BlackRock kiest voor Scandinavische schuld

BlackRock kiest voor zijn super defensieve obligatieportefeuille niet voor Italiaanse en Spaanse staatsobligaties, maar voor Zweedse en Deense covered bonds en langlopend Belgisch en Frans papier.

meer
Bio

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Recente columns
  1. Infrastructuur: meer dan wegen en luchthavens
  2. De private debt-portefeuille van Janus Henderson Investors
  3. BlackRock kiest voor Scandinavische schuld
  4. Kempen gaat voor Ierse staatsobligaties
  5. S&P en MSCI gaan op de schop: Vijf gevolgen voor beleggers
Populaire columns

    Brexit, Amerikaanse renteverhogingen, het einde van de opkoopoperatie van de ECB, populistische sentimenten, handelsonrust, en het naderende einde van de kredietcyclus. Er hangen de nodige onzekerheden boven de markt van staatsobligaties. Hoe daarmee om te gaan? In het tweede deel van onze rubriek U vraagt, wij beheren richt BlackRock een staatsobligatieportefeuille in die een storm goed kan doorstaan. Mét het broodnodige rendement.


    Zweedse en Deense covered bonds, staatsgerelateerde obligaties en langlopend Frans en Belgisch staatspapier. Ogenschijnlijk hebben ze weinig met elkaar te maken, maar ze bieden een aantrekkelijke yield ten opzichte van de bund en zijn toch veilig. Hier zet Ronald van Loon, lid van het Europese Fixed Income team van BlackRock, zijn kaarten op in zijn portefeuille.

    2019 belooft een spannend jaar te worden voor beleggers in vastrentende waarden. Ondanks de kritiek van president Trump gaat de Federal Reserve door met renteverhogingen. Dichter bij huis trekt de Europese Centrale Bank (ECB) de stekker uit het opkoopprogramma van obligaties en komt er een Brexit. En Europeanen kiezen een nieuw Europees Parlement.

    “Meestal staat dat niet zo hoog op de kalender bij beleggers, maar nu wel, vanwege de opmars van populistische partijen,” vertelt Van Loon. “Als deze partijen terrein veroveren en het politieke landschap verder versplinterd raakt, zal het in Brussel lastiger worden om politiek te bedrijven.”

    Scandinavische covered bonds

    Omdat beleggers in staatsobligaties geen grote risico’s willen lopen, ontbreken in de portefeuille van Van Loon Britse en Italiaanse staatsobligaties. Maar er zijn volgens de obligatiespecialist voor Europa en daarbuiten nog allerlei andere deelmarkten met eigen thema’s en performance drivers om uit te kiezen.

    Een deel van de portefeuille vult hij buiten de eurozone in. Van Loon ziet veel potentie in Deense en Zweedse covered bonds. Covered bonds staan de laatste jaren meer op de radar bij obligatiebeleggers, omdat ze een hoger rendement opleveren en vanwege het onderpand wat meer bescherming bieden dan gewone obligaties.

    Ze hebben bovendien hun trackrecord mee: sinds de eerste covered bond werd geïntroduceerd, aan het eind van de achttiende eeuw, heeft er nog niet één default plaatsgevonden. Dit geldt ook voor covered obligaties uit Zweden en Denemarken.

    Yields wat aantrekkelijker

    “Deze hebben een vergelijkbaar kredietrisico als staatsobligaties van bijvoorbeeld Nederland en Duitsland: al deze landen hebben een AAA-rating. Maar de yields zijn net wat aantrekkelijker,” zo licht Van Loon zijn keuze toe.

    In Denemarken en Zweden nemen covered bonds een centralere plaats in dan in bijvoorbeeld Nederland. “Ze kennen daar een lange historie en hebben hun veiligheid ruimschoots bewezen.” De Deense markt voor covered bonds is volgens hem groter en meer liquide dan de Zweedse.

