Waar blijft die looninflatie?

Draghi maakte volgens ING tijdens de laatste persconferentie van afgelopen week duidelijk waar hij vooral naar kijkt en dat is de looninflatie. Pas als de lonen echt gaan stijgen, kunnen we pas duurzame inflatie verwachten. Dat kan no wel even duren.

In het vierde kwartaal steeg de looninflatie met 1,6% jaar op jaar. Dat is minder dan de 1,8% van een jaar eerder. Dat schiet niet op. Ter vergelijk: in de jaren na 2000 waren loonstijgingen van 3% per jaar gebruikelijk. Gelet op de algemene inflatie, die hoger is dan de looninflatie, zou de Europese loonstijging in het eerste kwartaal volgens ING zelfs negatief kunnen uitpakken. 

De belangrijkste reden van de matige loonontwikkeling is de nog altijd belabberde Europerse arbeidsmarkt. Ja, er is sprake van herstel, maar het percentage werklozen in Europa is nog altijd veel te hoog om loonstijgingen te verwachten, al weet ING ook dat er binnen Europa sectoren en landen zijn die wel degelijk kampen met een tekort aan arbeidskrachten. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

AXA IM meer in aandelen

23-mrt-17 15:36 - IEXProfs Redactie

AXA IM verhoogt zijn blootstelling aan aandelen nadat het eerste politieke risico - een populistische overwinning in Nederland - is afgewend.

Reflatie is the name of the game

03-mrt-17 08:15 - Fleur van Dalsem

Reflatie is the name of the game bij Europese aandelen in 2017 en 2018, denkt Fonds-40-fondsmanager Nick Sheridan van Henderson.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Opinie Meer

Amerikaanse aandelen superduur

10:00 - IEXProfs Redactie

De waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt is, op twee keer na, nog nooit eerder in de geschiedenis zo hoog geweest.