hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Geen witte rook uit de Fed-schoorsteen

Geen witte rook uit de Fed-schoorsteen

Er is een nieuwe paus, dus in het Vaticaan was witte rook. Maar in Washington was dat deze week niet het geval. De Fed hield de rente gelijk. In een omgeving met zoveel onzekerheid is dat de juiste keuze, aldus monetair econoom Edin Mujagic.

9 mei 2025 11:30 • Door Edin Mujagic

Waar er eerder deze week wel witte rook in Rome was, was dat in de Amerikaanse stad Washington niet te zien. Althans, als we witte rook uit de Fed-schoorsteen gelijkstellen aan een besluit om de rente te verlagen.

Het rentecomité van de bank hield het leentarief namelijk voor de derde maand op rij onveranderd. De bank heeft te maken met onzekerheid die sinds de vorige vergadering, in maart, nog groter is geworden door Trump's Liberation Day en alles wat zich daarna afgespeeld heeft met onder meer een uitstel van de heffingen.

Het is in die omgeving, waarin er onzekerheid is over de hoogte van de heffingen, moment van invoering, op welke producten die wel of niet van toepassing zullen zijn en de tegenreactie van andere landen, voor de Fed onmogelijk om een plausibele inschatting te maken wat de economische effecten kunnen zijn.

Nog geen nieuwe cijfers

Zolang de bank die inschatting niet kan maken, kan ze ook niet bepalen welk rentepad te bewandelen. Dan blijft er weinig over dan stil te blijven staan totdat er meer duidelijkheid komt.

Meer duidelijkheid is te verwachten in de komende maanden, wanneer in de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, inflatie en economische activiteit de effecten van de aankondigingen sinds 2 april zichtbaar worden.

De cijfers die in de afgelopen weken zijn gepubliceerd, zoals het aantal nieuwe banen, inflatie en economische groei, betroffen alle de periode vóór 2 april en het begin van de handelsoorlog en zeggen daarom heel weinig tot niets over de effecten ervan op de Amerikaanse economie.

Twee maatregelen

Jerome Powell, voorzitter van de Fed, zei dat de bank wel een risico ziet dat de handelsoorlog inflatie en werkloosheid omhoog en economische groei omlaag kan drukken. Dat is een situatie waar de Fed een hele lange tijd niet mee te maken heeft gehad, dat de twee doelstellingen van de bank twee verschillende maatregelen vergen.

Om inflatie te bevechten zou de rente omhoog moeten maar ook te zorgen voor volledige werkgelegenheid, de tweede doelstelling van de bank, zou de rente juist omlaag moeten gaan.

Mocht het zo ver komen, dan zal de bank naar beide doelstellingen kijken om te proberen te bepalen welke het meest afwijkt van het streefpercentage en welke doelstelling de prioriteit zal hebben om vervolgens een rentepad te kiezen. Dat is een zeer moeizame afweging en de Fed hoopt dat dat risico zich niet zal manifesteren.

Veel aankopen

De kans op fouten is dan namelijk vrij hoog. Zolang de onzekerheid aanhoudt, blijft de Fed monetair watertrappelen. De bank kan dat doen omdat, aldus Powell, de economie gezond is, de werkloosheid laag en inflatie acceptabel is. Dat verschaft de bank de ruimte om voorlopig het beleid onveranderd te houden.

Powell noemde de Amerikaanse economie gezond ondanks het feit dat die in het eerste kwartaal is gekrompen. Toch plakte de Fed-voorman die label op de economie omdat dat groeicijfer in zijn optiek verstoord werd door import.

Anticiperend op invoerheffingen, kochten Amerikaanse bedrijven veel spullen die ze later dit jaar van plan waren te kopen in het buitenland, in de eerste maanden van dit jaar in, om zo de extra heffingen te ontlopen. Dat drukte de economische groei in het eerste kwartaal omlaag.

Wind tegen

Dit betekent dat het groeicijfer voor het tweede kwartaal zeer belangrijk zal zijn, omdat die verstoring grotendeels weg zal vallen. Nadat die camouflage verdwijnt, zal het makkelijker zijn in te schatten hoe de onderliggende economie erbij ligt.

De soft indicators, zoals consumentenvertrouwen en vertrouwen in het bedrijfsleven, laten zien dat de wind tegen voor de Amerikaanse economie heviger wordt.

Daar staat tegenover dat er schot zit in het maken van handelsafspraken tussen de VS en enkele belangrijke economische partners, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, Japan en China, wat juist de economie wind in de rug kan geven.

Kwestie van tijd

Het is goed voor te stellen dat de Fed de rente ook medio juni, wanneer het rentecomité weer vergadert, onveranderd zal houden en mogelijkerwijs zelfs in juli.

Maar als de economische activiteit komende tijd significant blijkt te vertragen en werkloosheid begint op te lopen, dan zal dat de deur openzetten voor de bank in Washington om de monetaire teugels verder te laten vieren. Op de financiële markten verwachten beleggers die renteverlagingen dit jaar en dat lijkt zeker geen al te optimistische verwachting te zijn.

Tijdens de persconferentie na de laatste vergadering zei Powell, in ene bijzinnetje, dat de bank vorig jaar, toen ze de rente begon te verlagen, wellicht te laat ermee was. Dat kunnen we opvatten als een hint dat hij en de zijnen die fout dit jaar niet zullen herhalen.

De tweede helft van het jaar zou het, afhankelijk van hoe de economie zich de komende tijd ontwikkelt, hard kunnen gaan met de Fed-rente. Nog steeds dus geen witte rook te zien bij de Fed, maar het is een kwestie van tijd voordat dat verandert.


Edin Mujagic is econoom en fondsbeheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 13 jun Trump loves Tesla, maar van Jerome Powell houdt hij nog steeds niet
  • 12:00 Trump zorgt er juist voor dat de Fed de rente niet laat zakken
  • 23 mei Rentes stijgen, beleggers bibberen
  • 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente
  • 05 jun ECB levert wel

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
Edin Mujagic Geplaatst op 9 mei 2025 11:30 meer
Bio

Edin Mujagic is econoom en fondsbeheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Recente columns
  1. Trump zorgt er juist voor dat de Fed de rente niet laat zakken
  2. Trump loves Tesla, maar van Jerome Powell houdt hij nog steeds niet
  3. ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen
  4. Schrijf de dollar niet te vroeg af
  5. Rentes stijgen, beleggers bibberen
Populaire columns
  1. Lesje bankieren voor een goed milieu
  2. De volgende rentebeweging is omlaag
  3. ECB waarschuwt voor nieuwe schuldencrisis
  4. Financiering Amerikaanse staatsschuld wordt een steeds duurdere grap
  5. Vergeet de Frans-Duitse spread; het Duits-Zwitserse renteverschil is onheilspellender

Meest gelezen

  1. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. 17 jun

    Race to the bottom in ETF-sector gaat door

Assetallocatie

  • Assetallocatie 16 jun

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group