Emerging markets; de winnaars en verliezers

De verschillen tussen emerging markets zijn soms enorm. Zo kan er een onderscheid worden gemaakt tussen opkomende markten die de goede kant uit gaan en waar het van kwaad tot erger gaat.

Winnaar: Comeback kid Argentinië

De financiële markten heten Argentinië hartelijk welkom. Het Zuid-Amerikaanse land, dat tientallen jaren door falend bestuur de ene economische rampspoed na de andere beleefde, kent een opmerkelijke renaissance.

Robeco zegt in een onderzoeksrapport voorzichtig optimistisch te zijn, want obligatiespecialist Paul Murray-John is nog niet vergeten dat Argentinië in 2001 failliet ging door het niet afbetalen van een schuld van 82 miljard dollar.

Het was het dieptepunt van een land dat honderd jaar geleden nog gold als een van de welvarendste landen ter wereld. Politiek populisme, militaire coups en isolationisme duwden het land de afgrond in. Wie zaken wil doen in Argentinië moet nog altijd over een dikke huid beschikken. Op de ranglijst van zakenvriendelijkheid, opgesteld door de Wereldbank, staat Argentinië op plek 116.

In een ander lijstje – de Global Competitiveness Index – prijkt het land op nummer 104. Maar toch, met de komst van de rechts-liberale premier Mauricio Macri in 2015 gaat het beter met Argentinië. De eerste maatregel van Macri was het loskoppelen van de Argentijnse peso van de dollar. Prompt daalde de munt met 26% in waarde.

Vervolgens werd er gesproken met obligatiehouders om een oplossing te vinden voor de schuld waar het land veertien jaar eerder nog door failliet ging. In 2016 kromp de Argentijnse economie nog met 2,3%. Voor dit jaar verwacht Robeco een groei van tussen de 2,5 en 3,5%. Het wachten is op een verbetering van het consumentenvertrouwen.

Daarvoor moet dan wel de inflatie omlaag. Murray-John: “Dat de inmiddels onafhankelijke centrale bank de inflatie actief bestrijdt, wordt door internationale beleggers verwelkomd.” De eerste obligatieuitgifte van Argentinië in april 2016 was in ieder geval een groot succes. De uitgifte van liefst 16,5 miljard dollar aan schuld was drie maal overtekend.

Grote kans dat Argentinië binnenkort weer door MSCI wordt opgenomen in het rijtje erkende opkomende markten. In 1988 was het nog een van de tien landen die deel uitmaakte van de populaire opkomende markten-index van MSCI. In 2009 werd het land uit deze index gegooid. Volgens jaar besluit MSCI of Argentinië promoveert. Aandelenbeleggers wachten de beslissing niet af. Sinds begin dit jaar spuit de MSCI Argentina omhoog.

 


Winnaar - Opzij! Vietnam heeft haast

De beurs van Vietnam is de afgelopen jaren hard gestegen. Ook dit jaar wordt op forse groei gerekend. Een belangrijke reden voor de beleggingsbelangstelling uit het buitenland is het feit dat de communistische Vietnamese regering veel staatsbedrijven privatiseert. Afgelopen jaar werd al een belang in Vietnam Dairy Products verkocht.

Dit jaar staat onder meer de privatisering van Saigon Beer Alcohol Beverage Corp en Hanoi Beer Alcohol Corp op de lijst. In de afgelopen jaren groeide de Vietnamese economie met 7% per jaar. Voor dit jaar mikt Hanoi op 6,7%. Deze groei komt mede door de ontwikkeling van de dienstensector. Die bedraagt 40% van de totale economie en heeft nog genoeg ruimte om te groeien.


 

Verliezer - Opstapeling Turkse problemen

De Turkse lira is ook dit jaar een van de slechtst presterende munten. Sinds begin 2015 verloor de munt 40% van zijn waarde tegenover de euro. De hoge buitenlandse schuld in combinatie met het tekort op de lopende rekening dragen daaraan bij. Daar bovenop komt dan nog de politieke onrust. Na de mislukte staatsgreep medio vorig jaar werd de munt massaal gedumpt.

Een goedkope munt is positief voor het toerisme, maar de vrees voor terroristische aanslagen dwingt toeristen andere zonbestemmingen op te zoeken. ABN Amro is niet blij met de uitslag van het recente referendum, waarbij president Erdogan meer macht wordt toegekend. De bank vreest dat dit het investeringsklimaat extra nadelig beïnvloedt.

Volgens Diliana Deltcheva, hoofd EMD van Candriam, betekent het Turkse ja geen grote verandering, want het democratische gehalte van Turkije neemt al jaren langzaam af. Dat zij zich verre houdt van Turkse schuld heeft alles te maken met de torenhoge inflatie. Concullega Eugene Choi van Pictet AM, ziet nog wel wat lichtpuntjes.

“De markt had een ja nodig. Bij een nee was de politieke onrust nog groter geweest. We hopen dat Erdogan nu meer ruimte heeft om de economie aan te pakken. Dat de Turkse economie op het dieptepunt zit, is voor hem juist gunstig.”


 

Verliezer  - Tot ziens Pakistan

Het is niet overal in de opkomende wereld hosanna. Neem Pakistan, volgens Bloomberg haalden internationale beleggers vorig jaar 334 miljoen dollar uit het land. In de eerste vier maanden van 2017 gaat het al om 194 dollar. Dat heeft gevolgen voor de aandelenbeurs van Karachi. Die steeg year-to-date met 2,9%, tegenover +14% voor de MSCI EM Index.

Redenen volgens Bloomberg? Premier Nawaz Sharif heeft een corruptieproces aan de broek. Daarnaast vrezen beleggers dat de regering het geld flink laat rollen richting de verkiezingen van volgend jaar. Een verder uit de hand lopend overheidstekort is het laatste wat Pakistan nodig heeft.


 

Verliezer- Zuid-Afrika afgewaardeerd

Standard & Poor’s en Fitch waardeerden de Zuid-Afrikaanse schuld af tot junk. Moody’s beraadt zich nog. Directe aanleiding tot deze stap was het besluit van president Zuma om minsiter van minister van Financiën, Pravin Gordhan, te ontslaan. Volgens Fitch liep hierdoor de begrotingsdiscipline gevaar en werd het investeringsklimaat verder ondermijnd.

Het label junkstatus kan ertoe leiden dat institutionele beleggers niet langer Zuid-Afrikaanse schuld willen of mogen hebben. Daarnaast zorgt de junkstatus ook voor extra economische onrust, waardoor de matige economische groei verder terugvalt

Deel via: