In opkomende markten gebeurt het

Comgest Growth Emerging Markets maakt deel uit van de IEX Fonds 40. Dat is geen toeval, want het fonds presteert al jarenlang ijzersterk.

Sinds 1994 is het eigenzinnige Franse aandelenhuis Comgest actief in de opkomende markten. En hoe! Twee derde van het totaal beheerde vermogen zit in aandelen EM. Het fonds Comgest Growth Emerging Markets, dat deel uitmaakt van de IEX Fonds 40 boekte prima resultaten. Dit jaar staat de teller op +13%.

Comgest gelooft sterk in de kansen van aandelen opkomende markten, maar is zeker niet overal aanwezig. Rob Deneke, partner bij Comgest legt uit: “In Oost-Europa zijn we notoir afwezig. Dat heeft te maken met onze manier van beleggen. Wij zijn stockpickers die voor de lange termijn gaan. Posities worden gemiddeld voor meer dan vijf jaar aangehouden."

"Duurzaamheid zit in ons bloed. In Oost-Europa is de corporate governance beneden peil. Dat geldt ook voor bedrijven in Indonesië. In Afrika kunnen slechts twee landen ons intrigeren, Marokko en Zuid-Afrika. In de rest van het werelddeel hebben we door gebrek aan transparantie en liquiditeit nog nooit een positie gehad."

"Midden-Oosten? Daar zijn we ook afwezig. Die hele regio drijft op oliegeld. Dan heb je dus al snel te maken met boom & bust-situaties. Wij beleggen om die reden niet in olie en andere grondstofgerelateerde bedrijven, zoals we ook banken en andere cyclische bedrijven mijden. Wij beleggen graag in voorspelbare bedrijven.”

China first

Waarin het EM-team van Comgest dan wel belegt? India, Brazilië en Zuid-Afrika is het sterk overwogen. Maar verreweg de grootste weging (een derde van de portefeuille) bestaat uit Chinese aandelen. “Wij zijn jarenlang voor 0% in China belegd, maar dat is anderhalf jaar gelden veranderd toen ook buitenlanders in Chinese A-aandelen konden beleggen. De keuze voor China heeft onze EM-portefeuille geen windeieren gelegd,” vertelt Deneke.

China is volgens hem exemplarisch voor de stormachtige ontwikkeling die de opkomende markten hebben doorgemaakt. “Een kwart van de EM-index is inmiddels IT-gerelateerd. Zelfs in de VS is de weging van tech lager. Vroeger werd in de opkomende wereld goedkoop geproduceerd voor de rijke landen. Dat spel is over. China is inmiddels zo duur, dat het wel moet overstappen op meer interne consumptie. Helaas hebben ze dat in Maleisië en Indonesië minder goed in de gaten.”

“Als aandelen drugs zijn, dan zijn aandelen opkomende landen harddrugs”

Meer kansen dan bedreigingen

Niet dat beleggen in China en de andere opkomende landen waar Comgest actief in is, zonder risico is. De opkomende wereld blijft, meer dan de volwassen markten, afhankelijk van de groei van de wereldhandel.

Daarnaast hebben demografische problemen ook China en Rusland bereikt. En ja, corruptie blijft een probleem. “Maar al met al denken we dat er voor beleggers in de EM meer kansen zijn dan bedreigingen, zegt Deneke.

“Er wonen daar een heleboel mensen die in rap tempo rijker worden. De economische groei is er, de balansen zijn er beter dan hier. Inmiddels beginnen bedrijven uit de opkomende markten ook actief te worden in het westen. Dat biedt extra kansen. Want als je het daar kunt maken, dan lukt het overal.”

Vooral voor de lange termijn

Maar geen advies zonder waarschuwing. Wie in de opkomende markten belegt, moet over een sterke maag beschikken.

Deneke: "Verwacht geen rechte lijn omhoog. In de opkomende markten gaan de economische ontwikkelingen met horten en stoten. Als aandelen drugs zijn, dan zijn aandelen opkomende landen harddrugs. Maar wie een horizon heeft van vijf jaar of langer, dan is een belegging in de EM toch wel een must, want daar gebeurt het.”

Deel via: