De vijf belangrijkste ETF-trends

Nog nooit was er zoveel belegd in ETF’s. En de groeitrend zet nog verder door. Dit zijn de grote trends waar de ETF-sector nu mee te maken heeft.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  1. Groei van het beheerd vermogen is niet te stuiten
    Beleggers stoppen elk jaar meer vermogen in ETF’s. 2017 was een topjaar en 2018 is in ieder geval goed begonnen voor de sector. Het beheerd vermogen van de Europese ETF-industrie steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 19,8 miljard euro tot 676,5 miljard euro. Wederom een record. De groei van het Europese ETF-vermogen was voornamelijk te danken aan verkoop (+ 26,8 miljard euro), want de koersprestaties van de onderliggende waarden waren in de eerste drie maanden van 2018 negatief (-7,0 miljard euro), aldus Detlef Glow, hoofd research EMEA bij Thomson Reuters Lipper.

    In 25 jaar – de eerste ETF, op de S&P 500, werd in 1993 gelanceerd door State Street Global Advisors – is de ETF-sector uitgegroeid tot een zeer populair beleggingsproduct. Wereldwijd zit er zo’n 4,6 biljoen dollar vermogen in ETF’s, aldus ETF Trends. En de toekomst ziet er groeitechnisch prima uit voor ETF’s. Detlef Glow van Lipper: "Ik verwacht dat het beheerd vermogen van de Europese assetmanagementindustrie over tien jaar zal zijn verdubbeld. ETF’s zullen sneller in omvang groeien dan actieve fondsen. Nu zijn ETF’s goed voor een marktaandeel van zo’n 6%, ik denk dat dit in 2028 wel meer dan verdubbeld kan zijn tot 15%."

  2. Size matters
    Alles draait om omvang, want elke ETF waar niet (binnen een jaar) meer dan 50 miljoen dollar in wordt belegd, maakt verlies. Dat was vorig jaar zo althans, wellicht is het nu 60 miljoen of meer. De concurrentie in de ETF-sector is namelijk nog verder toegenomen in het afgelopen jaar.

    Omvang is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste moet een ETF groot zijn omdat de beheervergoeding laag is. Het is een kwestie van schaal. Alleen grote fondsen verdienen genoeg om uit de kosten te komen. Een tweede reden is dat grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars niet mogen beleggen in kleinere ETF’s. En ten derde komen alleen grote ETF’s in aanmerking voor distributie door grote zakenbanken zoals UBS, Morgan Stanley en Bank of America Merrill Lynch. En ETF’s die te klein zijn, moeten of fuseren met soortgelijke ETF’s van dezelfde aanbieder – bij beleggingsfondsen is dat helemaal niet gek – of de stekker moet eruit.

    Dat zo veel ETF's het niet redden komt volgens Bloomberg vooral door de dominantie van de grote drie aanbieders van ETF's: Blackrock, Vanguard en State Street. Zij domineren de passieve beleggingsmarkt volledig. Zo hebben zij samen in de VS een marktaandeel van 83%. iShares van Blackrock heeft in Europa de helft van de markt in handen. Jim Ross, die voor State Street de ETF’s beheert, heeft een duidelijke boodschap aan al zijn concullega's: "Ik spreek een hoop mensen die zeggen dat ze een plek willen veroveren in de ETF-sector. Ik zeg dan: als je geen strategie hebt die je over de drempel van 50 miljoen dollar helpt, begin er dan niet aan, want je verspilt je geld."

  3. Kosten zijn niet zo belangrijk (meer)
    Alle ETF’s zijn relatief goedkoop namelijk. ETF-aanbieders lijken verwikkeld in een race naar de bodem. Vooral de plain vanilla-ETF is alleen maar goedkoper geworden. Doordat ETF’s die beleggen in marktgewogen indices aan dezelfde markten exposure bieden en zicht op dezelfde rendementen bieden, kunnen aanbieders namelijk alleen op prijs het verschil maken. Wordt dat een nieuw marketingmodel voor assetmanagers? ETF’s verlieslatend verkopen en geld verdienen met smart bèta en actieve fondsen.

    Volgens S&P Dow Jones Indices zouden vermogensbeheerders ETF’s gratis kunnen aanbieden om schaalgrootte in belegd vermogen te creëren. De aanbieders die wij twee jaar geleden hierover spraken, verwachtten echter geen gratis ETF’s in de toekomst. Alleen al omdat aanbieders altijd vaste kosten hebben die ze eruit willen halen.

    Maar professionele beleggers vinden kosten niet zo heel belangrijk bij ETF’s. De liquiditeit is bij grote bedragen geïnvesteerd geld veel belangrijker. Uit het Greenwich Associates 2017 U.S. Exchange-Traded Funds-onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagden ETF’s het belangrijk vindt dat de exposure van de ETF past bij de rest van de portefeuille. Daarna komen liquiditeit en volume (76%) en rendement en tracking error (66%) als belangrijke selectiecriteria. Daarna focussen de ondervraagde beleggers pas op kosten (66%).

  4. Niet alleen actieve beleggingsfondsen moeten het veld ruimen voor ETF’s
    Uit datzelfde onderzoek van Greenwich Associates blijkt dat beleggers niet alleen ETF’s kopen ten koste van beleggingsfondsen, maar ook ten koste van beleggingen in individuele aandelen, obligaties en zelfs futures. Professionele beleggers die daarin handelen gebruiken voor hun beta-exposure steeds vaker ETF’s of overwegen dat in de toekomst te gaan doen. Dat is vooral een kostenkwestie, geven de ondervraagde professionals aan. Futures zijn vijf tot tien keer duurder dan ETF’s.

  5. Beleggen in ETF’s is beleggen in thema’s en nieuwigheden
    Niets groeit zo snel binnen de ETF-sector als duurzaam beleggen. In een jaar tijd is de omvang van passieve duurzame fondsen binnen het totale duurzame fondsenaanbod gegroeid van 6% naar 12%, aldus Morningstar. Eind 2017 waren er zo’n 270 duurzame indexfondsen en ETF’s beschikbaar wereldwijd, met ongeveer 102 miljard dollar onder beheer, vooral van Europese beleggers.

    Maar met de veranderende marktomstandigheden, raken andere ETF’s ook in de mode. Wat denkt u bijvoorbeeld van de opkomst van inflatie hedged ETF’s. Voor als die inflatiegroei er dan misschien toch aankomt. En nog een nieuwe tak van sport binnen de ETF-sector: bitcoin ETF’s. Die zijn er in pure vorm nog niet, de SEC heeft nog geen groen licht gegeven voor deze producten.

    De (Amerikaanse) ARK Innovation ETF (ARKK), een van de eerste ETF’s die in bitcoin investeerde, heeft volgens CNBC zijn bitcoinbelangen in de portefeuille teruggebracht wegens regelgeving en belastingwetgeving. Vorig jaar won de ETF nog een innovatieprijs en lang woog het bitcoinbelang het zwaarst in de portefeuille. Maar regelgeving, dat is een goede reden, want die is er niet rondom bitcoin. En een ETF mag dan wel een goede en eenvoudige wrapper zijn om nieuwe trends in beleggingen te vangen, ongereguleerd zijn ze niet.

Deel via: