Real Life Hedge (8)

John Hoek: “De eerste maanden van 2009 gingen, qua performance, moeizaam. Een gedeelte van het resultaat van 2008 hebben we in deze maanden moeten inleveren. Eigenlijk zouden nieuwe participanten juist nu moeten instappen omdat gebleken is dat een daling in onze performance altijd weer wordt goedgemaakt, maar in de praktijk werkt dat kennelijk toch niet zo.”

De fondsbeheerders Kees Collee en John Hoek gaan gewoon door met het DQS Fund onder de aandacht van beleggers te brengen. “Eén van de aandachtspunten daarbij is om het voor vermogensbeheerders makkelijker te maken het fonds in de portefeuilles op te nemen."

"Het is heel veel zaaien en maar heel langzaam oogsten.”En geduld is een schone zaak, zo merken de twee voormalig optiehandelaren. Hoek: “Geduld hebben, dat vinden twee fondsmanagers, die van oudsher gewend zijn aan de snelheid van de optiebeurs, soms nog wel eens lastig. "

Liever werken
Overigens ben ik er nog steeds van overtuigd dat uit minimaal één van de contacten die we de afgelopen tijd hebben opgebouwd iets substantieels groeit waardoor het vermogen onder beheer een forse toename kan laten zien.”

“Eén van de activiteiten die in deze serie tot nu onderbelicht is gebleven is de ontwikkeling van nieuwe modellen”, aldus Hoek. “Vaak wordt de vraag gesteld wat we nou zo de hele dag doen. Veel mensen hebben het idee dat we ’s morgens de computer aanzetten en dan de rest van de dag gaan golfen."

"Zo is het dus niet en dat is maar goed ook, want werken is minstens zo leuk als golfen. Naast het in de lucht houden van de bestaande systemen en de meer promotionele activiteiten wordt er veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe systemen." "

De nieuwe modellen moeten natuurlijk een aanvulling vormen op de bestaande portefeuille, waarbij een absolute voorwaarde is dat de karakteristieken van de nieuwe modellen dezelfde zijn als die van de reeds toegepaste modellen. Dit zodat het karakter van het fonds qua risico en correlatie niet wijzigt.”

Mooie slogan
De basis van de filosofie van het fonds, namelijk de portefeuillesamenstelling en het risicomanagement, blijft daarbij uiteraard ook ongewijzigd. “Beleggen blijft altijd boeiend en zo is het ook met het ontwikkelen van nieuwe modellen. Het is toch de kern van onze activiteiten en we doen het met passie. Misschien trouwens een mooie slogan voor DQS Fund dat op basis van modellen de emotie van beleggen uitsluit: emotieloos, maar gepassioneerd”, besluit Hoek zijn verhaal.

Hoe het de beheerders van het DQS Fund zal vergaan deze zomer, leest u in de volgende editie van Real Life Hedge. Kunnen zij profiteren van een ouderwetse campingrally of blijft het, met het oog op alle tegenvallende economische ontwikkelingen, pappen en nathouden in hedgefundland?

Eerder afleveringen van het hedge-feuilleton:

 • Real Life Hedge, afl. 1
 • Real Life Hedge, afl. 2
 • Real Life Hedge, afl. 3
 • Real Life Hedge, afl. 4
 • Real Life Hedge, afl. 5
 • Real Life Hedge, afl. 6
 • Real Life Hedge, afl. 7


  De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.


 • Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Lees ook

  De logische opmars van goud

  18-jan-17 13:50 - IEXProfs Redactie

  Stijging goudprijs zet dit jaar door en dat is niet alleen vanwege Trump, zegt columnist Jeff Reeves van Marketwatch.

  Dáág sterke dollar

  18-jan-17 11:50 - IEXProfs Redactie

  De valutavisie van ETF Securities: dollar en euro verzwakken, pond en yen worden juist sterker.

  Reacties

  Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Opinie Meer

  De logische opmars van goud

  18 jan - IEXProfs Redactie

  Stijging goudprijs zet dit jaar door en dat is niet alleen vanwege Trump, zegt columnist Jeff Reeves van Marketwatch.