De zin van wél sectorbeleggen

In tegenstelling tot Jeffrey Schumacher van Morningstar, die geen voorstander is van sectorfondsen, is Philippe Roset van State Street GA er juist enthousiast over. Wie wint de argumentenstrijd?

Sectorfondsen zijn overbodig. Sterker, ze zijn juist gevaarlijk. Jeffrey Schumacher van Morningstar haalde in zijn column van 17 juli de nodige argumenten uit de kast om beleggers te waarschuwen voor het beleggen in afzonderlijke sectoren. Vooral niet doen!

Zo wees Schumacher bijvoorbeeld op het tragische lot van al die beleggers die op het hoogtepunt van de IT-hype in 2000 met al hun geld in internetfondsen stapten. Schumacher weet dat sommige sectoren het beter doen dan andere, maar omdat timen heel moeilijk is, kunnen beleggers maar beter niet hun sectorvoorkeuren volgen.

Daarbij laten actieve fondsenhuizen zich volgens Schumacher ook niet van hun beste kant zien. Sectorfondsen worden volgens hem met name gelanceerd als een sectorhype op zijn einde loopt. Daarnaast hangt aan deze fondsen een te duur prijskaartje.

"De fondsen worden gelanceerd omdat ze makkelijk verkopen aan gretige beleggers, maar de uiteindelijke beleggerservaring is vaak teleurstellend."

Lees ook: De onzin van sectorfondsen

Prima aanvulling

Philippe Roset (foto) ziet dat heel anders. Hij is juist voorstander van sectorfondsen. Nu heeft hij deels makkelijk praten, want als hoofd van SPDR ETF Nederland van State Street Global Advisors, vertegenwoordigt hij niet de dure actieve fondsenindustrie, maar biedt hij sector-ETF's aan, die allesbehalve duur zijn.

"Onze Amerikaanse sectorfondsen kosten 0,15%, voor de Europese of wereldwijde wereldwijd sectoren vragen wij 0,30% op jaarbasis."

Roset beschouwt sectorfondsen als een goede aanvulling op gespreide portefeuilles, die onbedoeld bepaalde sectoren hebben onderwogen. "Met de systemen van tegenwoordig zijn onderwegingen eenvoudig te herleiden. Dat zien we in praktijk ook gebeuren."

Tactische keuze

Daarnaast kunnen sectorfondsen volgens hem prima tactisch worden ingezet. Roset geeft een voorbeeld: "Beleggers kunnen voor de lange termijn een value belegger zijn, maar op de korte termijn toch meer blootstelling aan groei willen, omdat juist die beleggingsstijl in de belangstelling staat. De strategische portefeuille wordt dan aangevuld met bijvoorbeeld wat technolgie. Dat is in de huidige fase van de economische cyclus helemaal geen slecht idee. Zeker niet omdat de grote Amerikaanse techbedrijven profiteren van de recente belastingverlaging."

Sectorfondsen zijn ook een probaat middel om de bedrijfsspecifieke risico's te minimaliseren, die komen kijken bij het beleggen in individuele aandelen.

"Waarom beleggen in een oliefonds als je ook meteen de hele sector kunt meenemen. Zoiets als wat met BP is gebeurd, treft de belegger dan minder hard," zegt Roset, die daaraan toevoegt dat ook hij geen voorstander is van beleggen in sectoren die gloeiend heet zijn.

Sector-rotatie

Wat volgens Roset wel verstandig kan zijn, is de keuze voor een sector-rotatie-strategie. "Dat is de puurste vorm van sectorbeleggen." Hierbij worden tijdelijk alleen die sectoren in de portfeuille opgenomen waarvan extra veel wordt verwacht. Uitgangspunt daarbij kan de marktcyclus zijn.

Roset: "Sommige sectoren doen het beter als de economie groeit, andere juist als de economie over zijn piek is. Elke beleggers kan kiezen voor zijn eigen model."

"Sommige sectoren doen het beter als de economie groeit, andere juist als de economie over zijn piek is"

State Street biedt al sinds 1998 sector-ETF’s aan en beheert inmiddels 160 miljard dollar in sector-ETF’s. De afgelopen paar jaar is het gebruik ervan enorm toegenomen. "Tot een paar jaar geleden was de beurs vooral macrogedreven. Het koersverloop tussen aandelensectoren was relatief klein. Maar inmiddels is de dispersie toegenomen, waardoor er meer kansen zijn gekomen voor beleggers om daarop in te spelen," aldus Roset. 

Roset: "Zo heeft de Amerikaanse financiële sector de afgelopen tijd enorm geprofiteerd van deregulering, oplopende rentes en de sterke economische groei. Die sector heeft veel beter gerendeerd dan telecom dat een meer defensief karakter heeft."

Sectorkansen

Op dit moment heeft State Street Global Advisors een voorkeur voor de gezondheidssector. Roset: "Het is een iets defensievere allocatie. De dividenden zijn aantrekkelijk en de schuldpositie van de bedrijven zijn onder controle."

Nummer twee op het lijstje is de (fossiele) energiesector dat moet profiteren van een wereldeconomie die op volle toeren draait.  "Het heeft even geduurd totdat de koersen van de oliebedrijven op de stijging van de olieprijs hebben gereageerd."

Ten slotte blijft State Street positief over de financiële sector, hier in Europa en in de VS. Roset:"Op de korte termijn blijft Amerika een aantrekkelijke omgeving door de hogere rente, grotere marktvolatiliteit, deregulering en de belastingvoordelen. Op de wat langere termijn os onze verwachting dat Europese banken van hogere rentes en gezondere balansen zullen profiteren. De risico's zijn te overzien. In onze Europese Financial Sector-ETF maken Italiaanse banken bijvoorbeeld slechts 6% van de portefeuille uit."

Deel via: