Globalisering maakt regio-allocatie minder belangrijk

De jaarlijkse Asset Allocatie Awards zijn toegekend. De Regio Allocatie Award ging naar Natixis, dat regiovoorkeuren, opmerkelijk genoeg, steeds minder belangrijk vindt. Tijdens de prijsuitreiking was er uiteraard heel veel aandacht voor de huidige beursturbulentie "Een rente boven 3% kills everything."

Afgelopen dinsdagavond werden op de eerste verdieping van hotel Crowne Plaze in Amsterdam-Zuidas, de jaarlijkse Asset Allocatie Awards uitgereikt. Welke assetmanagers hadden vorig jaar in hun rapporten de beste aanbevelingen gedaan? Wie hebben hun research het beste op orde?

De belangrijkste prijs, Asset Allocatie Overall, ging naar de Britse vermogensbeheerder Schroders. Barclays ontving voor de tweede maal op rij de Credit Allocatie Award, terwijl J.P. Morgan AM voor de derde keer op rij de beste was in Asset Allocatie Algemeen. De drie maandelijkse publicatie Global Asset Allocation Views van J.P. Morgan AM is iets om in de gaten te houden.

Winnaar van de Sector Allocatie Award was Nordea. Toen was er nog één award over, die van Regio Allocatie Award. Laat die nu net het moeilijkste te winnen te zijn, omdat regio-allocatie-adviezen zelden goed uitpakken. Volgens Alpha Research wist slechts 14% van de asset-managers regionaal outperformance te realiseren. Voor de winnaar van deze award, het Franse Natixis IM, was er dus reden om trots te zijn.

Steeds minder regio

Nou ja, volgens beleggingsstrateeg Raphaël Gallardo (zie foto) van Natixis IM, die namens het Franse beleggingshuis de prijs in ontvangst nam, is regio-allocatie steeds minder belangrijk. "Globalisering heeft het denken over regio-allocatie overhoop gegooid. Neem de opkomende markten. Die zijn tegenwoordig vooral een techplay. Bovendien, wat doe je met alle multinationals in de opkomende en volwassen markten? Die zijn niet regionaal gebonden."

Raphaël Gallardo

Uitzondering is een land als India dat een vrij gesloten economie kent. Gallardo is er enthousiast over. Omdat beleggen in Indiase aandelen goed is voor de spreiding, maar ook omdat de Indiase economie door de vele hervormingen van de regering aan de vooravond staat van een acceleratie. "Ja, Indiase aandelen zijn duur maar dat zijn ze altijd. Dat geldt ook voor Zwitserse aandelen."

"Globalisering heeft het denken over regio-allocatie overhoop gegooid"

Verder is voor enkele sectoren de landenkeuze nog altijd van groot belang, vertelt Gallardo. "Dat geldt met name voor sectoren die zwaar zijn gereguleerd, zoals de financiële sector, vastgoed, en de nutsbedrijven."

Gevoelens van onbehagen

Terwijl de koersen in New York na een rood begin van de week weer groen kleuren, heeft Gallardo geen goed gevoel over de situatie op de markten. "Dat begon begin dit jaar toen de bullmarkt versnelde. Alles ging omhoog, behalve de dollar en de VIX."

Wat Gallardo vooral vreest? "De rente van de Amerikaanse tienjaars die boven de 3% uitkomt. That kills everything." Trigger? "Een hoge olieprijs."

Tegelijkertijd zegt Gallardo niet goed te begrijpen wat de markten nu beweegt. Neem de dollar. Die zou volgens hem veel hoger moeten staan. "De kracht van de Amerikaanse economie wordt tegenwoordig onderschat, terwijl de Europese juist wordt overschat. De Amerikaanse economie gaat versnellen, terwijl Europa juist zal vertragen." Mocht het misgaan, dan zet Gallado zijn kaarten op drie Amerikaanse sectoren: tech, farma en defensie.

Aan de rand van de vulkaan

Gallardo: "Het grote probleem blijft dat centrale banken de rente te laag hebben gehouden, waardoor er te veel schuld en te veel bubbels zijn ontstaan. We leven nu in een everything-bubbel. Ja, dat maakt het lastig om klanten te adviseren. We zitten op de rand van de vulkaan. Als de Amerikaanse tienjaars hoger komt te liggen dan 3%, dan gaat het 'feest' beginnen."

Wat te doen? "In de tijd waarin we nu leven is long only niet de beste keuze. Spreiding in klassieke asset classes biedt ook geen oplossing, want beiden gingen omhoog en gaan bij een correctie ook omlaag. Wij hebben daarom een voorkeur voor alternatieve obligatiestrategieën. Dat lijkt me voor de toekomst een goede keuze."

Gallardo was niet de enige die de marktsituatie probeerde te duiden. Ook de drie Nederlandse sprekers van de avond - the usual suspects - konden er niet omheen.

Ewout van Schaick, hoofd multi-asset van NN IP: "Gisteravond hadden we de lang verwachte correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt. Het was de grootste beweging sinds 2011, en de grootse beweging van de VIX ooit. Alle sectoren werden verkocht. De positionering van beleggers was ook erg bullish geworden. Dan is het wachten op een sell-off. Wij denken wel dat dit een technische correctie is. Zolang de economische groei sterk blijft, moet de aandelenmarkt de onzekerheden kunnen hebben. Inflatie is wel iets wat we nauwlettend in de gaten houden. Rentes moeten niet te sterk oplopen."

Olaf van de Heuvel, CIO van Aegon AM: "De Amerikaanse economie gaat enorm profiteren van de belastinghervorming en minder bankregels. Maar als de rente omhoog schiet, dan heeft dat negatieve impact. Een groot deel van de obligaties geeft nog altijd geen tot weinig rente. Dat maakt de situatie gevaarlijk. Aandelen zijn daarnaast volgens de Shiller P/E in de buurt van het hoogste punt ooit. Dat maakt de upside beperkt met relatief veel onzekerheid. Ik hoop vooral dat de dollar niet verder verzwakt. Oplossing? Illiquide beleggingen en actief beleid voegen waarde toe."

Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg van Actiam: "Het sentiment van beleggers was oververhit. Dat is nu wel verdwenen. De risicopremie op Amerikaanse aandelen is gedaald naar 1,6%. Dat is laag. Maar voor Europese en Japanse aandelen is met een risicopremie van rond de 6% niet veel aan de hand. Ook over vastgoed zijn we positief. Die sector moet op de lange termijn kunnen profiteren van lage waarderingen."

Corné van Zeijl, Eelco Ubbels, Olaf van de Heuvel en Ewout van Schaick

 

 

 

Deel via: