"Handelsoorlog kan eurozone gemakkelijk in recessie storten" Econoom Nicola Mai van Pimco vreest de economische gevolgen van hogere Amerikaanse tarieven. Daar staat dan weer tegenover dat hij verwacht dat de inflatie verder daalt waardoor centrale banken de rente agressiever kunnen verlagen. 20 februari 2025 12:50 • Door Gastauteur IEXProfs "Hoewel nog te bezien valt hoe agressief het tarievenbeleid van Trump uiteindelijk zal zijn, maakt alleen de dreiging die ervan uitgaat bedrijven in de eurozone al huiverig om flink te investeren. Datzelfde gebeurde in 2018-19 onder de eerste regering-Trump. Komt het tot een echte handelsoorlog, dan kan de regio gemakkelijk in een recessie belanden. Een mogelijk bredere vertraging van de wereldgroei zou de problemen voor de eurozone nog kunnen verergeren. Dit hangt niet alleen af van Amerikaanse beleidsbeslissingen, maar ook van hoe de Chinese economie blijft draaien. Geen grote Duitse ommezwaai Hoewel sommige partijen rekenen op een expansiever begrotingsbeleid in Duitsland na de komende verkiezingen eind deze week zullen eventuele veranderingen eerder stapsgewijs worden ingevoerd dan dat er sprake zal zijn van een grote ommezwaai. Ook denken we dat een oplossing voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne positief kan zijn voor de Europese groei, maar we zouden de impact op de economie niet overdrijven. Inflatietrend biedt hoop Te midden van deze uitdagingen biedt de inflatieontwikkeling een sprankje hoop. De inflatie in de ontwikkelde markten beweegt zich in de richting van de doelstellingen van de centrale banken, onder invloed van normaliserende arbeidsmarkten en een afkoelende wereldeconomie. Deze trend zou centrale banken, waaronder de ECB, in staat moeten stellen om de rente in 2025 te blijven verlagen. Wij verwachten dat de ECB de rente agressiever zal verlagen dan de markt momenteel verwacht. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.