Banken trekken zich terug uit ETN's

Banken trekken zich in toenemende mate terug uit Exchange Traded Notes (ETN’s). Voor onwetende beleggers levert dat grote gevaren op, zo schrijft de Wall Street Journal.

Het grote probleem is dat sommige banken hebben besloten geen "nieuwe" notes meer uit te geven. Deze ETN’s worden echter vaak nog wel verhandeld. Het gevolg is dat de waarde van de ETN sterk kan afwijken van de onderliggende waarde. Deze kan, net als bij grote broer ETF’s, van alles zijn: van een aandelen- of obligatieindex tot een mandje grondstoffen of olie. 

Verschillende beleggers zijn volgens de Wall Street Journal al het schip ingegaan. Anderen hebben juist tot hun grote verrassing grote winsten gemaakt.

Zombie-ETN's

Dave Nadig van ETF.com spreekt van zombie ETN’s die op het eerste gezicht eruit zien als een normaal beleggingsproduct, om dan opeens als een gek heen en weer te bewegen.

ETN’s lijken volgens de WSJ in veel opzichten op ETF’s. Maar er is één groot verschil. Bij ETF’s bezit je als belegger de onderliggende waarde. Als de bank die de ETF heeft uitgegeven failliet gaat, heeft de belegger gewoon nog het mandje aandelen of obligaties. 

Bij ETN’s is dat anders. Een ETN wordt als een bank failliet gaat hetzelfde behandeld als een bankschuld. De kans dat u bij een faillisement iets terugziet van uw geld is dus veel kleiner dan bij een ETF. Verschillende banken hebben vanwege dit grotere risico besloten ermee te stoppen en geen nieuwe notes meer uit te geven. Het van de beurs halen is echter een groter probleem.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Arnott vreest smart bèta-bubbel

17-feb-17 10:45 - IEXProfs Redactie

De populariteit van smart bèta-producten zorgt ervoor dat aandelen overgewaardeerd zijn. Arnott komt nu met een tool om dat te checken.

Disruptie bedreigt passief in Azië

16-feb-17 13:24 - IEXProfs Redactie

Door technologische disruptie kan indexbeleggen in Aziatische aandelen onder grote druk komen te staan.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Instroom Pimcofondsen versnelt

15:45 - IEXProfs Redactie

In januari stroomde er vijf miljard dollar aan geld van derden binnen bij Pimco. Bijna net zoveel als in het vierde k...