Oorlogsdreiging is goed moment om aandelen te kopen Nieuws over mogelijke oorlogen en geopolitieke conflicten hebben in eerste instantie een negatief effect op aandelen. Maar het houdt niet lang aan. De eerste maand na de oorlogsdreiging is historisch gezien het beste moment om aandelen te kopen. 21 maart 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Wat doet de dreiging van oorlog en geopolitieke spanningen met beleggers? Wanneer dalen aandelen en wanneer komt het herstel? Dat is het onderwerp van de blog The long-term war premium in stock markets van beleggingsanalist Joachim Klement. Hij heeft voor het artikel gebruikgemaakt van een studie van David Hirshleifer, een expert op het gebied van behavioral finance. Die heeft samen met twee andere onderzoekers zeven miljoen artikelen in de New York Times van de afgelopen 160 jaar geanalyseerd en gemeten hoe discussies over oorlog hebben bijgedragen aan schommelingen in de risicopremie voor aandelen. Extra rendement boeken Er blijkt inderdaad een causaal verband te bestaan. Als de geopolitieke risico’s stijgen, stijgt ook de risicopremie. Maar interessanter is wat er daarna gebeurt. Zo zijn de hoogste rendementen te behalen in de eerste maand nadat de oorlogsdreiging is toegenomen. Er is dus eerst een shock en daarna een snel herstel. Dit op-en-neer van gevoelens is de laatste decennia sterker geworden. In de VS was tussen 2000 en 2019 het extra rendement (excess return) bovenop een tienjarige staatslening gemiddeld 9,8% in de eerste maand nadat de oorlogsdreiging was begonnen. Over de hele periode van 1871 tot en met 2019 was dat slechts 3,8%. Klement denkt dat dit te maken heeft met het feit dat we tegenwoordig in de westerse wereld minder bekend en voorbereid zijn op oorlogen. De schrik is daarom groter en ook de opluchting als het blijkt mee te vallen. Effect houdt jaren aan Wat als tweede opvalt, is dat de rendementen ook over een langere periode ruim boven dat op staatsobligaties blijft. De laatste kwart eeuw kon er in het eerste jaar na de oorlogsdreiging nog altijd een “excess return” tegenover staatsobligaties worden behaald van 5,4%. Na 3 jaar was dit gezakt tot 4,6%. Ook deze percentages liggen boven het lange-termijngemiddelde sinds 1871 (respectievelijk 2,8% en 2,3%). Voor Klement is de studie een duidelijk bewijs dat beleggers zich niet moet laten afschrikken door berichten over oorlog en terreur. Integendeel, "buy the dip" is op de lange termijn de beste strategie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 13:00 Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.