Lyxor's ETF-portefeuille voor de moderne belegger

Hoe ziet een passieve modelportefeuille eruit? Lyxor heeft speciaal voor IEXprofs een op drie peilers gebaseerde neutrale modelportefeuille samengesteld.

meer
Bio

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Recente columns
  1. Profiteren van een langer lagere rente
  2. En dat was de dollarstijging
  3. Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam
  4. Assetallocatie: De portefeuille die tegen een stootje kan
  5. Tien jaar na Lehman Brothers: hoe zeer is de (financiële) wereld veranderd?
Populaire columns

    Lyxor, een dochteronderneming van het Franse Société Generale, zit in de top van Europese ETF­-aanbieders en heeft meer dan 200 passieve producten om de financiële markten te bespelen. Adam Laird, hoofd ETF Strategy bij Lyxor, zegt op basis van drie peilers een gebalanceerde portefeuille te hebben samengesteld. "Bedoeld voor de moderne belegger."

    Laird: “Door te investeren in mainstream kernmarkten willen we het allereerst simpel en duidelijk houden. De gekozen beleggingen zijn puur gericht op kwaliteit. Er zitten geen extra risico’s in verborgen. Ten tweede mag maatschappelijke verantwoordelijkheid niet ontbreken, want beleggers leggen hun portefeuilles steeds vaker onder een ethische loep. Het was voor ons dus belangrijk om ESG in de portefeuille te integreren.”

    Als laatste vormen de kosten een belangrijke factor, aldus Laird. “Beleggers willen hun winsten niet grotendeels afstaan aan hoge fees. Daarom zijn de totale fondsbeheerskosten met ongeveer 0,15% zo laag mogelijk gehouden.”

    Passief is het startpunt

    Laird haakt in op de eeuwige actief­-passief-discussie. “Vroeger overwogen beleggers alleen maar een passieve indextracker wanneer ze geen actief fonds konden vinden dat aan hun beleggingswensen voldeed. Dat is tegenwoorig bijna omgedraaid; voor de meeste beleggers is passief nu het startpunt.”

    Volgens Laird moeten beleggers alleen voor een actieve benadering kiezen als ze er zeker van zijn dat de beheerder de extra kosten ruimschoots kan compenseren door outperformance. “Bij Lyxor doen we veel onderzoek naar actief beheer, maar de goede actieve strategieën – die er echt wel zijn – kosten nu eenmaal meer tijd en geld en nemen meer tijd in beslag om te monitoren. Vanuit dat oogpunt hebben we voor een passieve benadering gekozen.”

    In de huidige, rumoerige macro­economische omstandigheden – met het einde van de kwantitatieve verruiming, de oplopende Amerikaanse rente, en de opkomende markten die onder druk staan  – probeert Laird het hoofd koel te houden.

    “Natuurlijk houden we altijd het macrolandschap in de gaten, maar deze portfolio is gebouwd vanuit een meer statisch oogpunt. Macro­-omstandigheden kunnen sneller veranderen dan beleggers zich eraan aanpassen. We hebben gekozen voor een portefeuille die niet bij elke economische headline opnieuw hoeft te worden geherbalanceerd.”

    Ouderwets 60-40-verdeeld

    Aan de aandelenkant bestaat de basis uit een wereldwijd gespreid mandje van bedrijven via de MSCI World ETF. Laird: “Daar bovenop hebben we de weging naar Europa verzwaard. Dit wordt deels gedreven door fundamentals en omdat we denken dat Europese bedrijven relatief nog competitief geprijsd zijn. Bovendien lijkt het me logisch dat een Europese investeerder meer in lokale bedrijven belegt.” Dat beperkt in ieder geval de valutarisico's.

    “We hebben ervoor gekozen de valuta’s ongehedged te laten. Wisselkoersen brengen weliswaar risico met zich mee, maar kunnen op langere termijn ook een bron van (extra) rendement zijn.” Over het geheel genomen is de aandelenportefeuille voor 56% uitgedrukt in euro’s, voor 30% in dollars en voor 14% in andere wereldwijde valuta’s. Naast de 60% allocatie aan aandelen is de overige 40% belegd in obligaties.

