Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden. 5 maart 2025 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Beleggingsfondsen die zich richten op Europese aandelen zagen een instroom van 2 miljard dollar per week. Dat is volgens Lipper de grootste wekelijkse instroom in ruim twee jaar. Deze kapitaalinstroom is breed gedragen: zowel fondsen uit de VS als uit de rest van de wereld registreerden instroom. Steeds meer beleggers lijken dus Europa te herontdekken, al blijven de meeste portefeuilles nog altijd sterk gericht op de Amerikaanse markt. Geen overweging Amerikaanse aandelen Veel van onze collega’s hanteren een marktkapitalisatiebenadering in hun regionale aandelenallocatie. Wij wijken daarvan af: onze blootstelling aan Amerikaanse aandelen ligt onder die van brede indices. Dat is niet gebaseerd op een dynamische kijk op de markt – op dit moment hebben we geen voorkeur voor Europa of de VS – maar het is een kwestie van filosofie. Wij geloven sterk in spreiding over verschillende activa, sectoren, regio's, landen en valuta's. Als we puur op basis van de huidige marktweging zouden beleggen, dan zou meer dan tweederde van die aandelenallocatie naar slechts één regio gaan: Noord-Amerika. Een té grote blootstelling aan de VS achten we riskant. De Amerikaanse beurs hangt steeds meer af van de prestaties van zijn grootste componenten. In 2022 en 2023 kwam de sterke winst van de S&P 500 slechts door de goede presstaties van een handvol bedrijven. Daarnaast brengt de huidige politieke en beleidsmatige onzekerheid in de VS risico's met zich mee die wereldwijd voelbaar kunnen worden op de aandelenmarkten. Dit versterkt onze overtuiging om niet al onze eieren in één (politieke) mand te leggen. Amerikaanse aandelen presteerden beter? De Amerikaanse aandelen presteerden in de jaren voor de pandemie aanzienlijk beter dan de Europese. De recente ontwikkelingen laten een genuanceerder beeld zien. De Europese rally is sinds het begin van dit jaar zelfs zo sterk geweest, dat de Euro Stoxx 50 over de afgelopen drie jaar beter heeft gepresteerd dan de S&P500 in lokale valuta. In termen van gewone valuta houden beide indices gelijke tred. Dit zou wel eens de eerste barst kunnen zijn in het bastion van Amerikaans exceptionalisme en een extra krachtig argument voor risicospreiding." Emiel van den Heiligenberg Deze column is geschreven voordat president Trump zijn Oekraïense collea bruskeerde en importtarieven instelde voor producten uit Canada, Mexico en China. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.