Kabinet begint investeringsbank

Het kabinet gaat naar eigen zeggen investeringen stimuleren op terreinen waar Nederland nu kansen laat liggen.

"Daartoe wordt de investeringsinstelling Invest-NL opgericht, met een kapitaal van 2,5 miljard euro. Ondernemers kunnen bij Invest-NL bij één loket terecht voor risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma's. Daarnaast gaat Invest-NL in binnen- en buitenland grote maatschappelijke projecten ontwikkelen en waar nodig meefinancieren. Nederland volgt met de oprichting het voorbeeld van andere EU-landen, die al een dergelijke investeringsinstelling hebben."

Nu is het volgens het kabinet nog zo dat veel bedrijven en projecten vanwege onzekerheid over de verhouding tussen risico en rendement of door lange, onzekere terugverdientijden op investeringen, moeilijk aan financiering komen.

Hopen op een hefboom

Invest-NL wil dat probleem verhelpen met het bestaande financieringsinstrumentarium en met de kapitaalstorting van 2,5 miljard euro. Dat zal volgens de overheid ook leiden tot een hefboom: meer financiering vanuit institutionele beleggers en Europese fondsen en programma’s.

"Invest-NL gaat allereerst een rol spelen bij risicovolle activiteiten op verschillende transitiegebieden. Denk aan: energie (bijvoorbeeld geothermie en laadpalen voor elektrische auto’s), verduurzaming, mobiliteit, voedsel en digitalisering van de industrie. Ook maatschappelijke domeinen als zorg, veiligheid en onderwijs vallen binnen het blikveld van Invest-NL."

De instelling gaat daarnaast ook start-ups en scale-ups helpen. Dat zijn innovatieve bedrijven die zich nog in hun beginstadium bevinden of daar net uitgroeien, maar kapitaal nodig hebben voor verdere groei. Invest-NL kan durfkapitaal leveren door bijvoorbeeld een belang te nemen in een fonds dat investeert in dergelijke bedrijven. Ook kan Invest-NL zelf participeren in doorgroeiende bedrijven, aldus het kabinet in een brief naar de Tweede Kamer. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Nederland kan fiscaal stimuleren

23-sep-16 10:34 - IEXProfs Redactie

Nederland beschikt in vergelijking met andere landen over prima kaarten om fiscaal te stimuleren.

Dijsselbloem slechter dan benchmark

18-apr-16 14:15 - IEXProfs Redactie

De overheid - een van de grootste aandelenbeleggers in Nederland - wist de benchmark ik 2014 niet te verslaan.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Must read: Italië grootste risico

10:50 - IEXProfs Redactie

Vergeet Trump, Italie is gevaarlijker voor beleggers, softwareleranciers financials onder AFM-toezicht en zelfsturend...

Nieuws Meer

Sterke groei Nederlandse fintech

22 mrt - IEXProfs Redactie

Fintech-ondernemer Niels Turfboer van Spotcap verwacht dat Nederlandse fintech-sector sterk zal groeien.