers.”

    Bondconnect

    Na de equity connect, de opname van onshore Chinese aandelen in populaire buitenlandse indices, is er nu ook een bond connect gaande. Zo zal de Bloomberg Barclays Global Aggregate Index in april van dit jaar Chinese staatsleningen opnemen die luiden in de renminbi.

    Het gaat om 386 effecten die samen 5,49% gaan uitmaken van een index die bijna 54 biljoen dollar aan wereldwijde beleggingen representeert. In omvang wordt China daarmee de vierde deelneming in deze Bloomberg Barclays-benchmark. Gevolg: zo’n 140 miljard dollar instroom van buitenlands kapitaal in deze onshore Chinese effecten.

    Want veel pensioenfondsen en verzekeraars gebruiken de Bloomberg Barclays-index als hun eigen benchmark, of beleggen erin via trackers. Als de index van samenstelling verandert, verleggen ook zij automatisch hun geldstromen. 140 miljard dollar is gelijk aan 3,5% van alle uitstaande Chinese staatsleningen – een substantieel aandeel.

    Einde overschot

    Intussen kunnen Xi Jinping’s monetaire beleidsmakers geen kant op, werpt Jason Pidcock tegen. “Verdere stimulering zal evenmin helpen, al was het maar omdat de overheid daarvoor weinig ruimte heeft.” Die probeert immers tegelijkertijd de schuldenberg af te bouwen.

    En er zit de communistische apparatsjiks in Beijing nog iets dwars. “Voorbij zijn de dagen van de record-overschotten op de lopende rekening die zo hebben geholpen om de economische voorspoed van het land te financieren,” schrijft Pidcock (foto).

    Jason Pidcock Jupiter AM

    “China rapporteerde zijn eerste tekort op de lopende rekening in twintig jaar over de eerste zes maanden van 2018.”

    Daardoor kan de staat niet verder investeren in wegen, spoorlijnen en waterwerken, zoals hij de afgelopen decennia heeft gedaan. Die vergen immers de invoer van enorme hoeveelheden grondstoffen, en daarvoor heeft China geen geld meer.

    Chinese consumptiedrift

    Vanessa Chan is heel wat optimistischer. Behalve in staatsobligaties ziet zij ook kansen voor beleggers op andere markten. In Chinees vastgoed bijvoorbeeld. “De overheid houdt de prijzen stabiel, zowel voor particuliere huizenkopers als voor projectontwikkelaars. Vooral de grotere ontwikkelaars zijn kwalitatief goede bedrijven.”

    Net als Bjelland van Skagen gelooft Chan in de Chinese consumentenmarkt. “De winkelverkopen stijgen harder dan de economie als geheel: vorig jaar met 10%, al zwakt die groei nu wel wat af.

    ”Ook zorg en lifestyle zijn nog hard groeiende sectoren in China, waarin veel Chinese bedrijven opereren."

    Obligatiezorgen

    Reserves heeft Chan ook – naast de bovengenoemde oorzaken van de Westerse China-kater bijvoorbeeld over de funding en liquiditeit van de handel in Chinese effecten.

    “De onshore markt in Chinese obligaties wordt voornamelijk gedreven door Chinese banken en Chinese bedrijven. Als die worden afgeknepen door het huidige overheidsbeleid van kredietbeperking, dan treft dat natuurlijk ook de obligatiemarkt.”

    Desondanks heeft Chan een overwegend positieve kijk op China. “Zeg maar: voorzichtig enthousiast, vooral op de langere termijn.”

    "Ping Ang heeft een indrukwekkende portefeuille opgebouwd van hightech-bedrijven in de gezondheidszorg en financiële sector"

    Favoriete posities

    Zelfs Jason Pidcock blijft gewoon belegd in Chinese aandelen, zij het dat hij wel kieskeuriger is geworden. Het Jupiter Asia Pacific Income Fund is met 11% van zijn beheerd vermogen belegd in vier Chinese ondernemingen: Tencent, China Mobile, Hengan International en Ping An, de verzekeraar die ooit een blauwtje liep bij wijlen Fortis.

    “Alle vier verdienen hun geld vooral in China,” geeft Pidcock als voornaamste verklaring. Ook Skagen Kon-Tiki belegt in Ping An. Niet alleen omdat het de grootste levensverzekeraar op aarde is, maar ook omdat Ping An een indrukwekkende portefeuille heeft opgebouwd van hightech-bedrijven in de gezondheidszorg en financiële sector, schrijft Bjelland.

    Het concern heeft meer dan vijfhonderd miljoen geregistreerde gebruikers van al zijn techplatforms en is nog maar net begonnen om van al die mensen ook klanten van zijn bank- en verzekerbedrijf te maken.

    Deel via: