Amerikaanse aandelen first

Amerikaanse aandelen deden het de laatste tien jaar veel beter dan aandelen uit de rest van de wereld. Ondanks hoge waarderingen was Amerika ook in 2018 de place to be. Blijft dat in 2019 ook zo?

Waarom nog langer Europese of Aziatische aandelen kopen als Amerikaanse aandelen het steevast beter doen dan de rest? De afgelopen twaalf maanden (peildatum: 21 november) werd de S&P 500 volgens data van Reuters ruim 10% meer waard, terwijl de Eurostoxx 600 met 5% daalde en de MSCI emerging markets-index zelfs 10% verloor.

Dat Amerikaanse aandelen het beter doen, is niet iets van de laatste tijd. Over dDe afgelopen tien jaar zijn de rendementsverschillen enorm groot. De S&P staat sinds november 2008 op een (herbelegde) winst van bijna 450%, terwijl Europese aandelen en aandelen opkomende markten niet verder komen dan een plus van 250%.

De rendementsgroei van de MSCI World zit ergens tussenin, maar dat is logisch door de zware Amerikaanse weging. Europese aandelen en die van opkomende markten stonden de afgelopen paar jaar hoog op de kooplijstjes, maar toch waren het steeds weer die dure Amerikaanse aandelen die het beste scoorden.

Europa blijft achter

Wat maakt Amerikaanse aandelen zo aantrekkelijk? En waarom doen Europese aandelen het zoveel minder goed? Die vraag werd ook gesteld aan twee economen, Talha Kahn en Robert Lind van Capital Group. In hun blog, European markets: Navigating choppy seas somden zij de volgende drie redenen op waarom Europese aandelen in 2018 zo sterk achterblijven.

  1. Niet de VS, maar Europa heeft het meest te verliezen van een verder escalerende handelsoorlog. Zo is in de EU 86% van het bbp afhankelijk van handelsstromen (inclusief onderlinge handel, dat wel). In China en de VS is dat respectievelijk slechts 38% en 27%.

  2. Hoewel de Amerikaanse politiek tamelijk gepolariseerd is en het er soms zelfs op lijkt dat er in Washington niets meer van de grond komt, blinkt Europa nog net iets meer uit in politieke onrust. Dat heeft alles te maken met de complexiteit van het EU-bouwwerk. Nu zijn er zorgen over de Italiaanse begroting, terwijl de Brexit ook nog niet is geregeld. Er is altijd wat. “De Europese politiek blijft ongelofelijk gefragmenteerd,” zegt Khan. “Populisten, nationalisten en splinterbewegingen worden steeds machtiger. Helaas is er niks dat erop duidt dat dit minder wordt.”

  3. Europa heeft geen grote, snelgroeiende technologiebedrijven, zoals de VS met Apple, Amazon, Facebook, Alphabet en Netflix. Europa heeft weliswaar een hoop multinationals, maar dat zijn niet de grootste groeiers. Technologiebedrijven zijn zeldzaam in Europa. Khan: “Wellicht is dat ook een gevolg van het verdeelde karakter van de EU, maar voor de beurs en de economie is het slecht nieuws.”

Meer winstgroei

Ook Simon Wiesma, beleggingsstrateeg bij het Investment Office van ING, verklaart de outperformance van Amerikaanse aandelen mede door de sterke aanwezigheid van techbedrijven.

“De weging van technologie in de MSCI USA is 20%, terwijl de MSCI World zonder de VS er maar een heeft van minder dan 6%. Juist de afgelopen jaren waren beleggers erg gecharmeerd van groei-aandelen en dat zijn vaak IT-aandelen. Groeiaandelen hebben het de laatste jaren gewoon veel beter gedaan dan waarde-aandelen.”

Naast de hoge techweging heeft volgens Wiersma ook de forse winstgroei van beursgenoteerd Amerika de koersen harder omhoog gejaagd. Die winstgroei was in de VS veel sterker dan elders. “Sinds 1 januari 2009 namen de winsten van bedrijven in de S&P 500 met bijna 118% toe. De Stoxx 600 komt niet verder dan iets meer dan 17%.”