    Laird: “Van de obligatie portefeuille is driekwart in euro’s gedenomineerd. Op lange termijn moet dit de stabiele kant van de portefeuille vormen. Daarbij denken we dat het nemen van valutarisico niet noodzakelijkerwijs zijn vruchten zal afwerpen.” Laird zegt voor de verhouding aandelen­obligaties gekozen te hebben voor 60­-40, omdat volgens hem het verleden aantoont dat daarmee op de langere termijn goede, voor risico gecorrigeerde, rendementen worden behaald. 

    “Van de obligaties in de portefeuille bestaat het grootste deel uit Europese conventio nele obligaties. Ter bescherming tegen inflatie hebben we de rest gealloceerd aan zogeheten TIPS. Dat zijn Treasury Inflation Protected Securities, oftewel aan inflatie gelinkte Amerikaanse staatsobligaties.”

    Euro inflation linked bonds minder aantrekkelijk

    Hoewel Laird van mening is dat inflatie wereldwijd een risico is, ziet hij vanuit rendementsoverwegingen in TIPS de aantrekkelijkste keuze. “In de VS is inflatierisico mijns inziens het meest actueel en aanwezig. Bovendien bieden deze Amerikaanse obligaties een hoog opwaarts potentieel. Op euro inflation linked bonds zit momenteel negatief rendement. Dat maakt die dus veel minder aantrekkelijk.”

    Behalve met eventuele inflatiedruk moeten beleggers volgens Laird ook rekening houden met verhoogde volatiliteit. “Na een aantal jaren van ongeëvenaard lage volatiliteit en hoge returns heeft 2018 ons tot nu toe laten zien dat beweeglijkheid opnieuw kan en zál stijgen. Maar of beleggers ook lagere rendementen moeten incalculeren, valt te betwijfelen.”

    Keer op keer wordt na een bull run gezegd dat de top echt is bereikt en dat de koersen niet almaar kunnen blijven stijgen. De historie wijst echter uit dat het tegendeel het geval is, aldus Laird. “Ik zou tegen elke belegger willen zeggen: wees bij het maken van je keuzes voorbereid op de ups en downs, maar houd voor ogen dat er op de lange termijn altijd winsten te behalen zijn.”

    Geen EM, ESG des te meer

    Wat opvalt is dat er geen EM in de portefeuille zit. Waarom is dat? Laird: “Daarover hebben we gewikt en gewogen. In de afgelopen twintig jaar zijn opkomende markten veel toegankelijker geworden. Steeds meer beleggers voegen ze ook toe aan hun portefeuille. Maar EM is niet voor iedereen geschikt en we hebben hier voor de voorzichtige benadering gekozen. Beleggers die wat meer risico zoeken, zouden misschien 10% van hun portefeuille kunnen alloceren aan opkomende markten.”

    Lyxor legt daarentegen wel een sterke focus op ESG. “We weten dat ethische overwegingen belangrijk zijn voor veel beleggers en daar willen we graag bij helpen. Door een gebrek aan data bleef ESG jarenlang beperkt tot dure actieve managers, maar nu er voldoende gegevens breed beschikbaar zijn, kunnen ook passieve ethische portefeuilles tegen lage kosten worden geconstrueerd.”

    De twee ESG-ETF’s in portefeuille zijn niet gericht op outperformance, aldus Laird. “Die moet je eerder zien als een ethisch alternatief voor de kernbeleggingen. Voor ons telt vooral de impact die met name groene obligaties kunnen hebben. Die zijn specifiek gericht op projecten met positieve invloed op het milieu en vormen daarmee een zeer directe manier om op een maatschappelijk verantwoorde manier renderend te beleggen.”

    De ETF-portefeuille van Lyxor

    Assetklasse ETF Regio Weging

    Lopende kosten

    Aandelen
    Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF
    Wereldwijd
    30%
    0,12%
    Aandelen
    Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) UCITS ETF
    Europa
    15%
    0,07%
    Aandelen
    Lyxor MSCI EMU ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETF
    Europa
    15%
    0,20%
    Obligaties
    Lyxor EuroMTS All-Maturity Investment Grade (DR) UCITS ETF
    Europa
    20%
    0,17%
    Obligaties
    Lyxor Core US TIPS (DR) UCITS ETF

    VS

    10%
    0,09%
    Obligaties
    Lyxor Green Bond (DR) Monthly EUR Hgd UCITS ETF
    Wereldwijd
    %
    0,30%
         

    Totale kosten

    0,15%

    Lees ook: de neutrale ETF-modelportefeuille van DWS: Duidelijke ETF-keuzes van DWS

    Deel via: