Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden. 5 maart 2025 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Beleggingsfondsen die zich richten op Europese aandelen zagen een instroom van 2 miljard dollar per week. Dat is volgens Lipper de grootste wekelijkse instroom in ruim twee jaar. Deze kapitaalinstroom is breed gedragen: zowel fondsen uit de VS als uit de rest van de wereld registreerden instroom. Steeds meer beleggers lijken dus Europa te herontdekken, al blijven de meeste portefeuilles nog altijd sterk gericht op de Amerikaanse markt. Geen overweging Amerikaanse aandelen Veel van onze collega’s hanteren een marktkapitalisatiebenadering in hun regionale aandelenallocatie. Wij wijken daarvan af: onze blootstelling aan Amerikaanse aandelen ligt onder die van brede indices. Dat is niet gebaseerd op een dynamische kijk op de markt – op dit moment hebben we geen voorkeur voor Europa of de VS – maar het is een kwestie van filosofie. Wij geloven sterk in spreiding over verschillende activa, sectoren, regio's, landen en valuta's. Als we puur op basis van de huidige marktweging zouden beleggen, dan zou meer dan tweederde van die aandelenallocatie naar slechts één regio gaan: Noord-Amerika. Een té grote blootstelling aan de VS achten we riskant. De Amerikaanse beurs hangt steeds meer af van de prestaties van zijn grootste componenten. In 2022 en 2023 kwam de sterke winst van de S&P 500 slechts door de goede presstaties van een handvol bedrijven. Daarnaast brengt de huidige politieke en beleidsmatige onzekerheid in de VS risico's met zich mee die wereldwijd voelbaar kunnen worden op de aandelenmarkten. Dit versterkt onze overtuiging om niet al onze eieren in één (politieke) mand te leggen. Amerikaanse aandelen presteerden beter? De Amerikaanse aandelen presteerden in de jaren voor de pandemie aanzienlijk beter dan de Europese. De recente ontwikkelingen laten een genuanceerder beeld zien. De Europese rally is sinds het begin van dit jaar zelfs zo sterk geweest, dat de Euro Stoxx 50 over de afgelopen drie jaar beter heeft gepresteerd dan de S&P500 in lokale valuta. In termen van gewone valuta houden beide indices gelijke tred. Dit zou wel eens de eerste barst kunnen zijn in het bastion van Amerikaans exceptionalisme en een extra krachtig argument voor risicospreiding." Emiel van den Heiligenberg Deze column is geschreven voordat president Trump zijn Oekraïense collea bruskeerde en importtarieven instelde voor producten uit Canada, Mexico en China. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?