hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  U zoekt multinationals die handelsoorlogproof zijn?

U zoekt multinationals die handelsoorlogproof zijn?

De Trump-tarieven zijn volgens Sparklin Capital geen reden om wereldwijd opererende bedrijven te mijden. Beleggers doen er wel verstandig aan te kiezen voor bedrijven die weinig handelen met China, flexibele aanbodketens hebben, veel immateriële activa en vestigingen hebben buiten de VS, en natuurlijk niet al te duur zijn. Dan kom je al snel uit in Europa.

2 mei 2025 07:40 • Door IEXProfs Redactie

Beleggers hebben de afgelopen decennia enorm geprofiteerd van de globalisering. Voor zowel grote als kleine bedrijven heeft het nieuwe afzetmarkten geopend, wat zorgde voor schaalvoordelen en meer potentiële klanten.

Aan de productiekant heeft het gezorgd voor lagere kosten, omdat bedrijven daar konden produceren waar dat het goedkoopste en beste kon. Dat had te maken met goedkope arbeid, maar ook met de kwaliteit van arbeid en voordelige regelgeving en belastingen.

Ten slotte profiteerden mondiaal opererende bedrijven van concurrentie. Alle onderzoeken wijzen immers uit dat bedrijven die moeten concurreren daar bijna altijd kwalitatief beter van worden, omdat ze wel moeten.

Het mag daarom geen wonder heten dat bedrijven met een globale footprint de afgelopen jaren op de beurs superieur waren aan lokale spelers. Maar blijft dat ook zo, nu er in de wereld een tendens is naar steeds meer protectionisme, aangevoerd door de nieuwe Amerikaanse regering?

"Het mag geen wonder heten dat bedrijven met een globale footprint de afgelopen jaren op de beurs superieur waren aan lokale spelers"

Slimme filter

Kai Wu van Sparkline Capital komt in het rapport Investing amid trade wars tot de conclusie dat het uitsluiten van globale ondernemingen eigenlijk geen optie is voor beleggers. Het zou de vijver van bedrijven waarin gevist kan worden te klein maken.

Globale bedrijven zijn bovendien flexibeler, dynamischer en inventiever dan lokale spelers. Ze zullen manieren vinden om de handelstarieven van Trump te omzeilen, bijvoorbeeld door hun toeleveringsketens te reorganiseren.

Zijn advies is om te werken met vier filters om de globale bedrijven te vinden die het best gewapend zijn tegen handelsconflicten. Dat zijn bedrijven met:

  1. Een lage afhankelijkheid van handel met China
  2. Flexibele en gediversifieerde toeleveringsketens
  3. Immateriële activa, zoals patenten of bekende merken
  4. Veel vestigingen buiten de VS

Wat is een globaal bedrijf?

Voor Wu zijn "global firms" bedrijven die gemiddeld 50% van de winst halen uit het buitenland, 58% produceren in het buitenland en/of 43% buitenlandse werknemers hebben.

Zo’n beetje alle Amerikaanse megacaps vallen hieronder, met uitzondering van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Global firms maken volgens hem 84% van de S&P 500 uit en 79% van de MSCI World. Maar er zijn ook een heleboel kleine bedrijven op wie deze kwalificaties van toepassing zijn, zowel in de VS als daarbuiten.

Vooral Europa springt eruit met de grootste concentratie aan global firms ter wereld, met als koplopers Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland en Denemarken (in die volgorde). 

Wat is het effect van tarieven?

Simpel gezegd hebben importtarieven voor globale bedrijven twee negatieve gevolgen. Aan de vraagzijde bestaat het risico dat er consumenten verloren gaan in andere markten. Om een voorbeeld te geven: stel het blijft bij de hoge Amerikaanse tarieven voor Chinese producten, dan is de kans groot dat China terugslaat en het bijvoorbeeld moeilijk maakt voor Apple om zijn apparaten daar te verkopen.

Aan de productiezijde zorgt het voor een verstoring van toeleveringsketens. Als een bedrijf dat in Detroit auto’s bouwt onderdelen uit het buitenland nodig heeft dan wordt dat duurder. Dat geldt in het geval van de Trump-tarieven helemaal als het om Chinese onderdelen gaat.

1. China-exposure

Of er een groot China-risico is, hangt af van meerdere factoren. Neem Tesla, dat produceert veel in China, maar die auto's zijn voor het grootste deel ook bestemd voor de lokale Chinese markt. Hetzelfde geldt voor auto's gebouwd in de VS of Europa. Toch wil dat niet zeggen dat Tesla niet geraakt wordt door het Amerikaanse importtarief van 145% op Chinese producten. Veel van de accu’s en chips in Amerikaanse en Europese Tesla's komen namelijk uit China. Wu komt daardoor voor Tesla toch nog uit op een China-exposure van 20%.

Zo kan elk bedrijf langs de Chinese meetlat worden gelegd. In het algemeen geldt dat Europese bedrijven het meest afhankelijk zijn van handel met China (im- en export).

2. Supply chain

Voor aanbodketens kan eenzelfde meetlat worden ontwikkeld. Het gaat zeker niet alleen om China. Wie weet, is het de volgende keer India of Indonesië dat met handelsbarrières te maken krijgt. Waar het om gaat, is dat een bedrijf bij de keuze van toeleveranciers meerdere alternatieven heeft en eventueel snel kan schakelen.

De aanbodketen moet met andere woorden internationaal gespreid zijn. Helemaal mooi is het als een mondiaal bedrijf bij zijn productie in land X vooral gebruikt van toeleveranciers die ook uit dat land komen. Dat verkleint het risico. 

3. Immateriële activa

In de moderne economie zijn immateriële activa van groot belang. Denk aan sterke merken, veel patenten en octrooien of human capital. Multinationals met veel immateriële activa zijn vaak winstgevender en moeilijk te verslaan door de concurrentie.

Daar komen fiscale voordelen bij omdat immateriële activa moeilijk te belasten zijn. Dat is de reden waarom er in bijvoorbeeld Ierland, met zijn lage belastingen, zoveel internationale hightechbedrijven gevestigd zijn.

Immateriële activa hebben verder weinig last van importtarieven. Stel een bedrijf heeft een bepaalde ontdekking gepatenteerd in Nederland, maar wil produceren in de VS. Dan wordt de omzet in de VS belast, maar niet de kennis, die verborgen zit in het patent.

4. Internationaal

Vanwege de geopolitieke ontwikkelingen denkt Wu dat het verstandig is om de aandelenportefeuille meer te spreiden. Voor de meeste beleggers betekent dat minder Amerikaanse bedrijven en meer uit de rest van de wereld.

Extra voordeel van deze strategie is dat bedrijven van buiten de VS vaak verhandeld worden tegen een grote discount ten opzichte van Amerikaanse branchegenoten.

Conclusie

Het is evident dat hogere Amerikaanse importtarieven een terugslag zijn voor de globalisering en bedrijven die daarvan profiteren. Wu gelooft echter niet dat we ooit nog teruggaan naar een wereld waarin globaal opererende bedrijven verdwijnen. Daarvoor zijn hun voordelen veel te groot. Het zal eerder neerkomen op een herindeling van de wereldhandel.

Zijn advies is om op bedrijven te zetten die het best gepositioneerd zijn om geopolitieke schokken te weerstaan. Dat zijn bedrijven die minder afhankelijk zijn van China, met gediversifieerde én gelokaliseerde toeleveringsketens, immaterieel activa en vestigingen over de hele wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 08:00 “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 04 jun Deglobalisering gunstig voor midcaps
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg

Onderwerpen

  • aandelen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 2 mei 2025 07:40 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: Liever een Amerikaanse beursnotering
  2. Pimco verkiest obligaties boven aandelen in nieuwe wereld
  3. Must read: alle bommen en granaten
  4. Mijd geliquideerde en daarna gefuseerde fondsen
  5. Must read: Beleggers zitten vol in de markt
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. De risico's die duurzame beleggers nemen

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 13:00

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group