Oorlogsdreiging is goed moment om aandelen te kopen Nieuws over mogelijke oorlogen en geopolitieke conflicten hebben in eerste instantie een negatief effect op aandelen. Maar het houdt niet lang aan. De eerste maand na de oorlogsdreiging is historisch gezien het beste moment om aandelen te kopen. 21 maart 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Wat doet de dreiging van oorlog en geopolitieke spanningen met beleggers? Wanneer dalen aandelen en wanneer komt het herstel? Dat is het onderwerp van de blog The long-term war premium in stock markets van beleggingsanalist Joachim Klement. Hij heeft voor het artikel gebruikgemaakt van een studie van David Hirshleifer, een expert op het gebied van behavioral finance. Die heeft samen met twee andere onderzoekers zeven miljoen artikelen in de New York Times van de afgelopen 160 jaar geanalyseerd en gemeten hoe discussies over oorlog hebben bijgedragen aan schommelingen in de risicopremie voor aandelen. Extra rendement boeken Er blijkt inderdaad een causaal verband te bestaan. Als de geopolitieke risico’s stijgen, stijgt ook de risicopremie. Maar interessanter is wat er daarna gebeurt. Zo zijn de hoogste rendementen te behalen in de eerste maand nadat de oorlogsdreiging is toegenomen. Er is dus eerst een shock en daarna een snel herstel. Dit op-en-neer van gevoelens is de laatste decennia sterker geworden. In de VS was tussen 2000 en 2019 het extra rendement (excess return) bovenop een tienjarige staatslening gemiddeld 9,8% in de eerste maand nadat de oorlogsdreiging was begonnen. Over de hele periode van 1871 tot en met 2019 was dat slechts 3,8%. Klement denkt dat dit te maken heeft met het feit dat we tegenwoordig in de westerse wereld minder bekend en voorbereid zijn op oorlogen. De schrik is daarom groter en ook de opluchting als het blijkt mee te vallen. Effect houdt jaren aan Wat als tweede opvalt, is dat de rendementen ook over een langere periode ruim boven dat op staatsobligaties blijft. De laatste kwart eeuw kon er in het eerste jaar na de oorlogsdreiging nog altijd een “excess return” tegenover staatsobligaties worden behaald van 5,4%. Na 3 jaar was dit gezakt tot 4,6%. Ook deze percentages liggen boven het lange-termijngemiddelde sinds 1871 (respectievelijk 2,8% en 2,3%). Voor Klement is de studie een duidelijk bewijs dat beleggers zich niet moet laten afschrikken door berichten over oorlog en terreur. Integendeel, "buy the dip" is op de lange termijn de beste strategie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?