hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  U zoekt multinationals die handelsoorlogproof zijn?

U zoekt multinationals die handelsoorlogproof zijn?

De Trump-tarieven zijn volgens Sparklin Capital geen reden om wereldwijd opererende bedrijven te mijden. Beleggers doen er wel verstandig aan te kiezen voor bedrijven die weinig handelen met China, flexibele aanbodketens hebben, veel immateriële activa en vestigingen hebben buiten de VS, en natuurlijk niet al te duur zijn. Dan kom je al snel uit in Europa.

2 mei 2025 07:40 • Door IEXProfs Redactie

Beleggers hebben de afgelopen decennia enorm geprofiteerd van de globalisering. Voor zowel grote als kleine bedrijven heeft het nieuwe afzetmarkten geopend, wat zorgde voor schaalvoordelen en meer potentiële klanten.

Aan de productiekant heeft het gezorgd voor lagere kosten, omdat bedrijven daar konden produceren waar dat het goedkoopste en beste kon. Dat had te maken met goedkope arbeid, maar ook met de kwaliteit van arbeid en voordelige regelgeving en belastingen.

Ten slotte profiteerden mondiaal opererende bedrijven van concurrentie. Alle onderzoeken wijzen immers uit dat bedrijven die moeten concurreren daar bijna altijd kwalitatief beter van worden, omdat ze wel moeten.

Het mag daarom geen wonder heten dat bedrijven met een globale footprint de afgelopen jaren op de beurs superieur waren aan lokale spelers. Maar blijft dat ook zo, nu er in de wereld een tendens is naar steeds meer protectionisme, aangevoerd door de nieuwe Amerikaanse regering?

"Het mag geen wonder heten dat bedrijven met een globale footprint de afgelopen jaren op de beurs superieur waren aan lokale spelers"

Slimme filter

Kai Wu van Sparkline Capital komt in het rapport Investing amid trade wars tot de conclusie dat het uitsluiten van globale ondernemingen eigenlijk geen optie is voor beleggers. Het zou de vijver van bedrijven waarin gevist kan worden te klein maken.

Globale bedrijven zijn bovendien flexibeler, dynamischer en inventiever dan lokale spelers. Ze zullen manieren vinden om de handelstarieven van Trump te omzeilen, bijvoorbeeld door hun toeleveringsketens te reorganiseren.

Zijn advies is om te werken met vier filters om de globale bedrijven te vinden die het best gewapend zijn tegen handelsconflicten. Dat zijn bedrijven met:

  1. Een lage afhankelijkheid van handel met China
  2. Flexibele en gediversifieerde toeleveringsketens
  3. Immateriële activa, zoals patenten of bekende merken
  4. Veel vestigingen buiten de VS

Wat is een globaal bedrijf?

Voor Wu zijn "global firms" bedrijven die gemiddeld 50% van de winst halen uit het buitenland, 58% produceren in het buitenland en/of 43% buitenlandse werknemers hebben.

Zo’n beetje alle Amerikaanse megacaps vallen hieronder, met uitzondering van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Global firms maken volgens hem 84% van de S&P 500 uit en 79% van de MSCI World. Maar er zijn ook een heleboel kleine bedrijven op wie deze kwalificaties van toepassing zijn, zowel in de VS als daarbuiten.

Vooral Europa springt eruit met de grootste concentratie aan global firms ter wereld, met als koplopers Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland en Denemarken (in die volgorde). 

Wat is het effect van tarieven?

Simpel gezegd hebben importtarieven voor globale bedrijven twee negatieve gevolgen. Aan de vraagzijde bestaat het risico dat er consumenten verloren gaan in andere markten. Om een voorbeeld te geven: stel het blijft bij de hoge Amerikaanse tarieven voor Chinese producten, dan is de kans groot dat China terugslaat en het bijvoorbeeld moeilijk maakt voor Apple om zijn apparaten daar te verkopen.

Aan de productiezijde zorgt het voor een verstoring van toeleveringsketens. Als een bedrijf dat in Detroit auto’s bouwt onderdelen uit het buitenland nodig heeft dan wordt dat duurder. Dat geldt in het geval van de Trump-tarieven helemaal als het om Chinese onderdelen gaat.

1. China-exposure

Of er een groot China-risico is, hangt af van meerdere factoren. Neem Tesla, dat produceert veel in China, maar die auto's zijn voor het grootste deel ook bestemd voor de lokale Chinese markt. Hetzelfde geldt voor auto's gebouwd in de VS of Europa. Toch wil dat niet zeggen dat Tesla niet geraakt wordt door het Amerikaanse importtarief van 145% op Chinese producten. Veel van de accu’s en chips in Amerikaanse en Europese Tesla's komen namelijk uit China. Wu komt daardoor voor Tesla toch nog uit op een China-exposure van 20%.

Zo kan elk bedrijf langs de Chinese meetlat worden gelegd. In het algemeen geldt dat Europese bedrijven het meest afhankelijk zijn van handel met China (im- en export).

2. Supply chain

Voor aanbodketens kan eenzelfde meetlat worden ontwikkeld. Het gaat zeker niet alleen om China. Wie weet, is het de volgende keer India of Indonesië dat met handelsbarrières te maken krijgt. Waar het om gaat, is dat een bedrijf bij de keuze van toeleveranciers meerdere alternatieven heeft en eventueel snel kan schakelen.

De aanbodketen moet met andere woorden internationaal gespreid zijn. Helemaal mooi is het als een mondiaal bedrijf bij zijn productie in land X vooral gebruikt van toeleveranciers die ook uit dat land komen. Dat verkleint het risico. 

3. Immateriële activa

In de moderne economie zijn immateriële activa van groot belang. Denk aan sterke merken, veel patenten en octrooien of human capital. Multinationals met veel immateriële activa zijn vaak winstgevender en moeilijk te verslaan door de concurrentie.

Daar komen fiscale voordelen bij omdat immateriële activa moeilijk te belasten zijn. Dat is de reden waarom er in bijvoorbeeld Ierland, met zijn lage belastingen, zoveel internationale hightechbedrijven gevestigd zijn.

Immateriële activa hebben verder weinig last van importtarieven. Stel een bedrijf heeft een bepaalde ontdekking gepatenteerd in Nederland, maar wil produceren in de VS. Dan wordt de omzet in de VS belast, maar niet de kennis, die verborgen zit in het patent.

4. Internationaal

Vanwege de geopolitieke ontwikkelingen denkt Wu dat het verstandig is om de aandelenportefeuille meer te spreiden. Voor de meeste beleggers betekent dat minder Amerikaanse bedrijven en meer uit de rest van de wereld.

Extra voordeel van deze strategie is dat bedrijven van buiten de VS vaak verhandeld worden tegen een grote discount ten opzichte van Amerikaanse branchegenoten.

Conclusie

Het is evident dat hogere Amerikaanse importtarieven een terugslag zijn voor de globalisering en bedrijven die daarvan profiteren. Wu gelooft echter niet dat we ooit nog teruggaan naar een wereld waarin globaal opererende bedrijven verdwijnen. Daarvoor zijn hun voordelen veel te groot. Het zal eerder neerkomen op een herindeling van de wereldhandel.

Zijn advies is om op bedrijven te zetten die het best gepositioneerd zijn om geopolitieke schokken te weerstaan. Dat zijn bedrijven die minder afhankelijk zijn van China, met gediversifieerde én gelokaliseerde toeleveringsketens, immaterieel activa en vestigingen over de hele wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 16 jun “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 04 jun Deglobalisering gunstig voor midcaps
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg

Onderwerpen

  • aandelen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 2 mei 2025 07:40 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?
  2. ETF's verslaan ook crème de la crème actieve fondsen
  3. Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  4. 4x geen recessie
  5. Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Meest gelezen

  1. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group