“Amerikaanse autoriteiten grepen sneller en harder in”

Aandelen inkopen

De sterke Amerikaanse winstgroei was volgens Wiersma grotendeels het gevolg van het robuuste optreden van de Amerikaanse autoriteiten na het uitbreken van de crisis. “Die grepen sneller en harder in.”

De belastingverlaging helpt natuurlijk ook. Ten slotte noemt Wiersma nog een laatste en belangrijke reden op voor de Amerikaanse outperformance. Juist in de VS kozen bedrijven ervoor om eigen aandelen in te kopen.

Wiersma: “Volgens sommige analisten is 40% van de Amerikaanse aandelenstijging het gevolg van grootschalige buybacks.” Maar grootschalige Amerikaanse aandeleninkoopprogramma’s lopen inmiddels ten einde.

Einde van bullrun?

Amerikaanse techbedrijven lijken de top qua winstgroei bereikt te hebben. En volgend jaar zullen de effecten van de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, zoals Trumps belastingverlaging, wegebben of zelfs negatief uitvallen.

ING oordeelt daarom negatief over Amerikaanse aandelen, die met een koers-winstverhouding van 15,6 voor de komende twaalf maanden duurder zijn dan het langetermijngemiddelde, maar ook veel duurder dan aandelen in de rest van de wereld.

Wiersma: “De MSCI Europe doet nu 12,7 en komt overeen met de gemiddelde waardering in de laatste tien jaar. Aandelen opkomende markten zijn met een koers-winstverhouding van 10,4 goedkoop en dat geldt ook voor Japanse aandelen. Die zijn met een koers-winstverhouding van twaalf sinds 2008 niet zo schappelijk geprijsd geweest.”

“Europa blinkt nog net iets meer dan de EU uit in politieke onrust”

Veerkrachtig Amerika

ING heeft aandelen Japan en aandelen opkomende markten op een tactische koop staan. Europese aandelen staan op neutraal en Amerikaanse aandelen zijn bij ING door de hoge waarderingen en door de verwachte draai van groei- naar waarde-aandelen onderwogen.

Maar de brede beleggersconsensus is (nog) helemaal niet zo negatief. De VS staat op plek twee (na Japan) als meest aantrekkelijke aandelenregio, terwijl de meeste professionele beleggers nog altijd een sterke voorkeur hebben voor de techsector.

Jonothan Golub, hoofd Amerikaanse aandelen bij Credit Suisse, rekent erop dat de Amerikaanse outperformance nog even voortduurt. Tegen de New York Times zei hij daarover.

“Er is een enorm verschil tussen de Amerikaanse economie en de rest van de wereld. En tussen de Amerikaanse beurs en de beurzen in de rest van de wereld. De ontwikkelde wereld buiten de VS heeft de helft zoveel groei en winst. De voorkeur van veel beleggers voor Amerikaanse aandelen is meer dan een kwestie van sentiment."

"In enquêtes hebben de Amerikaanse CEO's gezegd meer te gaan investeren"

Prima sentiment

Met het consumentensentiment in de VS, een belangrijke pijler onder de Amerikaanse economie, is in ieder geval weinig mis. In september bereikte het consumentenvertrouwen de hoogste stand sinds 2000.

Elliot Hentov, researcher en politiek analist bij State Street Global Advisors, heeft goede hoop dat de Amerikaanse economie ook in 2019 sterk blijft draaien. Veel hangt volgens hem af van de bestedingsdrift van het Amerikaanse bedrijfsleven.

De belastingverlaging had ten doel om bedrijven meer te laten investeren, maar dat is nog niet echt gebeurd. "De belastingverlaging is vooral gebruikt om eigen aandelen in te open," constateert Hentov.

"Dat is typisch iets wat bedrijven laat in de cyclus doen. In enquêtes hebben de Amerikaanse CEO's gezegd meer te gaan investeren. Het is nu afwachten of dat ook zal gebeuren.”

Deel via: