Arnott vreest smart bèta-bubbel

De populariteit van smart bèta-ETF's zorgt ervoor dat onderliggende aandelen overgewaardeerd zijn. Dat stelt Robert Arnott, medeoprichter van indexbouwer Research Affiliates.

Zijn bedrijf introduceert een tool waarmee beleggers kunnen nagaan welke aandelen relatief duur dan wel relatief goedkoop zijn.

De waarschuwing van Arnott is niet nieuw. Al ruim een jaar waarschuwt hij beleggers dat de aankoop van producten die zich toeleggen op, bijvoorbeeld, een lage volatiliteit of hoge dividenden, ervoor zorgen dat de waarde van de onderliggende aandelen onrealistisch hoog zijn.

Meer dan 500 miljard dollar

Arnott ziet de hoge waardering als een naderende catastrofe voor beleggers. De waarschuwingen van Arnott zijn bijzonder. Met zijn bedrijf behoort hij tot de pioniers van de smart bèta-benadering. Het totaal beheerd vermogen van producten die de smart bèta-indices van Research Affiliates volgen is 17,5 miljard dollar 

In totaal is meer dan 500 miljard dollar geïnvesteerd in dit soort ETF's. Arnott denkt dat beleggers teveel naar de rendementen uit het verleden kijken en hun beleggingsbeslissingen daar teveel op baseren. Zijn grootste bezwaar is dat de horizon die beleggers kiezen te kort is.

Met de tool op kunnen beleggers bekijken of hun portefeuille op dit moment relatief duur of juist relatief goedkoop is. De overwaardering geldt overigens niet voor alle smart bèta-factoren.

Low vol is duur

Op dit moment zijn de fondsen die mikken op een lage volatiliteit relatief duur, zo blijkt uit de tool. En dat terwijl ze in de afgelopen zes maanden al 12% in waarde zijn gedaald.

Fondsen die marktfactoren als waarde en kwaliteit hanteren, zijn juist relatief goedkoop. Arnott zegt overigens niet dat beleggers meteen maar al hun lage volatiliteit-ETF’s moeten verkopen. Hij denkt dat dergelijke ETF's  onderdeel kunnen uitmaken van een gebalanceerde portefeuille.

Zijn belangrijkste boodschap is dat beleggers minder naar resultaten uit het verleden en meer naar de relatief hoge of lage waardering van een aandeel of ETF op dit moment moeten kijken. Het advies van Arnott is om relatief dure ETF's stelselmatig te vervangen door relatief goedkope ETF's

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Onderzoek toont aan: Smart bèta werkt

13-mrt-17 10:46 - IEXProfs Redactie

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit: de meest gebruikte smart bèta-factoren hebben aantoonbare gunstige effecten op het rendement.

Kleine belegger voedt Trump-rally

01-mrt-17 07:38 - IEXProfs Redactie

Particuliere beleggers hebben het stokje overgenomen van instituten bij het opdrijven van de koersen op Wall Street.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Must read: Italië grootste risico

10:50 - IEXProfs Redactie

Vergeet Trump, Italie is gevaarlijker voor beleggers, softwareleranciers financials onder AFM-toezicht en zelfsturend...