    Van Loon laat zijn oog ook vallen op inflatiegerelateerde obligaties. “Wij verwachten dat de inflatie voorlopig laag blijft en daarna geleidelijk gaat oplopen. Dat biedt kansen voor dit marktsegment.” Voor zowel de Zweedse en Deense covered bonds als inflatiegerelateerde obligaties zit Van Loon kort aan de rentecurve, met looptijden tot en met tien jaar.

    “Bij nieuwe marktsegmenten is het interessanter om aan het begin in te stappen”

    Obligaties met staatsgarantie

    Dat geldt niet voor de derde categorie waarvoor BlackRock in de fictieve portefeuille een plekje inruimt: euro staatsgerelateerde obligaties. Hiervoor verkiest Van Loon iets langere looptijden, tot twintig jaar. Staatsgerelateerd schuldpapier is volgens de fondsbeheerder beschikbaar in vele smaken.

    Maar omwille van de veiligheid hebben obligaties die de staat garandeert zijn voorkeur. “Neem de obligaties van de Duitse staatsbank KfW. Die worden expliciet gegarandeerd door de Duitse staat en bieden toch een forse premie vergeleken met staatsobligaties. Dat is heel aantrekkelijk voor beleggers die veiligheid in hun portefeuille willen inbouwen.”

    Het lijstje van BlackRock bevat ook enkele obligaties die een veel langere adem vergen: Belgische en Franse staatsobligaties met een looptijd van dertig jaar. De keuze voor deze looptijd is ingegeven door de ECB.

    Korte looptijd

    Het aankoopprogramma heeft de interesse van met name Aziatische, maar ook Amerikaanse beleggers in Europees staatspapier aangewakkerd. “Die obligaties bieden hen een aantrekkelijke yield op valuta-hedged basis,” legt Van Loon uit. “Zij stappen vooral in obligaties met een korte looptijd. Dertigjarig papier is wat achtergebleven, wat zich vertaalt in een hogere premie.”

    Uiteraard speelt bij de renteopslag ook de wat lagere rating van België en Frankrijk vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland een rol. Vanwege het lagere rendement is Van Loon onderwogen in superliquide Duitse staatsobligaties. “Die zijn momenteel wat minder aantrekkelijk, omdat de yield onlangs omlaag is gegaan.”

    Net als Kim Lubbers van Kempen is ook Van Loon gecharmeerd van groene obligaties. “Het is een recente trend, die pas vorig jaar is ingezet. Het is nog een kleine markt, maar hij groeit wel.”

    "Dertigjarig papier is wat achtergebleven, wat zich vertaalt in een hogere premie”

    Snel bij zijn

    Bij nieuwe marktsegmenten is het volgens hem interessanter om in te stappen aan het begin. “Dan is het yieldverschil nog wat groter dan bij volwassen markten.” Hij wijst op de markt van groene bedrijfsobligaties die al wat meer is ontwikkeld.

    “Daar is het verschil in yields tussen ge-wone en groene bedrijfsobligaties al geslonken. Wees er dus op tijd bij, om wat extra rendement te behalen.”

    Tot slot bevat de beleggingsportefeuille van BlackRock ook een beperkt deel (10%) kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Die bieden volgens hem een goede diversificatie.

    “De korte rente in de VS is flink opgelopen en bevindt zich nu op een vrij hoog niveau ten opzichte van Europese staatsobligaties,” licht Van Loon toe. Hij verwacht dat de korte rente wat minder hard zal oplopen. “Er komen nog twee of drie rentestapjes van de Fed. Daarna is de bank wel klaar.”

    De veilige staatsobligatieportefeuille van BlackRock 

    Categorie Gewicht
    Denenmarken covered bonds 10%
    Zweden covered bonds 10%
    Inflatie-gerelateerde obligaties 15%
    Euro staatsgerelateerde obligaties  23%
    Langlopende Franse en Belgische staatsobligaties  20%
    Green bonds 15%
    Kortlopende staatsobligaties VS 7%

    Deel via: